Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta #medycyna #fizjoterapia #lekarz #zdrowie #niebieskiepaski #rozowepaski #pytanie #sport #psychoterapia #psychologia

Czy fizjoterapia to legitny sposób leczenia czy ściema?

Wybaczcie moją ignorancję, ale mam o niej podobne wyobrażenie jak o psychoterapii. Tak jak wyobrażam sobie psychoterapeutkę jako zblazowaną Marikę, która powtarza pacjentowi „pokochaj siebie!”, „jesteś dobry taki, jaki jesteś!”, tak widzę fizjoterapeutę Klaudiusza, który każe komuś pomachać nóżkami, łapkami, pomasuje starą babkę i wciśnie jakaś matę do leżenia.

Change my mind.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AlexBrown: to zależy. Są dixjoterapeci ogarnięci ale są też takie cipeczki co nie ćwiczyli nigdy sami, nie mieli żadnych kontuzji jedyne co wiedzą to to co im na studiach powiedzieli.
  • Odpowiedz
@AlexBrown: w ogóle skąd pomysł że fizjoterapia to ściema xD, na każdej uczelni medycznej i sportowej masz taki kierunek, w ogóle nie mieści mi się w głowie że mogłeś coś takiego napisać XD
  • Odpowiedz
  • 0
@misioneos tak prowokacyjnie trochę napisałem, bo nie wiem, jakaś sprawczość ma machanie rękami. To przemówił mój wewnętrzny pesymista. Sam bowiem mam rozwalony kręgosłup i czeka mnie fizjo. Ale wątpię, że mi pomoże..
  • Odpowiedz
@AlexBrown: oczywiście, że odpowiednie ćwiczenia pomagają utrzymać organizm w zdrowiu. Zawsze przy takim temacie mi się pojawia w głowie to słynne "po trzydziestce plecy zaczynają boleć", a prawda jest taka, że to nie przez wiek, a przez to, że wiele osób wraz z końcem liceum czy początkiem studiów ma swoje ostatnie regularne aktywności fizyczne. Potem parę lat bez regularnego treningu, rozciągania, pilnowania postawy, dużo siedzącej, zgarbionej pozycji czy dźwiganie rzeczy
  • Odpowiedz
@AlexBrown mialem kiedys dokladnie takie podejscie ze fizjo to masu masu i co to pomoze. A jak mialem problem to lekarz, usg i swego czasu bylem juz bliski operacji. Ale wkoncu mimo bycia upartym czlowieki poszedlem do tego fizjo (co zasugerowal 1 lekarz z jakichs lekko 5 ktorych odwiedzilem) i okazalo sie ze to dziala. Obylo sie bez operacji, i zazwyczaj jak kogos znajomego zaczyna cos bolec typu noga lokiec nadgarstek
  • Odpowiedz