Aktywne Wpisy
marta_am +5
Mamy z mężem mały konflikt i zastanawiam się, kto tutaj ma rację.
Oboje mamy różne hobby. On bilard, a ja planszówki i w różne dni chodzimy sobie osobno do klubów. Umówiłam się z dwoma chłopakami z klubu, ze raz w tygodniu dodatkowo będziemy umawiali się u mnie w domu (mam duży dom i ogólnie najlepsze warunki) na dodatkową partyjkę gry. Jest to gra kampanijna, ze scenariuszami, nie da się w to za
Oboje mamy różne hobby. On bilard, a ja planszówki i w różne dni chodzimy sobie osobno do klubów. Umówiłam się z dwoma chłopakami z klubu, ze raz w tygodniu dodatkowo będziemy umawiali się u mnie w domu (mam duży dom i ogólnie najlepsze warunki) na dodatkową partyjkę gry. Jest to gra kampanijna, ze scenariuszami, nie da się w to za
Amigoyamigo +97
Pamiętacie jak pisałem o lasce, która mnie zghostowala za brak auta?
Tl;dr po pół roku się odezwala z przeprosinami i tłumaczeniami, ze tak wyszło i czy chce się spotkać. Ona zaprasza na lody, rower, cokolwiek tylko chce. No ja aż tak glupi nie jestem więc zdawałem sobie sprawę, że pojawił się przystojniejszy typ ode mnie. Może nie było o czym gadać, koleś okazał się totalnym głupkiem, może miał mała faję, a może
Tl;dr po pół roku się odezwala z przeprosinami i tłumaczeniami, ze tak wyszło i czy chce się spotkać. Ona zaprasza na lody, rower, cokolwiek tylko chce. No ja aż tak glupi nie jestem więc zdawałem sobie sprawę, że pojawił się przystojniejszy typ ode mnie. Może nie było o czym gadać, koleś okazał się totalnym głupkiem, może miał mała faję, a może
Polska jeszcze ma sporą ilośc osób w wieku 25-40lat czyli takiej która szuka mieszkań do wynajęcia i kupna.
40latków jest około 600tys a 25latków 390tys
za 15lat dzięki depopulacji będzie
40latków około 380tys a sporo będzie roczników gdzie jest ich 370tys.
Jest to ogromna luka, która będzie miala wpływ na rynek #pracbaza i #mieszkanie
https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/ludnosc/ludnosc-piramida/
#polska #pracbaza #januszebiznesu #gospodarka #ekonomia #nieruchomosci #polska #dobrazmiana #gownowpis #nieruchomosci #korposwia
źródło: Bez tytułu
Pobierzkolorowi migranci/ukry zaczną kupować te mieszkania i będzie bez zmian
a jeśli coś stanieje to niemcy zaczną wykupować lepsze lokalizacje/turystyczne
a w psiej dupie już jest tanio bo nikt nie chce tam mieszkać i będzie może jeszcze taniej ale komu to potrzebne
https://robertditrych.substack.com/p/koniec-hossy-na-rynku-nieruchomosci
@Lukardio: Jak dożyję to będę miał 53 lata i raczej będę miał wywalone jaja na nieruchy.
To może cieszyć dzisiejsze dzieci w przedszkolu, nam nic po tym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Myślę, że to nie za 15 lat, a dużo szybciej. W 2008, gdy też była bańka na rynku, to 25-latków było prawie 700 tysięcy. Teraz jest 390 tysięcy. Aktualna bańka jest o tyle gorsza od poprzedniej, ponieważ jest spowodowana szokiem inflacyjnym i boomem inwestycyjnym. A te pękają szybciej i mocniej, niż te o solidniejszych podstawach.
W 2008 kupowali ludzie zakładający rodziny, w 2022-2024 głownie inwestorzy. Inwestorzy z pewnością szybciej upłynnią
@gniazdownick @wredny_bombelek
@Lukardio: tylko twój model wpływu demografii na nieruchy nie działa w pustce.
Z-----a demografia spowoduje też zastój w gospodarce, wykładniczy wzrost wydatków na opiekę zdrowotną i pierdylion innych rzeczy które mogą wpłynąć na to, że mieszkania potanieją ale nadal nie będą dostępne chociażby przez spadek realnych płac w gospodarce - jak teraz w
@duzy_krotki: Hahahahahahahaha xD
Takiego wała.
źródło: temp_file301648358773553573
PobierzZgadzam się. Już teraz przepaść między powiatowymi umieralniami a dużymi metropoliami jest ogromna, a w następnych latach jeszcze znacznie się pogłębi.
Na takiej prowincji mieszkania/domy rzeczywiście będą taniutkie, ale to dlatego, ze będzie tam problem z usługami. Natomiast do top 5 ludzie nadal będą się pchać.
@Snowflake_: popyt jest tak gigantyczny, że każdy deweloper obecnie notuje spadki sprzedaży ( ͡° ͜ʖ ͡°)