Wpis z mikrobloga

Szukam dzialki budowlanej. Na grupie facebookowej dot. działek zadałem pytanie o takie dzialki, Pani odpisała i dała linka do ogłoszenia pośrednika. Umówiłem się na oglądanie i pani pośrednik nie pamiętała wymiarów dzialki, granice miały być oznaczone przez geodetę - nie potrafiła znaleźć palików. Najlepsze jednak przed nami. W miejscowym planie zagospodarowania czesc dzialki jest przeznaczona na drogę dojazdową, więc pytam co z tą drogą, pani pośrednik coś mówi że w sumie nie wie. Ostatecznie złożyłem ofertę powiedzmy 200zl/m2. Mija dzień, pani pośrednik oddzwania że właściciele się zgadzają, jednak nie dawał mi spokoju temat tej projektowanej drogi dojazdowej. Pojechałem do gminy i dowiedziałem się że tam nic nie można postawić oprócz drogi (przypominam 200 zł za metr). Dzwonie więc do pani pośredniczki, a ona zaczyna mówić "noo że za 3-4 lata pewnie zmienia plan bo pytała się i gmina nigdy nie zamierza budować tej drogi" i inne p--------y.

Powiedzcie mi ludzie na co komu taki pośrednik, który chce ode mnie 2% wartości, a ja sam się muszę dowiadywać co i jak?

Swoją drogą wie ktoś ile warty jest metr dzialki z przeznaczeniem na drogę?

#nieruchomosci #posrednicy
  • 94
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pośrednik działa w interesie właścicieli i swoim - niekoniecznie w tej kolejności. 😉

Super, że zachowałeś przytomność i sprawdziłeś temat w gminie.

Nie pakowałbym się w to. Wygląda jakby ktoś pozbywał się problemu z pomocą nieogarniętego pośrednika.
  • Odpowiedz
Powiedzcie mi ludzie na co komu taki pośrednik, który chce ode mnie 2% wartości, a ja sam się muszę dowiadywać co i jak?

@Jade: pośrednicy to samozwańczy operatorzy obrotu nieruchomościami. Ciężko dokonać transakcji sprzedaży nieruchomości bez ich udziału i wiedzy, bo trudno skutecznie odciąć się od ich namolnych propozycji, a w konsekwencji jeszcze trudniej bez ich udziału coś kupić....
  • Odpowiedz
Pośrednik działa w interesie właścicieli

@dyferencjal: aleś ty naiwny, pośrednik działa tylko i wyłącznie w swoim interesie, chce sprzedać towar i wziąć prowizje(zarówno od sprzedającego jak i kupującego), dla pośrednika to nie jest różnica czy on weźmie od sprzedającego 15k czy 16k prowizji, natomiast dla samego sprzedającego to już różnica rzędu 10k

pośrednicy nieruchomości to banda nierobów i ten zawód powinien być albo zdelegalizowany albo w jakiś sposób opisany prawem
  • Odpowiedz
@Jade: w interesie pośrednika jest obrót. Ma płacone od transakcji a nie od porad. Dlatego nie będzie mówił o faktach, które nie leżą w jego interesie. Rozumiem jeszcze stronę sprzedająca, ale dla strony kupującej taki rodzaj umowy, od transakcji, jest wręcz nieetyczny. Sam mam zamiar kupić mieszkanie, ale raczej z pomocą prawnika ds nieruchomości.
  • Odpowiedz
@Jade ile metrów ma działka? Czy bez tego pasa przeznaczonego na drogę w ogóle możesz coś tam postawić? Jeśli podoba Ci się działka to zaproponuj teraz dużo niższa cenę i to tylko za cześć bez wydzielone go pasa na drogę. Do tego poproś o spotkanie z właścicielem, a nie tylko pośrednikiem i negocjuj cenę z właścicielem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Jade zaproponuj 130 tys, powiedz, że byłeś w urzędzie, że będzie tu droga, że budowa, że hałas itp. Zacznij narzekać, taguj sie. Wyrwiesz te działkę za 150. Na 1000m dom postawisz. Tylko musisz mieć właściciela do rozmowy
  • Odpowiedz
@Jade: Jestem architektem, zajmuje się też analizami działek. jak chcesz to podeślij na priv więcej info to po południu/wieczorem spojrzę i powiem Ci co się da tam wybudować.

W kwestii części działki pod drogę, to najprawdopodobniej skończy się tak że gmina Cię wywłaszczy z tego kawałka i zapłacą Ci odszkodowanie, ale raczej to nie będzie cała kwota za m2 jaką Ty płaciłeś.
  • Odpowiedz
@Jade: ogólnie podziwiam ludzi którzy sami z siebie korzystają z takich pośredników. Rozumiem aspekt braku czasu, ktoś daleko mieszka i chce sprzedać itp. Ale spotkałem się z taką sytuacją sprzedaży mieszkania - pewne osoby poprosiły pośrednika o „pomoc w sprzedaży”, wiadomo jak to jest. Pośrednik - biuro, przyjeżdża i robi fotki, opisuje, wrzuca max na dwie strony i drukuje kartę u siebie w biurze (takie karteczki rodem z biur podróży),
  • Odpowiedz
@Jade: Nie no masakra po prostu. Nie mogę tego słuchać czasami bo sam pracuje w branży.

@KompletnieLosowyLogin tak jak napisałeś, powinno to być po prostu uregulowane. Zawód pośrednika uwolnił Gowin (mimo, że należało go jeszcze bardziej uregulować). I nagle każdy mógł zostać pośrednikiem czyli z 0 wiedzą przy odrobinę szczęścia zarabiać dobra kasę.

Pośrednicy w mojej opinii są potrzebni ale z 90% agentów/biur powinno zostać zaoranych i na rynku
  • Odpowiedz