Wpis z mikrobloga

przesiadał się ktoś z #mtb na #gravel po paru latach jazdy na MTB? obecnie jezdze kilka lat na mtb gdzie kierownica ma 65cm i jest dla mnie bardzo wygodna

zastanawiam się czy bede dal rade sie przestawic na wąską kierownice, zlapalem ostatnio swoją węższym chwytem udając ze jest 20cm krótsza i strasznie dziko się kierowało rower w ten sposób

#rower
Ksemidesdelos - przesiadał się ktoś z #mtb na #gravel po paru latach jazdy na MTB? ob...

źródło: cadex_ar_kierownica_gravelowa-076258

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

: po jakiego ch...?

@Pan_Slon: co po jakiego ch? poprostu, zastanawiam się nad drugim rowerem do jazdy mniej terenowej bo do tej pory używam mtb do wszystkiego a na trasach 100km+ mnie troche męczy
  • Odpowiedz
obecnie jezdze kilka lat na mtb gdzie kierownica ma 65cm i jest dla mnie bardzo wygodna

@Ksemidesdelos: ostatnio jeździłem na crossie brata i przesiadka z baranka 42 cm była mega niekomfortowa, mimo że ten cross nie ma jakiejś bardzo szerokiej kierownicy.

Zapominasz o jednej, ale bardzo ważnej kwestii: kąty. O ile na takim crossie było mi niewygodnie, tak na miejskim commuterze z kierownicą o podobnej szerokości jest ok. A to
  • Odpowiedz
@Ksemidesdelos: ja wypożyczyłem kiedyś na weekend do testów gravela po tym jak cały czas jeżdżę na MTB. Gravel mi nie podszedł ze względu na bardziej pochyloną sylwetkę. Ale co kto woli.
  • Odpowiedz
waska kierownica jest wygodniejsza, bo jej szerokość odpowiada szerokości obręczy barkowej.

@wujekwichura: OP nie pyta co jest wygodniejsze, tylko czy się przyzwyczai ze się dziko kieruje taka wąska kierownica.

@Ksemidesdelos przyzwyczaisz się na tyle ze w terenie w jakim pozwala poruszać się gravel raczej nie będzie się kierowało jakoś szczególnie nerwowo. Nie popchniesz gravela na wertepach czy zjazdach na tyle mocno co MTB żeby szeroka kierownica była niezbędna.
  • Odpowiedz
  • 1
@Ksemidesdelos Kierownica będzie twoim najmniejszym problem, to co szokuje to brak zawieszenia. Węższy chwyt jest po przesiadce prawie niezauważalny a złapanie kierownicy MTB wężej nijak nie symuluje jazdy na baranku. Kierownica MTB ma kilka cm efektywnej długosci mostka a chwyt szosowy na klamkach kilkadziesiąt, to bardzo stabilizuje.
  • Odpowiedz
ja wypożyczyłem kiedyś na weekend do testów gravela po tym jak cały czas jeżdżę na MTB. Gravel mi nie podszedł ze względu na bardziej pochyloną sylwetkę

@Moto_Moto: nie wiedziałem, że wszystkie dostępne na rynku rowery (danego "typu") mają identyczną geometrię.

no ale czytając Wykop człowiek się każdego dnia czegoś nowego uczy.
  • Odpowiedz
@Ksemidesdelos: po pierwsze to jeździsz jak na MTB na bardzo wąskiej kierownicy po drugie to MTB jest szerokim pojęciem i szerokość kierownicy liczy się na krętych ścieżkach między dzewami po zwykłych lasach to 700 wystarczy. A ty szukasz tu porad typu czy jak dam mniej mąki do ciasta to da się to zjeść
  • Odpowiedz
@Ksemidesdelos: cześć! ja przesiadałem się z mtb na grawelka. gdzieś po drodze była jeszcze szosa. Wąska kiera jest super, na tyle wygodna że potem w moim mtb przyciąłem swoją żeby nie wyglądać na goryla :D Jedyne co mi przeszkadzało to brak amortyzatora, ale kupiłem grawela z amortyzacją :] jest super!
  • Odpowiedz
@Ksemidesdelos: Ja się przesiadłem z MTB na Gravela z tych samych powodów, większość tras to utwardzone ścieżki i asfalt, wąska kierownica jest zdecydowanie wygodniejsza, większym problemem jest właściwy wybór rozmiary ramy, samo przejechanie się 100 metrów przed sklepem totalnie nic nie daje.
Oprócz możliwości wypożyczenia w decathlonie można jeszcze się zapisać u dystrybutora Scotta na testy --> https://www.scott.pl/testy/ sklepy wyznaczają konkretną datę i dostajesz rower na godzinę. Jak kupowałem gravela
  • Odpowiedz