Wpis z mikrobloga

W sobotę jadę z niebieskim oglądać auta. Na razie patrzymy na następujące modele: Toyota Corolla, Skoda Superb, Volvo V60, w grę wchodzi też Skoda Octavia i coś tam jeszcze niebieski wspominał o passacie. Ostatecznie to i tak będzie decyzja niebieskiego (zwłaszcza, że on się zna, a ja nie - mnie już stresuje to, że ma mieć automatyczną skrzynię biegów), ale może macie jakieś rady, opinie? Na co zwracać uwagę przy tych modelach (szukamy używanego, około trzyletniego z nie za dużym przebiegiem, bezwypadkowego), jakieś inne modele w tej kategorii warte uwagi (koniecznie combi)? Każda opinia się przyda, bo to jednak sporo kasy i chcę jak najlepiej przemyśleć decyzję. Od razu dziękuję za wszelką pomoc!

#motoryzacja #samochody #pytaniedoeksperta
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@KRCZVSK: też właśnie najbardziej mi podchodzi Corolla, zwłaszcza że ponoć najmniej awaryjna, ale z drugiej strony Skoda tańsza w naprawie. Cenowo wypadają podobnie. Myślimy o hybrydzie.

@Saeglopur: a na co mi SUV, który będzie dużo palił, jest duży gabarytowo, a w środku wcale nie jest o wiele więcej miejsca od dużego combi? Jedyny plus, to że się faktycznie wyżej siedzi, fajnie tak się prowadzi z lepszą widocznością, ale
  • Odpowiedz
a w środku wcale nie jest o wiele więcej miejsca od dużego combi?

@Krolowa_Nauk: Przeważnie jest wręcz znacznie mniej miejsca niż w kombi - to właśnie absurd

Jedyny plus, to że się faktycznie wyżej siedzi, fajnie tak się prowadzi z lepszą
  • Odpowiedz
  • 0
@KRCZVSK: no właśnie w Corolli już siedzieliśmy, bo byliśmy raz już blisko kupienia jednej, ale to duży wydatek i jednak odwlekliśmy decyzję. Teraz chcemy jutro wsiąść do tych modeli wymienionych i będziemy też otwarci na propozycje podobnych opcji, żeby sobie porównać to wszystko.

@Saeglopur: to ja akurat lubię wysoko, mąż busa ma firmowego to jak raz go przeparkowywałam to tak fajnie było xD No i właśnie dlatego to
  • Odpowiedz
@Krolowa_Nauk: Pytałaś na co zwracać uwagę - zamiast listy całej rzeczy to w sumie po prostu je zobaczcie, popytajcie co było robione, jaka historia, kto to sprzedaje i po prostu trzeba pojechać i słuchać, czuć czy coś bije, ściąga itd.

Ale ogólnie zwłaszca przy takim wydatku to najlepiej poprosić takiego typa który za ok 400zł ogląda samochód na podnośniku i robi kilkadziesiąt zdjęć, wszystko sprawdza - znajomy tak się uchronił
  • Odpowiedz
  • 0
@Saeglopur: my to ogólnie jedziemy do salonu autoryzowanego i szukamy tam u oficjalnych sprzedawców, nie bawimy się w komisy czy prywatne ogłoszenia. Wiadomo, historia po VINie będzie sprawdzana itd.
  • Odpowiedz
  • 1
@Krolowa_Nauk Pamiętaj, że gdzie się nie kupuje, to można kupić powypadkowe auto. Chociażby pewien naprawdę duży, autoryzowany dealer bierze furki z placu poleasingowego od nas, niektóre są również po jakichś naprawach jak to używane auta.
  • Odpowiedz
@Krolowa_Nauk: 3 letnia Corolla to już taki chrupek może być, że za chwilę jak Fred flinston będziesz nogami mogła hamować. Koniecznie od dołu obejrzeć połowa tych aut wygląda jakby w rzece była parkowania.
  • Odpowiedz
  • 0
Update: no i kurczę Volvo V60 mi się spodobało chyba najbardziej jak tak powsiadałam do wszystkich... A na początku chcuałam Corollę. I co teraz xD
  • Odpowiedz
edyny plus, to że się faktycznie wyżej siedzi, fajnie tak się prowadzi z lepszą widocznością,

@Krolowa_Nauk: paradoksalnie w SUV nie masz lepszej widoczności, zwłaszcza na parkingach będzie problem bo nie widzisz zbytnio przez właśnie to, że siedzisz wyżej. POmijam już grubości słupków itp ale to akurat w osobówkach też problem :(

no i kurczę Volvo V60 mi się spodobało chyba najbardziej jak tak powsiadałam do wszystkich... A na początku chcuałam
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak: no któreś jednak wybrać muszę xD Chyba padnie na Volvo V60, zwłaszcza że Skodę Superb uświadczyliśmy tylko w sedanie, po combi musielibyśmy jechać gdzieś dalej (w NL jakoś jest mało popularna, więcej jest Octavii).
  • Odpowiedz
@Krolowa_Nauk: W sumie nie napisałaś czy używka czy nowe. Jak używka i piszesz o V60 to zerknij sobie na Renault Talisman ale po roku 2021 z silnikiem 1.8 benzyna i koniecznie w wersji z 4control. Niestety mało ich jest. Ewentualnie jak ma być nowe to Renault Megane.
  • Odpowiedz
@Krolowa_Nauk: Skoro tak to zerknij na to co zaproponowałem :) Megane z silnikiem 1.3 albo plug-in z silnikiem 1.6. Jak ma być większe to Talisman ale tylko silnik 1.8 benzyna, tam niestety rocznik około 2021 chyba maks będzie. Szły wcześniej ale to jest przedlift, raczej nie ma sensu ze względu na wyposażenie i system rozrywki.
  • Odpowiedz