Wpis z mikrobloga

Jakie ustawienie renderu filmu są najbliższe youtubowemu 4K 60FS? Wyrenderowałem 2h filmu z kamerki, waga 63 GB. Przesłanie tego na YT trochę trwa. Nagrywam i renderuje w h265, do tego
Quality: automatic
Encoding profile: Main10 bo nagrywam w 10 bit
Key frames: automatic.

Z jakich ustawień zejśc żeby końcowy film miał 10 GB, a render nie trwał długo? Obecnie renderuje na Macbook m2 pro 16gb i render 2h trwa jakośc 1.5h - 2h. Chciałbym robić to szybciej. Kamerka to Dji osmo action 4.

#davinciresolve #dji #kamerkasportowa #filmmaking
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@its_over_for_chlop: Jak chcesz żeby 2h film w 4k60 z kamerki sportowej zajmował 10 GB, to będzie mizernej jakości. Tam gdzie quality, to zamiast Automatic wybierz restrict to i ustaw na 10 000.
  • Odpowiedz
To że nagrywałeś w 10 bit nie znaczy, że oglądasz w 10bit. Po pierwsze yt i tak to skompresuje, jest wiele stron z zalecanymi parametrami kodeka. Jeśli chodzi o obraz to nałóż luta (chyba, że lubisz profil płaski). Render będzie trwał długo, dla próby utnij minutę nagrania i sprawdź ile będzie ważyło i jaką będzie miało jakość na yt.
  • Odpowiedz
@sm_m: wrzuciłem w sumie taki któremu dałem jakośc Automatic przy renderze. Zajmuje 70 GB, ale YT nie uciął jakości. Widzę w statystykach dla nerdów, że 70 Kbps zapodaje prawie cały czas (w zależności od sceny).

edit: to chyba network speed podali xD
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: YT bardzo ucina jakość i najlepiej wysłać tam plik tak dobry jak to możliwe. Netflix zrobił narzędzie do porównywania różnicy w jakości pomiędzy plikiem źródłowym a wynikowym. Tutaj gościu zrobił testy: https://www.reddit.com/r/videography/comments/xxprwo/best_settings_to_upload_to_youtube_vmaf_analysis/
według tego dla uzyskania możliwie najlepszej jakości na YT (która i tak będzie dużo gorsz niż wysłany plik) należy zawsze używać h.265 i bitrate w zależności od fps: 60 000 dla 24-30 fps, 120 000 dla 60
  • Odpowiedz
@sm_m: I tak jestem mega zadowolony z jakości z tego pliku który miał 70 GB. W sumie najlepsze wyjście to puścić upload na noc i się nie przejmować jakością. Obraz źródłowy z kamerki przy 60 FPS ma załóżmy wielkość 1.0, a przy 60 FPS jedynie 1.3 gdzieś. Pewnie koded h265 robi robotę tutaj.
  • Odpowiedz
@sm_m: oo. Jak Ci się podoba obraz z kamerki? Jak dla mnie 10/10 jak nie jest pod słońce. Lecę na ustawieniach
D-Log 10 bot
Ostrość -2
Odszumianie -2
I obraz jest na prawdę świetny. Jedynie pod słońce masz bardzo niski kontrast, ale z tak małego sensora więcej nie wyciśniesz. Masz jakieś fajne LUTy do niej?
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: Nie, nie używam LUTów, Nagrywam w takich samych ustawieniach, potem w zakładce Color ustawiam Contrast na 1.2 i Saturation na 70. Projekt mam ustawiony na Rec.709-A (bo macOS). Obraz wygląda podobnie do LUT od DJI, ale moim zdaniem lepiej. Obraz z kamerki jest bardzo dobry.
  • Odpowiedz