Wpis z mikrobloga

Założyłem konto w #xtb, chce sobie tam kupować jakieś #etf na razie. Założyłem konto dolarowe, przez ewallet wrzuciłem sobie na nie 100 zł, próbuje kupić #sp500 no i wyskakuje mi błąd, że się nie udało zrealizować zlecenia, równocześnie pojawia się okienko "zgoda dla ETF". Nie wiem, czy robię coś nie tak w koncie walutowym, czy to jakiś problem po ich stronie.

Fajnie byłoby jednak w tych dolarach to kupować, bo przy złotówkach 0,5% za przewalutowanie biorą. Ale tu też pytanie - jak się ma sprawa zysków w takim systemie, tj. jeśli kupiłbym na polskim koncie, doplascam 0,5% za przewalutowanie, to wtedy mój zysk nie będzie zależny od kursu dolara - chcąc wypłacić nie będę musiał teraz z dolarów zamieniać na złotówki, prawda?

Z kolei kupując za dolary, chcąc to potem spienizyc, będę musiał przypilnować też żeby kursy walut były korzystne. Dobrze rozumiem, jak działają oferowane przez xtb usługi?

#pytanie #inwestycje #inwestowanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shatter: musiałbyś pokazać screena, co ci wyskakuje. Może za mało kasy masz na kupno.
Podatek i tak i tak zapłacisz w złotówkach (wyślą ci pit 8c) - jak kupujesz w dolarach, to przeliczają kurs dolara z dnia +/- 1 dzień od momentu sprzedaży/kupna
Ta "prowizja" za wymianę walut i tak będzie dla ciebie kosztem z tego co wiem.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Blomex poszło po jakimś czasie, więc problem rozwiązany.

Czyli de facto, dla mnie, to, czy będę trzymał te etf na koncie dolarowym, czy zlotowkowym to jedynie różnica tych 0,5% przewalutowania i gdybym kupił sobie 1 etf za złotówki i 1 za dolary, to przy sprzedaży tychże w tym samym momencie XTB wypłaci mi tyle samo przy dolarach i złotówkach z jedynie 0,5% za przewalutowanie na koncie vs 0% za ewallet, tak?
  • Odpowiedz
@Shatter: tak, wychodzi na to samo, z tym że dolary musiałbyś jeszcze wypłacić i przewalutować samemu (i jeśli np. będziesz z tym zwlekał tygodnie czy miesiące, to kurs może się zmienić)
Ja bym ogółem unikał zakupów w dolarach, sprawdź czy ETF nie jest notowany w euro na giełdzie niemieckiej na przykład.
Dlaczego? Przelewy w euro będą darmowe (wypłaty w złotówkach też, powyżej 500zł), a w dolarach mogą się pojawić opłaty
  • Odpowiedz