#budowadomu Pytanie może głupie może mądre, ale czy robicie LAN w całym domu czy np. tylko przy szafce RTV pod TV i konsole? Będę miał i tak wifi 6 w meshu żeby był dobry zasięg w całym domu i nie wiem czy jest sens robić LAN do pokoi po PC. Trochę jest z tym p---------a nie powiem, bo trzeba sporo kabla rozciągnąć. #siecikomputerowe #budujzwykopem
@Chris_Karczynski robić. Wifi to kupa gdy potrzebujesz pewnego gigabita w kompie. A streamingi też rosną. Właśnie kombinuję jak podłączyć kablem kompa bo jest na złej ścianie a zamontowane listwy nie da się ściągnąć.
@Chris_Karczynski: Ja miałem zrobić tak, że wszędzie miał pójść, ale finalnie mam tak zrobione, że w miejscach gdzie jestem pewien, że będą komputery są + mam łatwą opcje puszczenia dodatkowych kabli na piętrze strychem, ale nie będę tego nigdy robił bo w tych pokojach nigdy nie będzie komputerów, a samo wifi w 99.9% wypadków jest wystarczające.
@Chris_Karczynski: Najlepiej zrobić (przewodami CAT6a lub lepszymi). Natomiast, żeby iść po taniości, to możesz dać przewód tam, gdzie dałbyś AP aby nie robić mesha. I wtedy z miejsc gdzie są te AP przewody do najbliższych pomieszczeń (dajesz wwtedy AP + switch). Bo po pierwsze mesh to kupa: bo zjada połowę prędkości na połączenie między punktami + zwiększa zakłócenia. Do tego mesh to wyższe pingi (co liczy się w grach na
@crazy_wolf: no ale myślałem o takim meshu w którym do każdego urządzenia idzie skrętka od głównego switcha czyli mesh ma internet po lan i robi wifi, a nie że mesh się łączy po wifi i dalej rozporwadza
@Chris_Karczynski: W dzisiejszych czasach to już aż wstyd nie zrobić sobie co najmniej 2 kabli UTP do pomieszczenia jeśli jesteś na etapie budowy. Ludzie srają o tym Meshu który i tak nie jest istotny. Jak masz pomieszczenia i AP połączone kablami to używa się czegoś takiego co nazywa się Roaming a nie mesh.
no ale myślałem o takim meshu w którym do każdego urządzenia idzie skrętka od głównego switcha czyli mesh ma internet po lan i robi wifi, a nie że mesh się łączy po wifi i dalej rozporwadza
@Chris_Karczynski: ja mam tak zrobione. Dwie kondygnacje po 55 mkw, jedna jednostka u góry druga na dole i działa wybornie
no ale myślałem o takim meshu w którym do każdego urządzenia idzie skrętka
@Chris_Karczynski: No to właśnie mesh w powszechnej nomenklaturze to sieć AP połączonych radiowo. Jak napisał @brokenik mówimy o roamingu w wypadku połączenia AP przewodami.
@Chris_Karczynski: 1. Jest racjonalna ilość gniazd, ale nie zrzucałbym wszystkiego na Wifi. 2. APki też potrzebują połaczenia kablowego 3. Do "ynteligentnych" urządzeń warto mieć APki obsługujące Multi-SSID, a z całym osprzętem izolowaną sieć. 4. Warto uwzględnić kabel do ODU (zewnętrznego urządzenia komórkowego do internetu jako główne/zapas). 5. Kablując pod monitoring na kamerkach podpinanych ethernetem warto to spiąć do innej szafy/szafki teleinformatycznej z miejscem na rejestrator i zasilanie awaryjne rejestratora
@Chris_Karczynski: u siebie w zasadzie do każdego pokoju ciągnąłem, nawet do pralni oraz dwa na strych. Zamieściłem się w jednej szpuli i jeszcze 100m zostało. Zajęło mi to może jeden dzień bo trzeba było trochę powiercic, ale uważam że warto czas poświęcić.
@Chris_Karczynski: Budowałem się 6 lat temu, w każdym pokoju po 2 kable, plus na zewnątrz pod kamery, w sumie wyszedl cały patch panel, używam 6 może. Teraz wszystko po wifi mi śmiga bez żadnego mesha nawet. Jeden kabelek można miec na wszelki wypadek ale wifka ogarnie. Chyba że jakieś specyficzne wymagania odnośnie opoznien i prędkości
p0lski szon usuwający Instagrama po tym jak wyciekły jej maile z Epsteinem i teraz cały świat wie że jej "ciężką pracą", którą dorobiła się sławy było zwyczajne ku***nie się. ( ͡°͜ʖ͡°) #heheszki #epstein
#siecikomputerowe #budujzwykopem
Właśnie kombinuję jak podłączyć kablem kompa bo jest na złej ścianie a zamontowane listwy nie da się ściągnąć.
Ciągnij kabel.
@Chris_Karczynski: ja mam tak zrobione. Dwie kondygnacje po 55 mkw, jedna jednostka u góry druga na dole i działa wybornie
@Chris_Karczynski: No to właśnie mesh w powszechnej nomenklaturze to sieć AP połączonych radiowo. Jak napisał @brokenik mówimy o roamingu w wypadku połączenia AP przewodami.
1. Jest racjonalna ilość gniazd, ale nie zrzucałbym wszystkiego na Wifi.
2. APki też potrzebują połaczenia kablowego
3. Do "ynteligentnych" urządzeń warto mieć APki obsługujące Multi-SSID, a z całym osprzętem izolowaną sieć.
4. Warto uwzględnić kabel do ODU (zewnętrznego urządzenia komórkowego do internetu jako główne/zapas).
5. Kablując pod monitoring na kamerkach podpinanych ethernetem warto to spiąć do innej szafy/szafki teleinformatycznej z miejscem na rejestrator i zasilanie awaryjne rejestratora
Jako absolwent elektroniki całe życie mówiłem: tylko kabel!
Właśnie przykręciłem na próbę antenki do karty na płycie głównej PC i taki wynik. Nie wracam do skrętki.
W kilkuletnim laptopie mam 700 Mb/s, nie wiem co miałaby skrętka poprawić.
źródło: obraz
Pobierz