Wpis z mikrobloga

czy mozna jakos ustawic na monitorze 27 cali, zeby byl obraz jak na 24 calach w sensie ze mniejszy? jak to moge zrobic? Chcę grać w cs2 na rozdzielczości 1280x960 a 27 cali do tego jest za duży. Mam nvidie
#cs2
#counterstrike
#csgo
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wujekstaszy: w ustawieniach monitora? Wtedy mam kwadratowy obraz i tylko z lewej i prawej czarne, a jak patrzę na nagrania innych graczy tych bardziej znanych to oni mają na cały ekran grę w 24 calach i to nie jest kwadrat
  • Odpowiedz
@Qwertyasdf123 to nie wiem, ale masz odpowiedz od chata Gpt:

Na monitorze 27 cali zazwyczaj minimalna rozdzielczość obsługiwana natywnie to 1920x1080 (Full HD), a systemy często nie oferują niższych proporcji 4:3 (jak 1280x960), bo są "nienatywne" i powodują rozciąganie obrazu lub czarne paski. Ale da się to obejść – oto jak możesz to zrobić:

Metoda 1: Niestandardowa rozdzielczość w sterownikach karty graficznej
  • Odpowiedz
@wujekstaszy @Qwertyasdf123 ja rozumiem, że chciałbyś zmniejszyć jakby powierzchnię monitora z 27 na 24 cale a resztę jako czerń. Nie kojarzę, żeby sie tak dało. Jedynie black bary po bokach, ale w pionie obraz będzie niezmieniony
  • Odpowiedz
@Ovis_aries: a jeśli chodzi o ustawienia zaawansowane? I drugie pytanie jak wyłączę synchronizację to czuję że nie chodzi płynnie gra tak jak z włączoną synchronizacją, a pisze żeby ją wyłączyć
  • Odpowiedz
@Qwertyasdf123: Co masz na myśli przez ustawienia zaawansowane?
Jeśli chodzi o synchronizację pionową, to może ona powodować opóźnienia pomiędzy klawiaturą i myszką a grą, dlatego zaleca się jej wyłączenie. A jeśli czujesz, że gra chodzi mniej płynnie, to sprawdź, czy liczba klatek generowanych przekracza częstotliwość ekranu. No i jeśli możesz, to włącz AdaptiveSync.
  • Odpowiedz
@Qwertyasdf123: Da się ustawić w oprogramowaniu karty. Musisz zaznaczyć brak skalowania ekranu. Jak to ustawisz to w grze będzie wyświetlany tylko ten wycinek a piksele na ekranie, te nieużywane będą czarne. Oczywiście, żeby tak się stało musisz w grze ustawić mniejszą rozdzielczość niż rozdzielczość natywna monitora. Jeśli tego nie ustawisz to przy ustawieniu niższej rozdzielczości gra automatycznie rozciągnie obraz, obraz wielkościowo będzie taki sam ale np. figury postaci szersze.
  • Odpowiedz