Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zdecydowałem się z różową na ślub kościelny. Mam wybór albo podejść do tego na poważnie, albo to olać i po prostu kłamać. Skłaniam się ku tej pierwszej opcji. Nigdy nie czułem się ateistą, po prostu temat wiary dla mnie nie istniał. Ale wraz z wiekiem oraz doświadczeniami życiowymi inaczej patrzę na kościół i wiarę niż 5, 10 czy 20 lat temu. Trochę mi ta wiara pomogła w wielu trudnych chwilach w życiu. Ale nie polegała ona na chodzeniu do kościoła czy modlitwie. Baa, nawet nie znam tych wszystkich świąt, obrządków, itp. Po prostu czułem, że ktoś nade mną czuwa i po prostu dziękowałem. A były to chwile dość trudne dla mnie, od wyroku, odsiadce, wyjściu z choroby alkoholowej oraz wielu komplikacji zdrowotnych jak choroba nowotworowa czy padaczka.
Moja pytanie dotyczy spowiedzi przed ślubem. Chce powiedzieć prawdę i wszystko z siebie wylać. Pytanie tylko czy mówić ogólnikami czy ze szczegółami. Czy ksiądz może drążyć? Czy może nie dać mi rozgrzeszenia i przepadanie mi termin ślubu? Albo jaki pokute da mi jakąś pielgrzymkę której nie będę mógł zrealizować w kilka dni? Bo np. jak wyspowiadam się ze współżycia przed ślubem to mam mówić z iloma osobami czy liczbę zachować dla siebie? A co jak spyta o liczbę. A jak nie pamiętam tego i szacuje na ok. 100 to nie wywali mnie z kościoła? Oczywiście to przykład ale takich tematów jest dużo. Ktoś mi może to wyjaśnić jak to wygląda? Oczywiście mogę kłamać i powiedzieć, że tylko przeklinałem i jadłem mięso w piątek ale czy warto brnąć dalej, a nie wyrzucić tego wszystkiego z siebie?
#katolicyzm #religia #wiara

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 5
odpowiedzialny-badacz-56: Chcesz podejść odpowiedzialnie, to dlaczego nową drogę życia chcesz zacząć od kłamstwa? Podejdź do księdza i powiedz jak to wyglądało u Ciebie - możesz wyspowiadać się z całego życia, z tego co pamiętasz (spowiedź generalna).

Życzę powodzenia i trzymam kciuki za Ciebie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: hej, mów dokładnie, ale nie musisz mówić jakichś szczegółów. Przy grzechach śmiertelnych (każdy z dziedziny seksualnej m.in.) mówisz jaki to grzech i ile razy. Czyli w Twoim przypadku mówisz:
"współżyłem bez ślubu z ok. 100 kobietami". Ksiądz nie powinien dociekać więcej, czyli pozycji, okoliczności, itp. Może zapytać, czy były wśród nich mężatki etc.
Pokuta to zazwyczaj jakaś modlitwa etc. Jeśli nie dasz rady, to poinformuj o tym od razu
  • Odpowiedz
Po prostu czułem, że ktoś nade mną czuwa i po prostu dziękowałem.

@mirko_anonim: to dobrze. Czytaj Biblię. Warto zacząć od Ewangelii.

Nie wiemy jak potraktuje Ciebie spowiednik, każdy ksiądz jest inny, ksiądz to tylko omylny człowiek.

Najważniejsze, żebyś był szczery przed Bogiem.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): odpowiedzialny-badacz-56: Nie chce. Napisałem, że mogę (bo kto mi zabroni?) ale nie chce. Chce podejść do tego na poważnie. Po prostu miało to wskazać, że jest taka opcja ale nie biorę jej pod uwagę - aby nikt nie sugerował.

@Catmmando: Ale podobno przy takiej spowiedzi mówi się, że to spowiedź przed ślubem(generalna?), daje się papier i w razie nie dostania rozgrzeszenia jest to odnotowane na tym papierze.
  • Odpowiedz
Np. przez rok chodź do kościoła codziennie, a ślub przełóż aż rzeczywiście będziesz żałował. Pewnie co ksiądz to inaczej.

