Wpis z mikrobloga

Pytanie do znawców:

Szpera płytkowa MFactory czy Quaife to wydatek +/- 6k.

To ze zdjęcia to nie jest "prawdziwe LSD" tylko jakaś wkładka do fabrycznego dyfra. Na jakiej zasadzie to działa?

Myślałem że to zwykła chamska blokada dla ludzi którzy mają za dużo pieniędzy a nie mają kolegi ze spawarką, ALE nie: podobno to spięcie na poziomie 20-25% a nie kompletne zaspawanie dyfra.

Spotkał się ktoś z takimi wynalazkami? Parę lat temu tego nie widziałem na rynku

#mechanikasamochodowa #drift #samochody #motoryzacja #bmw
Atreyu - Pytanie do znawców:

Szpera płytkowa MFactory czy Quaife to wydatek +/- 6k.
...

źródło: Zrzut ekranu 2025-05-05 050204

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atreyu: Te metalowe klocki trą o satelity, a preload jest zrobiony za pomocą 4 żółtych sprężyn. Czyli zamiast płytek powierzchnia cierną jest satelita. Imho więcej z tym roboty niż będzie efektu. Kwestia też do czego chcesz ten dyfer. Quaife i szpery inne szpery helikalne słabo się nadają do driftu. Jeśli płytka to do driftu to tylko 2 way.
  • Odpowiedz
@Atreyu: jak lsd do upalania to tylko Kaaz, albo spaaaw.
Quaife jak i w ogólw torseny srednio sie nadają, idzie na nich slizgnac, ale nie przetrwaja tego w dluzszej mierze, ale na tor i mokre warunki na drodze to mistrzostwo.
  • Odpowiedz
@Atreyu: to jest chyba tzw. phantomgrip
Wywiera to stały nacisk na satelity.

Jeśli chodzi o charakterystykę, to będzie miało wyłącznie stały preload (kilkanaście-kilkadziesiąt Nm) , bez charakterystyki progresywnej.

W praktyce nic nie daje, bo ten preload będzie niewielki, nawet jak porównywalny ze wstępnym napięciem szery to to i tak jest nic w porównaniu z momentem
  • Odpowiedz
@Atreyu: nie działa

Co do quaife czy czegoś innego odpuść, bo 6k to CIę może kosztować core, ale przerobienie dyfra to minimum 10k

Zgłoś się do kolegi z Łodzi, on składa LSD i do mojego E91 założył taką przerobioną ze starego M3 to jak się ziomek przejechał to poszedł zamówić do swojego auta ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Strzelecki też mi mówił że woli moją od quaife
  • Odpowiedz
@Beltazor: @Rustyyyy @Devcio ogólnie do driftu nadaje się spaw albo trzeba płytkowe zmieniać bardzo często llub mocno przerobić, 40% np. już bardziej się nadaje na 3-4 płytkach (takie coś mam ja).

Ogólnie polecam film Sretena o LSD:
sorek - @Beltazor: @Rustyyyy @Devcio ogólnie do driftu nadaje się spaw albo trzeba pł...
  • Odpowiedz
@Atreyu kiedyś były tańsze, ale działają podobnie, chodzi o to, że materiał w środku się ściera, a sprężyny mają odpowiednią siłę i są wstępnie napięte (zależy, im bardziej tym większy % spięcia). Działa to bardzo podobnie, duża część sobie chwali, jak się zużyje to trzeba wymienić płytki na nowe, nie są już tak drogie. Ten zestaw można było mieć za 600 zł?
  • Odpowiedz