Aktywne Wpisy

Luigi93 +52
Nikomu nie życzę w #malzenstwo walki co zrobić dalej kiedy wleciała #zdrada ale macie dzieci.
Pozdrawiam nocna. Ona leży obok, nie wie że ja wiem. To nie jest wszystko takie k---a proste jak się ludziom wydaje
Pozdrawiam nocna. Ona leży obok, nie wie że ja wiem. To nie jest wszystko takie k---a proste jak się ludziom wydaje

wfyokyga +43
Nie pamiętam tego odcinka pokemon

źródło: temp_file3025907243213104270
Pobierz
Wyjeżdżam z za zakrętu i przede mną prosta 400m z drugiego krańca prostej jedzie sobie samochód a gdy jest ode mnie 150m zaczyna go inny wyprzedzać wjeżdżając na mój pas i zajmując go w 100%. Myślę sobie że gość zauważy moje światło i wyhamuje i się schowa za tamtego. Ale gdzie tam dalej wyprzedza. Musiałem awaryjnie hamować i wjechać pomiędzy drzewa/krzaki. Gdy tylnym kołem wjeżdżałem na trawę to gość wyprzedzający był na wysokości lusterka samochodu który wyprzedzał. Miałem fuksa że akurat krzaki nie były gęste i nie było rowu. Więc utrzymałem się na motocyklu musiałem tylko jedną gałąź złamać aby normalnie wyjechać z tego pobocza.
Gdy zakończyłem łamać gałąź ten gość który wymusił pierwszeństwo się zatrzymał i zawrócił do mnie.
-Najmocniej Pana przepraszam nie się panu nie stało?
-Nie wszystko w porządku. Odrzekłem
-Przepraszam ale Pana nie zauważyłem.
-No to jest dziwne tym bardziej że jechałem z włączonymi światłami. Odparłem (światła mam dobre i w nocy wystarczające)
-Najmocniej pana przepraszam.
-Nie ma sprawy tylko proszę uważać bardziej a i na pana pasie ruchu za 2 km jedzie dzieciak na rowerze bez odblasków i bez oświetlenia niech pan na niego zwróci uwagę. Miłego dnia. Dodałem i odjechałem.
To już któryś raz że kierowca samochodu/ciężarówki wymusza na mnie pierwszeństwo tak że muszę awaryjnie hamować i wjeżdżać na pobocze aby nie doszło do zderzenia czołowego. Zdarza mi się to na motocyklu jak i na rowerze.
Ale to był pierwszy który się zatrzymał cofnął i przeprosił.
#motocykle #rower
@mpetrumnigrum: To znaczy, że z jakiegoś powodu Cię nie widać. Podobno w poruszającym się obiekcie najpierw zauważa się najwyżej położony punkt, więc polecam biały lub hi vis kask. Jak jeszcze jeździłem na moto to
@hodge2: Na rowerze częściej mi się to zdarzało.
Myślę że ci ludzie albo olewają pojedyncze światło i myślą że to rower/motorower albo zwyczajnie mają to w dupie.
Na testach dla kierowców zawodowych musisz ustawić 3 pałeczki w jednej lini poprzecznej patrząc przez szybę
@mpetrumnigrum: motocykle i monolampkowcy są trudniejsi do oceny odległości. Takie spostrzeżenie z miliona przejechanych kilometrów.
Kierowcy w puszkach z góry zakładają, że z naprzeciwka jedzie samochód i jak widzą punkt świetlny z naprzeciwka, to myślą, że to samochód, który jest daleko i światła zlewają się w jeden punkt, więc mogą wyprzedzać. Wiem, bo sam się na tym parę razy złapałem jadąc samochodem. Dlatego podoba mi się, że w nowych Hondach podświetlają się też kierunkowskazy - kierowca jak widzi coś takiego
Ja tam jeżdżę, jakby każdy chciał mnie zabić
klakson, szersze łuki, upewniam się, że mnie widzą
@iforgotmypass_: w opisie jest powiedziane, ze droga miała 400 metrów. To raczej za mała odległość, aby się światła zlewały w jedno.
To nie jest tak że ludzie celowo nie widzą motocykli i rowerów. Po prostu tak działa ludzki mózg że jak nie jest na to wytrenowany to tak jakby tego nie widzi i już. Dla niego