Aktywne Wpisy

wykop +127
W związku z prawomocnym wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Warszawie publikujemy przeprosiny na Stronie Głównej serwisu. Nie zgadzamy się z tym orzeczeniem, ale w pełni respektujemy obowiązki, które nałożył na nas sąd.
Wyjaśnienie sprawy:
Przyczyną postępowania były dwa znaleziska opublikowane przez użytkowników Wykopu, zawierające linki do artykułów zamieszczonych na portalu INNPoland.pl. Wykop.pl nie był więc źródłem zakwestionowanych materiałów – udostępniono je wyłącznie w formie odnośników przez użytkowników, wraz z ich komentarzami.
Co istotne, redakcja INNPoland.pl
Wyjaśnienie sprawy:
Przyczyną postępowania były dwa znaleziska opublikowane przez użytkowników Wykopu, zawierające linki do artykułów zamieszczonych na portalu INNPoland.pl. Wykop.pl nie był więc źródłem zakwestionowanych materiałów – udostępniono je wyłącznie w formie odnośników przez użytkowników, wraz z ich komentarzami.
Co istotne, redakcja INNPoland.pl
marian-pxzz +488
Totalnie subiektywny przewodnik pod tytułem "jak zacząć przygodę z książkowym kanonem Gwiezdnych Wojen?" (wersja polska)
Jak widzicie tytuł, NIE będzie to gadanie O WSZYSTKICH powieściach. Część lepiej przemilczeć, a część po prostu nie nadaje się na start, to nie koncert życzeń. Pozwolę sobie podzielić na kilka preferencji. Zaczynamy.
1. "No ja lubię Prequele":
- "Mistrz i Uczeń", historia wspólnej misji Qui-Gona i Obi-Wana
- "Bracia", taki zerowy sezon "Wojen Klonów" z Anakinem i Kenobim
- "Mroczny uczeń", nieukończone odcinki animacji o Ventress i Quinlanie
2. "Fajny był ten Smerf w białym mundurze, co się pojawił w serialu".
- Trylogia Thrawna ("Thrawn", "Sojusze", "Zdrada"), historia Niebieskiego w czasach Imperium
- Trylogia Dynastii Thrawna ("Chaos", "Wyższe dobro", "Mniejsze zło"), historia Niebieskiego przed dołączeniem do Palpatine’a, inna część galaktyki dała autorowi wolną rękę, więc czuć powiew świeżości
3. "Chciałbym jakieś wojenne czytadło"
- Trylogia "Eskadry Alfabet"
- "Battlefront: Kompania Zmierzch"
4. "Potrzebuję książek, które dają tyle lore, że ich elementy do dzisiaj pojawiają się w uniwersum"
- Trylogia "Koniec i Początek", wydarzenia po bitwie o Endor, masa informacji jak tworzenie się Nowej Republiki, reorganizacja Imperium, bitwa o Jakku. Filar kanonu. Uwaga: jedynka może przynudzić.
5. "Kocham "Rebeliantów"'.
- "Nowy świt", początki znajomości Hery i Kanana, wstęp do animacji
6. "Nie wytrzymam bez dawki Imperium".
- "Lordowie Sithów", wycieczka krajoznawcza Palpatine’a i Dartha Vadera po Ryloth, w skrócie: pacyfikacja planety.
- "Utracone gwiazdy", romansidło, ale spokojnie, topka powieści w kanonie
- "Katalizator", prequel (hehe) "Łotra 1" (wyłącznie, jeśli kochasz spin-off)
7. "Dobrze by było, gdybyśmy cokolwiek dowiedzieli się o galaktyce w Sequelach".
- "Cień Sithów", wspólna przygoda Luke’a oraz Landa, czuć klimat Legend, kto marudził na Skywalkera z VIII, to tutaj dostanie wszystko, o czym marzył
- "Więzy krwi", wszyscy odkrywają, kto był prawdziwym tatą Leii, dużo polityki
8. "A co z Wielką Republiką?"
- "Światło Jedi", bo od tego wszystko się zaczyna
#starwars #gwiezdnewojny #ksiazki #czytajzwykopem