Wpis z mikrobloga

@Krzemol: widzę że to 1,75 turbo 235 koni.

Parę lat temu chciałem właśnie taką mieć ale stwierdziłem że jednak musi być kombi nie hathback i chce mieć auto w benzynie ale takie co mało pali żeby robić długie wycieczki na luzie bez martwienia się o spalanie na autostradach

i kupiłem aurisa w hybrydzie jak jakiś stary pierdziel ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 4
@UFO_nas_nie_zgwalci: U mnie nawet 280 bo po sofcie. No niestety z małym spalaniem nie ma zbyt wiele wspólnego. Ostatnio 2x 1000km, grzecznie przepisowo bez przekraczania 140kmh wyszło 8,5l/100km. Po mieście wokół komina ostatnio komp 14,5 pokazywał xD. Ale to na krótkich odcinkach, normalnie to prędzej okolice 12-13l.
  • Odpowiedz
  • 36
@Krzemol u mnie historia tego typu benc.
Auto wyświetlało "check engine" (błąd ustawienia klap na kolektorze ssącym). Jeden cudak chciał wymieniać cały kolektor (ofc na ten ori, on nie będzie się w czyszczenie bawił, tego się nie czyści, cena nowego 450 euro)

Poszedłem do innego, zrobił test pompy vacuum. Wymienił elektrozawór i czujnik otwarcia klap - 100 euro z robocizną.

Nie dość, że check Engine zniknął, to auto płynnie reaguje na
  • Odpowiedz
  • 3
@T3sla: U mnie jeden warsztat zalecał remont motoru (na szczęście oni nie robią bo drogo bo nie ma części bo się nie opłaca), niby odmę sprawdzili... Zaryzykowałem i wymieniłem samemu w ciemno i jak ręką odjął. Zrobione już ponad 2500km od wymiany i stan na bagnecie nadal full.
  • Odpowiedz
@Krzemol Jak widać kolejny przykład, że trzeba się znać na wszystkim samemu, ehh te serwisy xD

Boję się czasów jak juz nie będzie dla mnie ciekawych samochodów z motorami, co się lubią z LPG xD
  • Odpowiedz
@grzmik: na autostrady 2-3 razy w roku na na co dzień jeżdżę po mieście pali 6 litrów przy 120 na autostradzie (130 licznikowo) i 6 litrów po warszawie

6 litrów i to jest całkiem spore kombi nic mi się nie zepsuło przez 4 lata, a diesla absolutnie nie chciałem i nigdy nie kupie osobówki z dieslem, może kiedyś będę kupował prawdziwą terenówkę na ramie to rozwarze diesla
  • Odpowiedz
  • 0
@Krzemol: prawda to ze ujebuja sie w srodku klamki i wiazki w klapie robia przecierki az przestana dzialac?

@Kutafonix215: Wiązka w klapie to właściwie taki standard w tym modelu, zresztą nie pierwszy raz w Alfie bo w 166 też był ten problem. Najłatwiej poznać po wycieraczce bo najczęściej staje w losowej pozycji xD. O klamkach nie wiem czy się psują nagminnie.
  • Odpowiedz