Wpis z mikrobloga

Siemka!
W za parę dni czeka mnie test kwalifikacyjny na staż programistyczny w Comarchu – wybrałem moduły Web Development i Bazy
Danych.
Mam pytanie do osób, które już przez to przechodziły – jak wygląda taki test kwalifikacyjny? Jakie pytania się pojawiają, na co warto zwrócić uwagę? Uczę się jakiś podstawowych algorytmów, ich złożoności czasowych, paradygmatów programowania, warstw OSI itd. Czy mogę się spodziewać tego typu rzeczy?

Z góry dzięki! 🙏
#comarch #staz #webdev #bazydanych #informatyka #pracait
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JanKow7 dawno temu Comarch miał bardzo przekrojowe testy z wiedzy ogólnej, od programowania do telekomunikacji, więc ciężko było się do nich przygotowywać. Ale może przez te naście lat coś się zmieniło. Ja jednak bardzo dobrze wspominam zarówno straż jak i pierwszą pracę tam.
Lepiej od samej roboty tam wspominam potrzebę kontaktu z zespołami klientów. Nauka angielskiego najlepiej wychodzi w praktyce, szczególnie wtedy, kiedy po drugiej stronie masz kogoś, kto też potrzebuje
  • Odpowiedz
@JanKow7: z baz danych to były trudne pytania
wiedząc to wybrałem kiedyś zamiast tego tematu C# w którym praktycznie nie działałem, a tam pytania typu jak wypisać text na konsole ;)
  • Odpowiedz
@JanKow7: Przechodziłem jakieś 3 lata temu, nie pamiętam czy wtedy były tak nakreślone profile, ale był na staż deweloperski. Generalnie były bardzo ogólne pytania z obiektówki, chyba coś o String Poolach w javie, jakieś sieciowe też, możliwe że ISO/OSI, adresacja ip, z baz danych proste selecty, jakieś takie z czytaniem wycinków kodu, ale raczej bardzo proste, bez podchwytliwych. Konkretnie z SOLIDa chyba nie było nic, jakiś czysty kod ewentualnie. To
  • Odpowiedz