Wpis z mikrobloga

Cześć, chcę poświęcić kilka najbliższych miesięcy na budowę mobilnej aplikacji randkowej. Planuję MVP najpóźniej w sierpniu.

Chcę trochę "odczarować" rynek i nie budować kolejnej kopii tindera. Nie chcę kolejnego masowego swipowania, ghostowania, zbierania lajków na instagramy, ogłoszeń prostytutek i fejkowych kont.

Jestem na etapie definiowania wymagań. Lubię waszą społeczność, chciałbym pomóc szczególnie samotnym facetom masowo ghostowanym i olewanym przez kobiety na tych aplikacjach maksymalnie skupiających się na wyglądzie.

Mówcie co wam się z tego nie podoba, co byście zmienili i co byście dodali:

1. Rejestracja i profil użytkownika
Obowiązkowa weryfikacja selfie (anty-fejk)
Wypełnienie krótkiego profilu osobowościowego (pasja, zainteresowania, wartości) - z góry określone rubryki, które trzeba wypełnić konkretną treścią, a nie w sekcji "o sobie" opisywanie jakich facetów nie lubię
Brak widocznej liczby lajków, brak "popularności" na profilu

2. System dopasowywania
Codziennie tylko kilka (np. 3-5) dopasowań, bazujących na wartościach i zainteresowaniach, nie tylko zdjęciach
Brak nieskończonego swipe'owania
Możliwość dopasowania na podstawie "celu" (np. "Szukam przyjaźni", "Szukam relacji", "Chcę poćwiczyć rozmowy")
Możliwość dopasowywania przy użyciu analizy AI profili o zbieżnych zainteresowaniach, cechach osobowościowych

3. Rozmowy i interakcje
Automatyczne pytanie otwierające rozmowę (np. ciekawostka, temat rozmowy, czyli bot rzuca randomowe pytanie, na które obie strony muszą odpowiedzieć, np. "czy lubisz podróżować i którą podróż wspominasz najlepiej?")
Delikatne przypomnienia, żeby odpisać lub zamknąć rozmowę z szacunkiem ("Hej, czy chcesz zakończyć rozmowę? Kliknij: Podziękuj i zakończ" żeby uniknąć niekończącego się "zbierania pokemonów" i uciętych rozmów)
Brak ghostowania – prowadzenie maksymalnie jednej relacji w jednym czasie, czyli blokujemy możliwość pisania z 10. typami na raz.

4. Rozwój osobisty użytkownika - tutaj mam największy znak zapytania i chętnie wysłucham waszych rad. Jakieś statystyki rozmów, spotkań?
Wyświetlanie osiągnięć (np. "Odbyłeś 10 rozmów", "Podziękowałeś 5 osobom za rozmowę")

5. Bezpieczeństwo i komfort
Moderacja treści: zero ogłoszeń typu "sugar baby" czy prostytutek
Łatwe zgłaszanie nadużyć
Opcjonalny tryb "niewidzialny" – ukrywanie profilu, dopóki sam nie wyrazisz zainteresowania kimś

6. Monetyzacja. - niestety apka musi się za coś utrzymać, a ja nie wygrałem w totolotka :(
- utworzenie profilu i korzystanie z darmowego pakietu funkcji 9,99 zł / mies.
- jedno połączenie się w parę ponad pakiet podstawowy 1 zł

Czy te kwoty są dla was akceptowalne? Dodam, że chcę postawić na jakość, a nie ilość połączeń w pary więc nie zakładam "swipowania" i masowego "matchowania" jak przy innych apkach.

Zachęcam do dyskusji.

#kiciochpyta #tinder #badoo #przegryw
nowaAplikacjaRandkowa - Cześć, chcę poświęcić kilka najbliższych miesięcy na budowę m...

