Wpis z mikrobloga

Cześć Mirasy,

Ze względu na to, że lata lecą a ja chciałbym coś zmienić na lepsze to byłbym wdzięczny jeżeli mógłbym się was poradzić odnośnie kilku tematów, ponieważ atmosfera Linkedina jest zbyt sztuczna, a osoby tam głaszczą same siebie w pięknych postach jaka to ich praca jest wyjątkowa, i że w czwartek zamiast jabłek dostają melony i bidony z emblematem ich firmy…

Aktualnie pracuję 4 rok w IT Procurement (mam 28 lat), ale kompletnie nie sprawia mi to żadnej frajdy i trochę mam już dosyć użerania się z Atlassianem czy Figmą odnośnie ich metod zakupów oraz warunków odsprzedaży licencji.

Od zawsze kusiło mnie coś bardziej co jest włączone w struktury IT. Dzisiaj z ciekawości podpytałem Chat GPT i stwierdził, że ścieżka godna uwagi jest IT FinOps czyli ktoś odpowiedzialny za zarządzanie i podejmowanie decyzji odnośnie usage z chmur tak aby jednoczenie szukać w tym oszczędności.

Czy jest to faktycznie temat godny uwagi? W dobie AI, która rośnie w sile, chmury prawdopodobnie będą coraz droższe (AWS, Azure, Oracle) tylko czy to stawia jakieś ciekawie możliwości?

Na ten moment na stanowisku IT Procurement z Hiszpańskim, moje zarobki wynoszą 9k brutto. Czy zatem warto po godzinach pracy skupić się na temacie FinOps i pozyskiwać certyfikację oraz budować jakieś symulowane projekty na GitHubie?

Nigdy nie wchodziłem w takie sektory nauki i wiedzy, a jedyny certyfikat jaki udało mi się zrobić będąc na obecnym stanowisku to ITIL 4.

W tematach o które zapytałem jestem totalnym laikiem więc proszę o wyrozumiałość.

Dzięki!

#korpo #korporacja #procurement #azure #aws #chmura #cloud #finops #sql #engineeringboners #praca #it #szukampracywit
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

że ścieżka godna uwagi jest IT FinOps czyli ktoś odpowiedzialny za zarządzanie i podejmowanie decyzji odnośnie usage z chmur tak aby jednoczenie szukać w tym oszczędności.

@Bakerovsky mysle ze to jedna z wielu mozliwosci i obszarow, ktorymi moze sie zajmowac taka osoba
ile firm tyle stanowisk, struktur i odpowiedzialnosci

sugerowalbym zastanowienie sie nad tym co lubisz/umiec robic i pozniej wyciagniecie wnioskow gdzie znajdzie sie rola, ktora temu bedzie odpowiadac, nie odwrotnie
  • Odpowiedz