Wpis z mikrobloga

@Romska_Palo_Ul_Laputa: po pierwsze - przypisywano jej kiedyś że tak powiedziała, w rzeczywistości autorem jest ktoś inny
Po drugie - trzeba być naprawdę ograniczonym żeby w XXI wieku określać czyjś status społeczny na podstawie tego czy i jaki posiada samochód (albo gdzie spędza urlop, albo w co się ubiera). To są wyznaczniki snobizmu a nie statusu społecznego.
  • Odpowiedz
Auto to snobizm?

@Nietak_nietak: Posiadanie auta to nie snobizm. Snobizm to twierdzenie że ktoś jest gorszy bo nie posiada auta, podobnie jak snobizm to twierdzenie że ktoś kto spędza urlop w Tajlandii/na Karaibach jest lepszy od kogoś kto na urlop jedzie w Bieszczady.
Dojazd do pracy, jak juz musze jechac, pociągiem zajmuje mi 2 x 20 minut, ta sama trasa samochodem zajełaby 2 x 1.5h. Sklep mam 25 metrów od
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Tak mi się znalazło:
https://www.motortrader.com/motor-trader-news/automotive-news/car-prices-fall-240-60-years-vehicles-become-monthly-cost-09-12-2019
"The average retail price of a car has fallen from 300% of the average annual UK household disposable income in 1959, to less than two thirds of that today (240% less than 1959 prices)."

40 lat temu posiadanie samochodu było kwestią zasobności portfela. Dzisiaj, patrząc na ceny samochodów, możesz zarabiać National Minimum Wage i bez problemu kupić 10-letniego Golfa. Możesz być przegrywem pracującym w
  • Odpowiedz