Wpis z mikrobloga

Czy takie mocowanie jętek do krokwi jest poprawne?

Jętki wydają się za krótkie.

Deweloper zapewnia że wszystko jest w porządku i nie ma to wpływu na wytrzymałość. W projekcie mocowanie jętek jest odwrotnie tzn. jętki nad tą poprzeczną belką (to chyba nazywa się płatew), ale wiem że pod spodem też się montuje jętki, więc tu się nie czepiam.

Czy jętki nie są za krótkie? Czy mogę w takim domu spać spokojnie?
Czy może to wpływać w jakiś sposób negatywnie na wytrzymałość czy trwałość konstrukcji?

#budowadomu #dekarstwo #budownictwo #budujzwykopem
jolo_molo - Czy takie mocowanie jętek do krokwi jest poprawne?

Jętki wydają się za k...

źródło: dach1_1a

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy jętki nie są za krótkie?

@jolo_molo: są za krótkie, mocowanie jest zrobione bez sensu, o tyle, żeby się jętki trzymały, ale przy takim mocowaniu one właściwie nic nie dają. Muszą być wymienione na dłuższe i mocowanie do krokwi choćby na śruby przechodzące przez całość (i jętka i krokiew). Pręt gwintowany M10 wystarczy.
Reklamuj, nie daj się zbyć, muszą to poprawić.
JarekP - >Czy jętki nie są za krótkie?

@jolomolo: są za krótkie, mocowanie jest zrob...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Oczywiście że za krótkie połączenia śrubowe przenoszą siły przez tarcie, które zależy min od pola powierzchni.
Styk jętki i krokwi powinien być na całej możliwej powierzchni.
  • Odpowiedz
Deweloper zapewnia że wszystko jest w porządku i nie ma to wpływu na wytrzymałość. W projekcie mocowanie jętek jest odwrotnie tzn. jętki nad tą poprzeczną belką

@jolo_molo: to może w takim razie niech kierownik budowy oraz projektant sporządzający projekt konstrukcji dachu naniosą tą zmianę w projekcie technicznym?
  • Odpowiedz
@jolo_molo: Oczywiście że to jest źle. Jętki są za krótkie, przykręcone na wkręty które są za słabe do przenoszenia takich obciążeń. To powinno być skręcone na pręt gwintowany i jeszcze nie zaszkodziłoby dać takich podkładek między elementami. Nie wiem też po co to jest przykręcone do płatwi.
To zagraża życiu, dach będzie siadać, może się zawalić. Jak dew się upiera to bierz konstruktora i niech pisze opinie.

W projekcie mocowanie
hrabiaponimirski - @jolomolo: Oczywiście że to jest źle. Jętki są za krótkie, przykrę...

źródło: product

Pobierz
  • Odpowiedz
@jolo_molo: a to pionowe nacięcie na pustakach kominowych co to jest? Wygląda jak wsteczna dylatacja, ale tutaj pewnie historia jest ciekawsza, np. montaż wkładu ceramicznego po wymurowaniu komina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jeżeli jest inaczej niż w projekcie technicznym to KB naruszył prawo budowlane. Ja bym się zapytał jeszcze o DWU na drewno konstrukcyjne i oznakowanie. Może się okazać, że drewno nie jest drewnem konstrukcyjnym.
Nie rozmawiaj z deweloperem tylko pisz pisma, także do projektanta i kierownika budowy za potwierdzeniem odbioru. Adresy da się ustalić.
  • Odpowiedz
@jolo_molo:
Ojdebane jak u obcego.

Konstrukcja dachu do przeliczenia przez konstruktora, może wystarczy kątownik łączący jętkę z krokwią, a może potrzebne nowe jętki.
  • Odpowiedz
@jolo_molo: Ja dekarzem nie jestem, ale jak kupiłem dom w budowie i potem zobaczyłem swoją więźbę to się za głowę złapałem. Mimo to u mnie nie było aż tak źle jak u Ciebie. To co pokazałeś na zdjęciu, nawet nie można nazwać mocowaniem. Może i sufity by utrzymało (choć to też dość spora waga - stelaże i regipsy), ale o podłodze strychu czy nawet chodzeniu po tych jętkach zapomnij. To
Distrust - @jolo_molo: Ja dekarzem nie jestem, ale jak kupiłem dom w budowie i potem ...

źródło: Zdj-1-750x511

Pobierz
  • Odpowiedz