Aktywne Wpisy

Lenalee +88
Smutno mi ;-;
CzaiΕam siΔ przez dwa dni i zrobiΕam kilka podejΕΔ ΕΌeby ukraΕΔ czaszkΔ panu gawronowi (rip [*]) bo ciΔ gle ktoΕ krΔciΕ siΔ w pobliΕΌu, wiΔc trochΔ wstyd byΕo grzebaΔ przy truchle. W koΕcu udaΕo mi siΔ jΔ zabraΔ, mimo ΕΌe i tak jakiΕ dziadek z pieskiem widziaΕ co robiΔ (no ale juΕΌ byΕo za pΓ³ΕΊno ΕΌeby uciec z miejsca zbrodni)
PrzeniosΕam jΔ ponad kilometr ΕΌeby poΕoΕΌyΔ obok mrowiska. MrΓ³wki od razu
CzaiΕam siΔ przez dwa dni i zrobiΕam kilka podejΕΔ ΕΌeby ukraΕΔ czaszkΔ panu gawronowi (rip [*]) bo ciΔ gle ktoΕ krΔciΕ siΔ w pobliΕΌu, wiΔc trochΔ wstyd byΕo grzebaΔ przy truchle. W koΕcu udaΕo mi siΔ jΔ zabraΔ, mimo ΕΌe i tak jakiΕ dziadek z pieskiem widziaΕ co robiΔ (no ale juΕΌ byΕo za pΓ³ΕΊno ΕΌeby uciec z miejsca zbrodni)
PrzeniosΕam jΔ ponad kilometr ΕΌeby poΕoΕΌyΔ obok mrowiska. MrΓ³wki od razu

ΕΊrΓ³dΕo: DSC00036
Pobierz
JonaszSynGrazyny +728
Jak ostatnia pipa rysnalem dziΕ Pana na parkingu. WyjeΕΌdΕΌajΔ
c, przodem. No jak leszcz. No mΓ³wiΔ kij trza czekac. Pan wraca z dzieΔmi z zakupΓ³w, dostrzegΕ i widzΔ jak zwalnia zaΕamany. MΓ³wiΔ halo to Pana, bo to ja winowajca. ChΕop tak siΔ ucieszyΕ, ΕΌe poczekaΕem i nie kombinowaΕem, taki byΕ mily, uprzejmy i ukΕadny, ΕΌe aΕΌ mi w---w minΔ
Ε zem taka niemota. A pΓ³ΕΊniej jeszcze siΔ okazaΕo, ΕΌe mam prawo raz na 3
"Balon z transmisjΔ video DVB-S2 i Meshtastic
CzeΕΔ!
Z radoΕciΔ chcemy poinformowaΔ o nadchodzΔ cym starcie balonu stratosferycznego w ramach projektu High Altitude Stratospheric Team oraz klubu SP5POT, ktΓ³ry odbΔdzie siΔ podczas 28 Pikniku Naukowego w Warszawie!
β‘ Data startu: 10 maja 2025, godz. 15:00 czasu lokalnego
β‘ Miejsce startu: SulejΓ³wek, klik
Planowany puΕap: okoΕo 30 - 40 km.
Εadunek: system transmisji wideo DVB-S2, telemetria HORUS, APRS i Meshtastic.
π‘, SzczegΓ³Εy transmisji wideo (DVB-S2):
Modulacja: 8PSK
Standard: DVB-S2
CzΔstotliwoΕΔ nadawania: 437.200 MHz
Symbol Rate: 333ks
FEC: 3/5
SygnaΕ jest moΕΌliwy do odbioru za pomocΔ urzΔ dzeΕ SDR oraz softwarowych dekoderΓ³w DVB-S2 (np. SatDump, SDRangel, dvb-sguiamsat).
Z moich doΕwiadczeΕ wynika, ΕΌe do dekodowania DVB-S2 8PSK najlepiej w tym momencie sprawdza siΔ program dvb-sguiamsat.
Odbiera on sygnaΕ, dekoduje i wysyΕa strumieΕ wideo do programu VLC, ktΓ³ry pozwoli na odtworzenie przekazu wideo.
PΓ³ΕΊniej zamieszczΔ film instruktaΕΌowy, jak odbieraΔ transmisjΔ wideo.
Podejrzewam, ΕΌe istnieje szansa na odbiΓ³r transmisji wideo nawet przy uΕΌyciu anteny umieszczonej na samochodzie, jednak zdecydowanie najlepszym rozwiΔ zaniem bΔdzie zastosowanie anteny kierunkowej Yagi na pasmo 70 cm.
Tego typu antena pozwoli uzyskaΔ znacznie lepszy zasiΔg i jakoΕΔ sygnaΕu, co znaczΔ co uΕatwi odbiΓ³r stabilnej transmisji wideo z balonu.
π₯ Linki do programΓ³w:
SatDump - klik
SDRAngel - klik
dvb-sguiamsat - klik
OczywiΕcie moΕΌna teΕΌ uΕΌyΔ sprzΔtowych dekoderΓ³w, np. MiniTiouner.
π° Telemetria, poΕoΕΌenie i wysokoΕΔ:
Horus: SP5LOT
APRS: SQ5RB
Meshtastic: nod w trybie client EU868 MediumFast
Dyplom za udokumentowany odbiΓ³r chociaΕΌ jednej sekundy przekazu wideo!
Wszystkie odebrane materiaΕy naleΕΌy wysΕaΔ na adres: sp.five.lot@gmail.com.
π Zapraszamy kaΕΌdego na miejsce startu!
Prawdopodobnie zorganizujemy rΓ³wnieΕΌ transmisjΔ wideo na YouTube, wiΔc ΕledΕΊcie nas i bΔ dΕΊcie z nami na ΕΌywo!
SP5LOT
SQ5RB
SP5POT"
#krotkofalarstwo