Wpis z mikrobloga

Dzisiaj 120M€ w #lotto więc 5 cyfr które będą miały najwięcej plusów będą moim losem. Jesli wygram to robię #rozdajo dla każdego plusujacego. Jesli trafimy 5tke to również będzie rozdajo, ale z mniejszą wygraną :) Dodatkowe liczby od 1-12 to liczby zarezerwowane na 05.06 od naszej daty. Zapraszam do zabawy!
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Von_Kaevum @taxi_driver92 śmieszne bo jak ludzie widzą taką kombinację to myślą, że trzeba być debilem, żeby tak skreślić i liczyć, że się uda. A ona jest dokładnie tak samo prawdopodobna, jak każda inna
  • Odpowiedz
@j557: niby tak ale nie do końca. Taką kombinację pewnie skreśla nieproporcjonalnie więcej ludzi,więc jak akurat ona wypadnie to kwota będzie dzielona przez większą liczbę a więc końcowo będzie niższa
  • Odpowiedz
@j557: to jest nieprawda że jest tak samo prawdopodobna. Są statystyki które numery wpadają częściej, prawdopodobnie przez jakieś wady konstrukcyjne tej maszyny. Oczywiście to że je skreślisz nie znaczy że wygrasz
  • Odpowiedz
  • 10
@j557 nie jest, tak jak masz szansę wyjąć z pralki perfekcyjnie złożone i uprasowane pranie, tylko nigdy się to nie stanie bo entropia wszechświata sprawia, że takie uporządkowanie nie wystąpi. Tu wychodzi brak twojej wiedzy, uporządkowany zestaw liczb ma mniejsze prawdopodobieństwo niż nieuporządkowany bo entropia rządzi wszechświatem
  • Odpowiedz
uporządkowany zestaw liczb ma mniejsze prawdopodobieństwo niż nieuporządkowany

@Cernold: bardzo ciekawa interpretacja wszechświata, bo wszechświat interesuje co ktoś nabazgrał na jakichś piłeczkach xD

Ja natomiast uważam, że taka kombinacja nie moze wyjsć bo reptilianie na to nie pozwolą ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@LM317K trochę ma, podałem dobry przykład, powiedz mi ile razy to złożone pranie wyciągnąłeś z pralki? Statystycznie musi się to stać, ale nikt nigdy w historii świata tego nie odnotował
  • Odpowiedz