Wpis z mikrobloga

@michal0110: wszyscy tylko zróbmy zróbmy niech ktoś niech ktoś plus narzekanie do potęgi, a jak zwykle guano z tego wynika. Skoro to taki wielki problem ze Polska wymiera, a nic się praktycznie z tym nie robi, to widocznie zasługuje żeby wymrzeć.
  • Odpowiedz
@michal0110: ja jestem na tak ( ͡° ͜ʖ ͡°) planuje Bombla to jeszcze się wstrzymam aż wejdzie. Mam czas. Najpierw mi się do domu dorzuciliście z BK2, teraz do Bombla . Spadkowicze z tagu są zbyt łaskawi, poświęcają swoje marzenia na rzecz realizacji moich ()
  • Odpowiedz
@michal0110: dla dzietności to też nie jest ok bo premiuje osoby o dużych dochodach ( odliczenie od podatku ). Ja tu zastanawiałem się nad czym innym czyli jak zrobisz sobie dziecko to masz gwarancję, że np. wynajmiesz od państwa mieszkanie 30-45m2 za np. 500/1000 zł. na mc. Jeżeli zrobisz sobie 2, 3 to masz gwarancję, że będziesz mógł wynająć od państwa mieszkanie 60-80m2. Te pieniądze by szły na specjalne konto-lokatę
  • Odpowiedz
@michal0110: zysk ekonomiczny z dziecka jest tak duży że wbrew pozorom może się to opłacać, dodatkowo Francja udowodniła że zachęty finansowe zwiększają też ilość dzieci u bogatych (a nie tylko biednych)
  • Odpowiedz
@michal0110: dla dzietności to też nie jest ok bo premiuje osoby o dużych dochodach ( odliczenie od podatku ). Ja tu zastanawiałem się nad czym innym czyli jak zrobisz sobie dziecko to masz gwarancję, że np. wynajmiesz od państwa mieszkanie 30-45m2 za np. 500/1000 zł. na mc. Jeżeli zrobisz sobie 2, 3 to masz gwarancję, że będziesz mógł wynająć od państwa mieszkanie 60-80m2. Te pieniądze by szły na specjalne konto-lokatę
  • Odpowiedz
No i co złego jest w tym, ze największa dzietność będzie wśród ludzi o wysokich dochodach? Będziemy mieć więcej obywateli z wysokim kapitałem kulturowym i intelektualnym oraz wyższym statusem ekonomicznym. Zresztą już teraz się to dzieje: to nie patola ma dużo dzieci, ale ludzie, którzy mają wyższy status. Bardzo dobry trend, który powinniśmy umacniać.

@camelinthejungle: to zaraz dojdziemy do wniosku, że bieda jest dziedziczna. To w takim razie państwo musi
  • Odpowiedz
@michal0110: to może wprowadźmy podatek katastralny dla drugiego i kolejnych lokali mieszkalnych - każdy mógłby ustanowić sobie jeden lokal od którego nie płaci podatku, a o od pozostałych płaci (najlepiej progresywnie) - byłoby to liczone od osoby, więc można byłoby np przepisać mieszkanie na współmałżonka lub dzieci np. małżeństwo bez dzieci miałoby wtedy 2 lokale nieodatkowane ale np małżeństwo z 3 dzieci mogłoby mieć 5. Takie rozwiązanie spowodowałoby, że dewloperuchy,
  • Odpowiedz