Wpis z mikrobloga

Pytanie o jakość w kinach. Nie chodzę często do kin, stąd pytanie. Wczoraj wybrałem się na Grzeszników do CinamaCity w Koronie we #wroclaw Już na reklamach i trailerach wydawało mi się, że coś jest nie tak - obraz jak za mgłą, kiepski kontrast, czerń była szarością. Pomyślałem, że może to kwestia jeszcze oświetlenia, które było włączone. Kiedy zaczął się film i zgasły światła - efekt jak wyżej. Film był tak niewyraźny, że miałem poczucie, że oglądam coś na komórce, albo wersję nagraną w kinie i puszczoną rzutnikiem. Nie dało się tego oglądać. Twarze postaci w ogóle niewidoczne (i nie był to problem, że to byli czarnoskórzy), kolory blade, ogólnie chujnia. Stwierdziłem, że bardziej się męczę oglądając i pierwszy raz wyszedłem z kina po 10-15 minutach. Zgłosiłem sprawę do obsługi, poszły 3 osoby i stwierdziły, że jest ok. Napisałem do Cinema City i odpisali, że projektor i lampa były ok (jeśli rzeczywiście to sprawdzili).
PODSUMOWUJĄC I PYTAJĄC: Czy w kinach rzeczywiście jakość jest taka do d--y, czy trafiłem na kiepską salę? W domu jasne, przyzwyczaiłem się do oglądania na oledzie, a do kina chodzę przeważnie do IMAX na filmy, które chcę zobaczyć w tym formacie, ale naprawdę - jakość była tak tragiczna, że zastanawiam się po co w ogóle chodzić do kina na zwykłe seanse 2D... #kino #filmy
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Bumelante: No właśnie tak się zastanawiałem. Nie mam super jakiego sprzętu w domu, OLED 55 cali, ale jednak OLED... Czerń to czerń, biały to biały. Filmów oglądam mnóstwo - codziennie praktycznie wieczorem, stąd moje pytanie - czy nie jestem już napatrzony na dobrą jakość w UHD i dobrym odwzorowaniem kolorów, czy rzeczywiście coś było nie tak w kinie, bo trafiłem też do nie największej sali, ale w IMAX nie zauważyłem
  • Odpowiedz
@pjakubov ja również mam wrażenie że ekrany, cokolwiek w koronie są do niczego. To kino ma już swoje lata, nie wiem czy w czasie rebrandingu wymieniali sprzęt. Najgorzej jest że zapominam o tym i raz na jakiś czas się natnę. Już jakieś multi w małym mieście z nowszym projektorem jest lepszy.
  • Odpowiedz