Wpis z mikrobloga

#samsung #android #s20fe #s20 #smartfon

Mój Samsung S20 FE 5G (OneUI 5.1) 3 dni temu zaczął się mocno nagrzewać I bateria leci jak szalona.
W dwie godziny potrafi zjeść 25% przy bezczynności (WiFi/GPS/Sync ON).
Normalnie nie zjadłoby nawet 10%.

Wiem że telefon leciwy, ale jest mi on wystarczający, tylko ta bateria stała się z dnia na dzień po prostu tragiczna.

Nie aktualizowałem telefonu i raczej żadne usługi Google'a też się nie aktualizowały.

Czy ktoś doświadczył podobnych problemów lub słyszał o jakichś problemach z baterią w samsungach/androidach
w ostatnich dniach?

Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje!
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mlody18 Wejdź w opcję bateria i zobacz, co pożera prąd. Yanosik i Facebook potrafią działać w tle i pożerać baterię. Też mam Samsunga i musiałem w przypadku tych dwóch aplikacji włączyć głębokie uśpienie, żeby w ogóle w tle nie działały.
  • Odpowiedz
  • 0
@Matpiotr: Do 100, często na noc. Do tej pory nie było problemu, ale zmieniło się to z dnia na dzień.
Baterie wymieniałem nieco ponad rok temu.
Próbowałem wyczyścić cache, ale wygląda na to, że to nic nie dało.
  • Odpowiedz
@mlody18: Witaj w klubie. To samo od 2-3 dni. Mi zżera sklep play. Na wieczór naładowany telefon na 100%, dzisiaj rano 42%. Nie był w ogóle używany xD

Do piątku śmiało ładowałem telefon co dwa dni. Od soboty co chwila ładować trzeba.
  • Odpowiedz
  • 0
@Pituch: No teraz to jakaś tragedia, do tej pory zazwyczaj bateria starczała na cały dzień przy średniointensywnym użytkowaniu, a teraz nic nie robiąc ciężko, żeby wytrzymała pół dnia...

Jak Ci się uda rozwiązać ten problem to daj proszę znać. Gdyby u mnie coś zadziałało, to napiszę tu w komentarzu.
  • Odpowiedz
@mlody18: ponoć to wina aktualizacji. Przejrzałem internet, Nie tylko użytkownicy S20 ale też 21, 22, 23 i 24 narzekają na pogorszenie się. Albo czekamy na łatkę albo telefon ma się na nowo nauczyć jak go używasz.

Z ciekawości wpisz w google frazę: samsung galaxy battery drain i zaznacz ostatnie dni. Masa postów w necie jest, że są problemy.
  • Odpowiedz
@mlody18: melduje, że dzisiaj telefon jest normalny. od 20:00 do 05:30 zjechał z 100% do 92%. Norma jak na 3 letnią baterię. Jeżeli to prawda to telefon miał się na nowo nauczyć wszystkiego, ale wczoraj zrobiłem:

1. Zatrzymałem google play
2. Wyczyscilem pamieć (nie dane)
3. zrobiłem wipe cache partition:
Pituch - @mlody18: melduje, że dzisiaj telefon jest normalny. od 20:00 do 05:30 zjech...
  • Odpowiedz
@mlody18: Odpukać sytuacja wróciła do normy. Przez noc tylko 3% mi zjadło. Zaktualizowałem sklep play i chyba faktycznie coś z nim było nie tak. Wczoraj wybudzał mi telefon 800x do tego nie mogłem wejść na swoje konto w nim, ale jakoś się udało zaktualizować w ustawieniach i jest spokój.
  • Odpowiedz