źródło: Zrzut ekranu 2025-05-02 132325

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nowaAplikacjaRandkowa fajny pomysł, a zasady brzmią sensownie - zawarłeś chyba większość najbardziej patologicznych rzeczy z Tundera, tylko odwrotnie 😂
Dycha miesięcznie to żaden koszt, jeśli apka będzie sprawnie działać tak jak w założeniach.

Trzymam kciuki za powodzenie ( )
  • Odpowiedz
@nowaAplikacjaRandkowa: kobiety szybko zwieją z takiej apki z niedoboru atencji (czyt. za mało par i za mało chadów). Możesz sobie wymyślić nawet 5-stronnicowy formularz z cechami charakteru, zainteresowaniami itp. a i tak to zdjęcia zadecydują w który kierunek pójdzie swipe.
  • Odpowiedz
@Karmengulo

@nowaAplikacjaRandkowa: kobiety szybko zwieją z takiej apki z niedoboru atencji (czyt. za mało par i za mało chadów). Możesz sobie wymyślić nawet 5-stronnicowy formularz z cechami charakteru, zainteresowaniami itp. a i tak to zdjęcia zadecydują w który kierunek pójdzie swipe.

Najbardziej mnie właśnie martwi, że wypełnienie np 10 formularzy przez facetów to 0 wysiłku, a jak kobieta będzie miała wypełnić 10 formularzy to po prostu pójdzie
  • Odpowiedz
@nowaAplikacjaRandkowa: musisz próbować ściągnąć na apkę ten rodzaj kobiet które wstydzą się swojej obecności na tinderze (bądź co bądź apce stworzonej do onsów chociaż ta zła sława już mocno zanikła). Pytanie jak to zrobić. Może nie reklamować tego jako apka RANDKOWA tylko bardziej po prostu do poznawania innych ludzi w okolicy. Może nawet z opcją szukania osób tej samej płci nie randkowo a koleżeńsko. IMO obowiązkowo też powinno być dążenie
  • Odpowiedz
@Karmengulo zarąbiste porady, dzięki.
Opłata jest równa dla wszystkich. Nie ma lepszych i gorszych. Zarówno kobieta jak i mężczyzna chce kogoś poznać. Liczę na to, że taka śmieszna nawet opłata odstraszy żartownisiów i autorów wszelkiej maści "projektów".
  • Odpowiedz
@Karmengulo

A wymóg wymiany minimum 10 wiadomości z obu stron zanim pokażą się zdjęcia ma sens według Ciebie?
  • Odpowiedz
@nowaAplikacjaRandkowa: Apki randkowe żyją dzięku temu, że są tam kobiety, a ty nie dość, że chcesz im utrudnić życie

Codziennie tylko kilka (np. 3-5) dopasowań, bazujących na wartościach i zainteresowaniach, nie tylko zdjęciach

Brak ghostowania – prowadzenie maksymalnie jednej relacji w jednym czasie, czyli blokujemy możliwość pisania z 10. typami na raz.

to jeszcze mają za to płacić ( ͡º ͜ʖ͡º).
  • Odpowiedz
@nowaAplikacjaRandkowa: kolejne utrudnienie a 10 wiadomości to i tak o wiele za mała "inwestycja" w relacje. Miałem na różnych chatach sytuacje że po tygodniu czy miesiącu dostałem ghosta po wymianie fotek od lasek które już mnie nazywały bf bo niby taki super jestem także wiesz..
  • Odpowiedz
@nowaAplikacjaRandkowa: Słuchaj, Ty nie robisz apki randkowej. Ty potrzebujesz iść do ministerstwa albo gisu, wyciągnąć wszystkie dane, i dowiedzieć się które kobiety warte zainteresowania są jeszcze wolne. Bo celujesz widzę w to że same odnajdą apke zanim znajdą faceta po znajomych.

Na pewno chciałbym usłyszeć o dalszych postępach i jak to się rozwinie więc wołaj.
Mam nadzieję że projekt będzie miał wzięcie.

Możesz wziąć inspiracje też z takiej apki Slowly fajna używałem
  • Odpowiedz