Wpis z mikrobloga

Witam, mam pytanie i zapraszam do dyskusji
Często słyszałem ostatnio o wyludnianiu się mniejszych miast i wsi na rzecz miast wojewódzkich, co sądzicie o sytuacji w województwie #warminskomazurskie . Sam jestem i jego mieszkańcem i zastanawiam się nad jego przyszłością. Większość terenów to lasy i jeziora, są tu dosłownie 3 większe miasta i to tyle, a nawet w nich nie ma szerszych perspektyw dla młodych ludzi szczególnie jeśli chodzi o prace czy rozrywkę. Po skończeniu szkoły średniej znaczna większość ludzi wyjeżdża do innych miast lub za granice.
Kilka suchych faktów.
- W-M to 4 największe województwo a mieszka tu zaledwie 3,7% Polaków
- ludność
1.Olsztyn 166 tyś
2. Elbląg 112 tyś
3. Ełk 61 tyś
Pozostałe miasta znacznie mniej ludne z dużo mniejszymi perspektywami i demografią
- Przyrost naturalny -4,2 na 1000 mieszkańców
Myślicie że to województwo ma przyszłość? Czy da radę coś z tym zrobić?
Bardzo lubię moje województwo ale serio czasem myślę że za 100 lat to tu będzie bezludna puszcza, Oczywiście zdaje sobie sprawę że podobny problem ma cała Polska.
#demografia #pytaniedoeksperta #pytanie #olsztyn #elblag #gospodarka
Jeśli jakiś #przegryw mieszka na jakieś odludnej wiosce w W-M to też chętnie się dowiem jak tam się żyje itd.
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@NetworkCartoon: Wiem, to byłby sensowny krok ale ja chyba nie dałbym rady mieszkać w dużym mieście typu Gdańsk. Ciągle myśle że tu będzie dobrze. Z drugiej strony mieszkam w Elblągu i jak sobie pomyśle że to 2 największe miasto województwa to nadzieja znika.
  • Odpowiedz
@Jezus0-24: zakładając brak wojen i zmian granic, to województwo WM ma szanse wyłącznie jako miejsce rekreacji i wypoczynku. Być może wraz z masowym rozwojem pracy zdalnej i bogacenia się emerytów (hehe ehehe ehehehe) dojdzie do sytuacji, że będą tam się przeprowadzać na tzw. łono natury. To z kolei wymusi rozwój usług towarzyszących, zwłaszcza związanych z opieką zdrowotną. Do tego nadal turystyka, turystyka i turystyka. Problem w tym, że turystyka w
  • Odpowiedz
  • 2
@truchuo: Nie ździwyłbym się gdyby zamiast turystyki zaczęto wycinać lasy i stawiać bloki, tylko kto by tam mieszkał.
Jeśli chodzi o przekop i Elbląg to mi się nie wydaje żeby nawet po zakończeniu wszystkich prac ten port był jakkolwiek konkurencyjny.
2 mld poszło na przekop, teraz betonują brzegi rzeki na całej długości co też tanie nie jest
( a taki ładny był brzeg naturalny, z drzewami trzciną). Jeszcze muszą to
  • Odpowiedz
@Jezus0-24 mało która inwestycja jest dochodowa sensu stricte tylko jakoś nikt nie rozlicza np. autostrad, które nie mają żadnego przełożenia na gospodarkę gmin, przez które przechodzą bez węzłów. Przekop to jedyna nadzieja na zmiany w Elblągu i tych wszystkich zapadłych dziurach nad Mierzeją, ale z politycznym p--------o nic z tego nie wyjdzie. Niestety
  • Odpowiedz
@Jezus0-24: elblag to tylko administracyjnie warmia i mazury, bo duzo wiecej realnie ma wspolnego z trojmiastem. duzo nowych blokow powstaje odkad oddano nowa s7, wiec nie powiedzialbym, ze to umieralnia. kasa z panstwa plynie poprzez wojsko, ktorego duzo jest tutaj, masz jeszcze ten przekop i port.
  • Odpowiedz
Myślicie że to województwo ma przyszłość? Czy da radę coś z tym zrobić?

Nie, ten region to jest katastrofa i sytuacja beznadziejna, a leśne dziadki u władzy które są zainteresowane petryfikacją tego stanu jedynie przyspieszą upadek.

1) Brak silnego ośrodka - historycznym kręgosłupem tego regionu był Królewiec, po tym co o------o się w 1945 z podziałem tego regionu część sowiecka została bez zaplecza, a polskie zaplecze zostało bez serca. Linie kolejowe i drogi które
  • Odpowiedz