przesiadał się ktoś z #mtb na #gravel po paru latach jazdy na MTB? obecnie jezdze kilka lat na mtb gdzie kierownica ma 65cm i jest dla mnie bardzo wygodna
zastanawiam się czy bede dal rade sie przestawic na wąską kierownice, zlapalem ostatnio swoją węższym chwytem udając ze jest 20cm krótsza i strasznie dziko się kierowało rower w ten sposób
@Pan_Slon: co po jakiego ch? poprostu, zastanawiam się nad drugim rowerem do jazdy mniej terenowej bo do tej pory używam mtb do wszystkiego a na trasach 100km+ mnie troche męczy
@Ksemidesdelos: waska kierownica jest wygodniejsza, bo jej szerokość odpowiada szerokości obręczy barkowej. Dodatkowo chwyt jest bardziej naturalny i pozwala zmieniać technikę jak się zmeczysz
obecnie jezdze kilka lat na mtb gdzie kierownica ma 65cm i jest dla mnie bardzo wygodna
@Ksemidesdelos: ostatnio jeździłem na crossie brata i przesiadka z baranka 42 cm była mega niekomfortowa, mimo że ten cross nie ma jakiejś bardzo szerokiej kierownicy.
Zapominasz o jednej, ale bardzo ważnej kwestii: kąty. O ile na takim crossie było mi niewygodnie, tak na miejskim commuterze z kierownicą o podobnej szerokości jest ok. A to
@Ksemidesdelos: ja wypożyczyłem kiedyś na weekend do testów gravela po tym jak cały czas jeżdżę na MTB. Gravel mi nie podszedł ze względu na bardziej pochyloną sylwetkę. Ale co kto woli.
waska kierownica jest wygodniejsza, bo jej szerokość odpowiada szerokości obręczy barkowej.
@wujekwichura: OP nie pyta co jest wygodniejsze, tylko czy się przyzwyczai ze się dziko kieruje taka wąska kierownica.
@Ksemidesdelos przyzwyczaisz się na tyle ze w terenie w jakim pozwala poruszać się gravel raczej nie będzie się kierowało jakoś szczególnie nerwowo. Nie popchniesz gravela na wertepach czy zjazdach na tyle mocno co MTB żeby szeroka kierownica była niezbędna.
@Ksemidesdelos Kierownica będzie twoim najmniejszym problem, to co szokuje to brak zawieszenia. Węższy chwyt jest po przesiadce prawie niezauważalny a złapanie kierownicy MTB wężej nijak nie symuluje jazdy na baranku. Kierownica MTB ma kilka cm efektywnej długosci mostka a chwyt szosowy na klamkach kilkadziesiąt, to bardzo stabilizuje.
ja wypożyczyłem kiedyś na weekend do testów gravela po tym jak cały czas jeżdżę na MTB. Gravel mi nie podszedł ze względu na bardziej pochyloną sylwetkę
@Moto_Moto: nie wiedziałem, że wszystkie dostępne na rynku rowery (danego "typu") mają identyczną geometrię.
no ale czytając Wykop człowiek się każdego dnia czegoś nowego uczy.
@Ksemidesdelos: po pierwsze to jeździsz jak na MTB na bardzo wąskiej kierownicy po drugie to MTB jest szerokim pojęciem i szerokość kierownicy liczy się na krętych ścieżkach między dzewami po zwykłych lasach to 700 wystarczy. A ty szukasz tu porad typu czy jak dam mniej mąki do ciasta to da się to zjeść
@Ksemidesdelos ja się przesiadłem z crossa na szosę/gravel i nie widzi mi się powrót na prostą kierownicę. Za każdym razem, gdy ruszałem z przymusu crossa czułem się jak kaleka.
@Ksemidesdelos: cześć! ja przesiadałem się z mtb na grawelka. gdzieś po drodze była jeszcze szosa. Wąska kiera jest super, na tyle wygodna że potem w moim mtb przyciąłem swoją żeby nie wyglądać na goryla :D Jedyne co mi przeszkadzało to brak amortyzatora, ale kupiłem grawela z amortyzacją :] jest super!
@Ksemidesdelos możesz sobie założyć na prostej kierownicy rogi wewnętrzne i z nich korzystać. Moim zdaniem nie ma co się pchać w baranka jak nie będziesz na dropach jeździł
@Ksemidesdelos: Ja się przesiadłem z MTB na Gravela z tych samych powodów, większość tras to utwardzone ścieżki i asfalt, wąska kierownica jest zdecydowanie wygodniejsza, większym problemem jest właściwy wybór rozmiary ramy, samo przejechanie się 100 metrów przed sklepem totalnie nic nie daje. Oprócz możliwości wypożyczenia w decathlonie można jeszcze się zapisać u dystrybutora Scotta na testy --> https://www.scott.pl/testy/ sklepy wyznaczają konkretną datę i dostajesz rower na godzinę. Jak kupowałem gravela
zastanawiam się czy bede dal rade sie przestawic na wąską kierownice, zlapalem ostatnio swoją węższym chwytem udając ze jest 20cm krótsza i strasznie dziko się kierowało rower w ten sposób
#rower
źródło: cadex_ar_kierownica_gravelowa-076258
Pobierz@Ksemidesdelos: po jakiego ch...?
@Pan_Slon: co po jakiego ch? poprostu, zastanawiam się nad drugim rowerem do jazdy mniej terenowej bo do tej pory używam mtb do wszystkiego a na trasach 100km+ mnie troche męczy
@Ksemidesdelos: ostatnio jeździłem na crossie brata i przesiadka z baranka 42 cm była mega niekomfortowa, mimo że ten cross nie ma jakiejś bardzo szerokiej kierownicy.
Zapominasz o jednej, ale bardzo ważnej kwestii: kąty. O ile na takim crossie było mi niewygodnie, tak na miejskim commuterze z kierownicą o podobnej szerokości jest ok. A to
@wujekwichura: OP nie pyta co jest wygodniejsze, tylko czy się przyzwyczai ze się dziko kieruje taka wąska kierownica.
@Ksemidesdelos przyzwyczaisz się na tyle ze w terenie w jakim pozwala poruszać się gravel raczej nie będzie się kierowało jakoś szczególnie nerwowo. Nie popchniesz gravela na wertepach czy zjazdach na tyle mocno co MTB żeby szeroka kierownica była niezbędna.
@Moto_Moto: nie wiedziałem, że wszystkie dostępne na rynku rowery (danego "typu") mają identyczną geometrię.
no ale czytając Wykop człowiek się każdego dnia czegoś nowego uczy.
źródło: temp_file2431630961341889622
PobierzOprócz możliwości wypożyczenia w decathlonie można jeszcze się zapisać u dystrybutora Scotta na testy --> https://www.scott.pl/testy/ sklepy wyznaczają konkretną datę i dostajesz rower na godzinę. Jak kupowałem gravela