Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy bylby ktos tak mily i opisal objawy #wzjg lub #ibs ?
Od jakiegos czasu mam skurczowe bole brzucha, biegunki(szczegolnie po lezeniu na plecach i sporcie). Zrobilem usg, badanie kalu(wlacznie z badaniem na obecnosc krwi), mialem badanie fizykalne odbytnicy i wszystko wyszlo ok. Diete mam niskotluszczowa, wolna od slodyczy i fastfoodow. Typowy highcarb bo duzo sportu uprawiam. Nic nie zmienialem w diecie, a wczesniej bylo ok. Mam 30lat. Lekarze zalecaja kolonoskopie lub gastroskopie ale boje sie tych badan. Czesc z nich mowi, ze to od stresu i na pewno jest w tym troche racji ale nie do konca. Skoro wystarczy ze krzywo sie uloze na plecach i czuje jakis skret w jelitach i za kilkadziesist inut biegunka oraz po sporcie, gdzie nie jem przez 3h a tylko pije lapie mnie nagle biegunka to chyba nie tylko stres? Staje sie to uciazliwe w zyciu codziennym...
Tak wiem, zrob kolonoskopie i gastroskopie. Wymecze sie i pewnie i tak nic nie wyjdzie...
#choroby #lekarz #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Lekarze zalecaja kolonoskopie lub gastroskopie ale boje sie tych badan.

@mirko_anonim: Szukaj opcji kolonoskopia + gastroskopia w znieczuleniu ogólnym, dwa badania od razu robią pod znieczuleniem i spokój.
  • Odpowiedz
Lekarze zalecaja kolonoskopie lub gastroskopie ale boje sie tych badan

ą@mirko_anonim: nie ma sie co bac, normalne badania. Mialem oba jedno po drugim na tej samej wizycie, ze znieczuleniem miejscowym, jedyne jakie sa to nieprzyjemne. Zrob sobie jeszcze test na SIBO i helicobacter, pod kątem pasozytow tez mozna.

Glowa i jelita sa od siebie bardzo zalezne.

Skoro
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nie rezygnuj z badania, one może okazać się mega istotne.
Na IBS lub generalnie na „wrażliwe” jelita polecam maślan sodu - kup dobry, bez wypełniaczy, dobry skład. Już po tygodniu stosowania potrafi czynić cuda
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wzjg here (od początku tego roku). U mnie to był ból brzucha i biegunki z krwią. Przed zrobieniem kolonoskopii, lekarka zleciła jeszcze panel badań na miedzy innymi pasożyty, bakterie (clostridium difficile, helicobacter pylori), posiew kału. To jest o tyle istotne, że zapalenie jelita (i krew w kale) może być wywołana właśnie bakteria (i wtedy można to trwale wyleczyć).

Zrobiłem kolonoskopię w miarę szybko i po wyniku histopatologii dostałem finalna
  • Odpowiedz