Wpis z mikrobloga

Chciałem podzielić się historią mojej rodziny, bo może ktoś się spotkał z podobną sytuacją i warto o tym mówić. Mój tata miał dzisiaj lecieć do Turcji z Enter Air (lot z biurem podróży Coral Travel) o godz. 1 w nocy. Na lotnisko przyjechał na czas, ale zaczęły się problemy.

Odsyłano go z punktu do punktu, nikt nie potrafił powiedzieć, co się dzieje(Prawdopodobnie nie mieli go w systemie). W końcu dowiedział się, że podobno się spóźnił. Problem w tym, że był na lotnisku na czas i nie miał żadnej pomocy ani wyjaśnień ze strony obsługi. Na końcu, gdy już prawie się poddał, zaoferowali mu alternatywny lot… ale musiał dopłacić 270 zł do biletu i pokryć koszty transferu w Turcji.

To dla mnie absolutnie nieakceptowalne! Cała sytuacja wygląda na kompletny bałagan organizacyjny, a my jesteśmy zmuszeni ponosić dodatkowe koszty przez ich błędy. Co więcej, nie dostaliśmy żadnych konkretnych wyjaśnień ani propozycji pomocy.

Zastanawiam się, czy ktoś z Was miał podobną sytuację z Enter Air lub biurami podróży, czy może macie jakieś rady, jak walczyć o zwrot tych kosztów? Niby słyszałem, że w takich przypadkach można domagać się rekompensaty i zwrotu kosztów związanych z błędami organizacyjnymi, ale chciałem usłyszeć więcej opinii.

#biuropodrozy #wakacje #samoloty #lotnictwo #wykopefekt #reklamacja
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Z tego co rozumiem.to.wycieczka organizowana, a dostal jakis bilet czy mieli sie umowic w jakims punkcie?
  • Odpowiedz
@lol1827: ok, ale zjawił się na lotnisku, rozpoczął się check-in, podszedł do okienka gdzie nadaje się bagaż i otrzymuje się bilet i co mu powiedziano? Że nie wydadzą mu biletu bo? Jeśli nie było go na liście pasażerów to czy kontaktował się z biurem podróży?
  • Odpowiedz
@msgdn: hmmm. Może niech sprawdzi maila? Może wcześniej anulowali mu lot? SMS? Finalnie nie poleciał? Jeszcze można sprawdzić w enterair czy był na liście, czy jest na liście lotu powrotnego. Na pewno enterair? Nieraz sam przewoźnik "czarteruje" lot od innego przewoźnika. Można to sprawdzić po literach z numerem lotu (no dobrze, nie zawsze).
  • Odpowiedz
@lol1827 @LaHamTen: no i jeszcze druga sprawa, dziś do Antalyi z KTW były dwa loty w tych godzinach, Enter Air o 00:45 i Freebird Airlines o 01:00, może zjawił się nie przy tym okienku check-in co powinien?
  • Odpowiedz
Tak widziałem że to pewnie chodziło o KTW. Ciekawe o której godzinie byli przy checkinie. Różne fikołki widziałem. Ludzie potem robią duże oczy.
  • Odpowiedz
  • 0
@msgdn: nic właśnie konkretnego mu nie powiedziano, odsyłano go bez żadnych wyjaśnień. Kontaktował się z biurem podróży zaproponowano mu lot jutro z Katowic z dopłatą 270zł i transfer z lotniska w Turcji do hotelu po jego stronie. Jutro coś więcej będzie załatwiał z biurem podróży, bo dzisiaj niedziela także lipa
  • Odpowiedz
  • 0
@msgdn: tak chodzi o ten lot 00.45 nie doprecyzowałem, był na lotnisku o 22.30, także miał dużo czasu i nawet jakby się pomylił to by mu powiedzieli i spokojnie by zdążył
  • Odpowiedz