@mirko_anonim: no jak chcesz się nawrócić, to i tak musisz zacząć chodzić do kościoła ;)
Przez rok codziennie to Ci raczej nie każe, myślę, że z tydzień max.
Ślubu też nie każe przełożyć, no chyba, że wyczuje niepewność co do tej
  • Odpowiedz
Niby tak ale mogą być z tego duże komplikacje. Jak nie da rozgrzeszenia to wszystkie plany pójdą w piach, a jednak ta spowiedź jest przed samym ślubem, a nie kilka miesięcy przed.

@mirko_anonim: dlatego lepiej bądź szczery przede wszystkim przed Panem Bogiem. W Biblii nie ma wymogu, że jak nie wyznasz grzechu przed drugim człowiekiem, to grzech nie będzie odpuszczony.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zależy na jakiego księdza trafisz, ja bym się na twoim miejscu za bardzo nie wywnętrzał. Skoro do tej pory wystarczała ci rozmowa bezpośrednio z twoim stwórcą, to nie musisz teraz gadać z księdzem. Zasada jest też taka,że jak się spowiadać z seksu no to wypadałoby tego żałować. Napewno byłoby miło tak wygadać się ze wszystkiego i poczuć zrozumienie, ale jak już wspomniałem na początku, zależy od księdza, możesz się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @BilionDollarBaby: Tak, ale kwit do spowiedzi dostaje się już po załatwieniu wszystkich formalności, po kursie przedmałżeńskim, po ruszeniu sprawy w USC (ślub konkordatowy) i po jakimś badaniu kanonicznym. W necie czytałem, że niektórzy dostawali nawet na 2 tyg przed ślubem ale najczęściej ok. miesiąca przed. I są dwie spowiedzi, ta wcześniejsza generalna i druga przed samym ślubem aby nie mieć grzechów już całkiem.

@Romska_Palo_Ul_Laputa:
  • Odpowiedz
następnie przyjmowanie komunii, ogólnie samego przyjmowania komunii w losowych momentach było sporo, ale mam też gorsze rzeczy z czasów szkoły podstawowej, np. wyjęcie tego opłatka i rozgniecenie go butem na posadce w kościele (dla zabawy i pokazania jakim jestem bohaterem).

@mirko_anonim: to jest z tego wszystkiego najgrubsze. W zasadzie to Ty jesteś obecnie teoretycznie ekskomunikowany za profanację Najświętszego Sakramentu. Tylko papież może ją zdjąć. Resztę to może ściągnąć zwykły ksiądz.
  • Odpowiedz
którym grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, którym grzechy zatrzymacie, są im zatrzymane ( ͡º ͜ʖ͡º)

@WolvvloW: pomijając kontekst jakiejkolwiek religii, a patrząc na kontekst samej Biblii, to nie wskazuje na spowiedź. Jest to raczej odniesienie do misji ewangelizacji, do której już wcześniej Jezus posyłał uczniów dwójkami. Tu też była mowa o potępieniu, niby przez uczniów, ale ostatecznie jako decyzja ludzi o odrzuceniu Boga.

UBG Mk 6:11: "¹¹ A jeśli was ktoś
  • Odpowiedz
@NieDlaWykopka uguem cała biblia jest źle interpretowana
nawet jeśli traktować ją jako Słowo Boże

ja tam jestem agnostykiem

Ale lubię słuchać o religiach. polecam profesora Majewskiego oraz liczne podcasty Radia Naukowego
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Romska_Palo_Ul_Laputa: Tylko jak znaleźć polecanego księdza? Mam iść i prosić o kogoś "specjalnego"? Nie znam księży. Kojarzę tylko tych z mojej parafii. I właśnie tego się obawiam. Ślub mam zaklepany na październik. Byłem w parafii to mówili, że spowiedź to później. Nie chce mówić o co chodzi w kancelarii z jakim "pacjentem" mają do czynienia. Czy jednak lepiej to powiedzieć? Najlepiej bym chciał spowiedź poza
  • Odpowiedz