Aktywne Wpisy

Thorus88 +2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

bruhmomentow +17
Sądząc po cenach nie ma sensu chodzić do tych niemieckich tuskosklepów jak lidl i kaufland, ja kupuje tylko w polskich sklepach takich jak biedronka tu mnie przynajmniej żymianie nie okradną

źródło: jestempierdolnieta
Pobierz
Zdecydowałem się z różową na ślub kościelny. Mam wybór albo podejść do tego na poważnie, albo to olać i po prostu kłamać. Skłaniam się ku tej pierwszej opcji. Nigdy nie czułem się ateistą, po prostu temat wiary dla mnie nie istniał. Ale wraz z wiekiem oraz doświadczeniami życiowymi inaczej patrzę na kościół i wiarę niż 5, 10 czy 20 lat temu. Trochę mi ta wiara pomogła w wielu trudnych chwilach w życiu. Ale nie polegała ona na chodzeniu do kościoła czy modlitwie. Baa, nawet nie znam tych wszystkich świąt, obrządków, itp. Po prostu czułem, że ktoś nade mną czuwa i po prostu dziękowałem. A były to chwile dość trudne dla mnie, od wyroku, odsiadce, wyjściu z choroby alkoholowej oraz wielu komplikacji zdrowotnych jak choroba nowotworowa czy padaczka.
Moja pytanie dotyczy spowiedzi przed ślubem. Chce powiedzieć prawdę i wszystko z siebie wylać. Pytanie tylko czy mówić ogólnikami czy ze szczegółami. Czy ksiądz może drążyć? Czy może nie dać mi rozgrzeszenia i przepadanie mi termin ślubu? Albo jaki pokute da mi jakąś pielgrzymkę której nie będę mógł zrealizować w kilka dni? Bo np. jak wyspowiadam się ze współżycia przed ślubem to mam mówić z iloma osobami czy liczbę zachować dla siebie? A co jak spyta o liczbę. A jak nie pamiętam tego i szacuje na ok. 100 to nie wywali mnie z kościoła? Oczywiście to przykład ale takich tematów jest dużo. Ktoś mi może to wyjaśnić jak to wygląda? Oczywiście mogę kłamać i powiedzieć, że tylko przeklinałem i jadłem mięso w piątek ale czy warto brnąć dalej, a nie wyrzucić tego wszystkiego z siebie?
#katolicyzm #religia #wiara
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt
to Ty jesteś tym łobuzem, co kocha najmocniej?
Życzę powodzenia i trzymam kciuki za Ciebie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
wtedy idziesz do innego księdza co nie ma takiego kija w dupie
"współżyłem bez ślubu z ok. 100 kobietami". Ksiądz nie powinien dociekać więcej, czyli pozycji, okoliczności, itp. Może zapytać, czy były wśród nich mężatki etc.
Pokuta to zazwyczaj jakaś modlitwa etc. Jeśli nie dasz rady, to poinformuj o tym od razu
@mirko_anonim: to dobrze. Czytaj Biblię. Warto zacząć od Ewangelii.
Nie wiemy jak potraktuje Ciebie spowiednik, każdy ksiądz jest inny, ksiądz to tylko omylny człowiek.
Najważniejsze, żebyś był szczery przed Bogiem.
To jakiś łatwiejszy poziom katolicyzmu? Samo interpretacja?
@Catmmando: Ale podobno przy takiej spowiedzi mówi się, że to spowiedź przed ślubem(generalna?), daje się papier i w razie nie dostania rozgrzeszenia jest to odnotowane na tym papierze.
@mirko_anonim: no jak chcesz się nawrócić, to i tak musisz zacząć chodzić do kościoła ;)
Przez rok codziennie to Ci raczej nie każe, myślę, że z tydzień max.
Ślubu też nie każe przełożyć, no chyba, że wyczuje niepewność co do tej
@mirko_anonim: dlatego lepiej bądź szczery przede wszystkim przed Panem Bogiem. W Biblii nie ma wymogu, że jak nie wyznasz grzechu przed drugim człowiekiem, to grzech nie będzie odpuszczony.
@Romska_Palo_Ul_Laputa:
Co w takim razie?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: grap32
@mirko_anonim: to jest z tego wszystkiego najgrubsze. W zasadzie to Ty jesteś obecnie teoretycznie ekskomunikowany za profanację Najświętszego Sakramentu. Tylko papież może ją zdjąć. Resztę to może ściągnąć zwykły ksiądz.
@WolvvloW: pomijając kontekst jakiejkolwiek religii, a patrząc na kontekst samej Biblii, to nie wskazuje na spowiedź. Jest to raczej odniesienie do misji ewangelizacji, do której już wcześniej Jezus posyłał uczniów dwójkami. Tu też była mowa o potępieniu, niby przez uczniów, ale ostatecznie jako decyzja ludzi o odrzuceniu Boga.
UBG Mk 6:11: "¹¹ A jeśli was ktoś
nawet jeśli traktować ją jako Słowo Boże
ja tam jestem agnostykiem
Ale lubię słuchać o religiach. polecam profesora Majewskiego oraz liczne podcasty Radia Naukowego