Wpis z mikrobloga

Witam,
Bardzo mocno potrzebuje pomocy jakiego majstra od informatyki.
Zbudowałem PC z następujących części:
Płyta gigabyte b650 Eagle ax
Procesor ryzen 7 7700
Grafikę pominę bo chyba nie ma znaczenia w tym problemie.
RAM kingston fury beast ddr5 2x8gb 5600MHz.
Komputer po złożeniu wstał po jakimś czasie i nie może zacząć bootowac pendrive z windowsem.
Resetuje się po każdym pokazaniu logo płyty głównej.
Zmieniałem ustawienia BIOS m.in. Wyłączałem csm, secure boot i wszystko co znalazłem w internecie, wyłączałem różne bajery w biosie, kombinowałem z przekładaniem kości RAM lub próbą uruchomienia z jedną kością, zaktualizowałem BIOS przez Q-flash plus bo jak próbowałem przez BIOS Q-flash to po restarcie komputer nie wstawał w ogóle i musiałem wyłączyć i włączyć ponownie by wejść choćby do biosu. Dodam że teraz po aktualizacji biosu która przebiegła w sposób normalny co każdy start komputera wyskakuje komunikat po wejściu do biosu że został zresetowany. Od samego początku pokazuje mi też w biosie temperaturę cpu -1.0 stopni. Skończyły mi się już chyba pomysły ale może ktoś miał podobny problem i będzie w stanie pomóc.
#pc #komputery #informatyka #ryzen
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@10129: starszy BIOS już był na start, miał wersje f30 chyba i problem ten sam. Z tego co wyczytałem to ta wersja mogła nie obsługiwać tego Procka więc zaktualizowałem do f33 o ile dobrze pamiętam i dalej to samo
  • Odpowiedz