Mam od pewnego czasu problem ze sterownikami na #linux, może ktoś miał podobny problem? Posiadam Asus Vivobook z nvidia i mediatek. Po zainstalowaniu czystego debian lub ubuntu, mint, opensuse zawsze mam problem z wifi (działa na jakiś dziwnych sterownikach), nie działa mi dźwięk z wbudowanych głosników oraz mikrofony (wbudowane 2 mikrofony). Sprawdzałem dużo porad z sieci innych użytkowników, ale problem istniej cały czas. #kiciochpyta #laptopy #pcmasterrace #roklinuksa
@P-v-E: dlaczego oczekujesz, że po zainstalowaniu linuxa wszystko będzie działać od razu? nigdy nie działało, nie działa i nie będzie wszystko działało od razu. tak było zawsze na linuxach. a co do instalacji sterowników, to jest możliwe że tego się nie da naprawić. jak chcesz, żeby wszystko działało bezproblemowo, to kupuj laptopy pod linuxa, takie które zostały już wytestowane w boju pod tym systemem.
@P-v-E: @Kryspin013 @staryhuop0 @ly000 to jest proste do rozwiązania. Ogólnie takie sytuacje dotyczą głównie laptopów z uwagi na konstrukcję. Często problem dotyczy fukncji wyrywania podłączanych pod wyście słychawkowe lub wej/wyj liniowie. Tak jakby komputer myślał, że ma podłaczone coś jackiem i wtedy wycisza głośniki. Wystarczy wyłączyć funkcję wykrywania jacka. Inną z przyczyn takiego zachowania może byc włączone wyjście cyfrowe spdif. Rozwiązać problem należy poprzez terminalowy pavucontrol i
@ly000: bzdura. Jakieś 2 tygodnie temu w pełni i przerzuciłem się na linuxa. I wszytko działa. A żeby było zabawniej mam kartę nVidia a one nie lubią się z linuxem. Wszystko działa tak samo wydajnie w tym gry. Jakkolwiek nadal jest to faza testowa.
#kiciochpyta #laptopy #pcmasterrace #roklinuksa
Nie znam się.
Co do dźwięku z głośników.
Może masz, po prostu, kilka urządzeń.
I to właściwe, nie jest wybrane jako domyślne.
"Obrazek poglądowy".
źródło: Urządzenia audio
PobierzMoże to?
Jakieś 2 tygodnie temu w pełni i przerzuciłem się na linuxa. I wszytko działa.
A żeby było zabawniej mam kartę nVidia a one nie lubią się z linuxem.
Wszystko działa tak samo wydajnie w tym gry. Jakkolwiek nadal jest to faza testowa.