Wpis z mikrobloga

Cześć budowlane świry. Chwale sie postawieniem wiaty fotowoltaicznej 50m2 na 3 auta. Całość zajęła mi okolo 5 miesięcy pracy po pracy.
Poniżej wszystkie koszty:

STAL:
*Pręt zbrojeniowy fi12 - 84m
*Pręt zbrojeniowy fi25 - 72m
*Ceownik Z/G 40x40x2 - 48m
*Ceownik Z/G 50x30x3 - 72m
*Ceownik UPN 65x45x5,5 - 24m
*Ceownik UPN 50x38x5 - 48m
suma: 4740zł + transport 200zł
Piach i żwir na beton - 800zł
18 worków cementu - 290zl
stalowe podstawy + wycinanie plazmą - 500zł
elektrody do spawarki - 250zł
farba - 600zl
Panele polikrystaliczne 330W x 30 sztuk + transport = 4800zl
śruby, nakrętki, tarcze do cięcia oraz inna drobnica - 450zł
HDS - 350zł

suma: 12 980zł

Po niedzieli zabieram sie za budowe magazynu bo całość jest offgird

#budujzwykopem #budownictwo #fotowoltaika
kucma19 - Cześć budowlane świry. Chwale sie postawieniem wiaty fotowoltaicznej 50m2 n...
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kucma19: ale z solidnością konstrukcji toś nie oszczędzał. Ludzie to przeważnie robią jakby namiot z dekatlonu za 99zł budowali ;) a tyś wybudował jakby miało przyszłościowo jeszcze ze 2 piętra mieć ;)
  • Odpowiedz
@kucma19: Na olx są dostępne gotowe bindry grubo cynkowane po rozbiórkach szklarń. Sam tak robiłem daszek nad blaszakiem. Zamówiłem z dowozem cały zestaw stali potrzebny do budowy konstrukcji.
  • Odpowiedz
@kucma19

Kawał dobrej roboty 🙂

Jakbym miał się czepiać to te wystające poza słupki...końcówki pierwszej belko poprzecznej mają odwrotnie zrobione zastrzały.
  • Odpowiedz
  • 2
@Pan_krecik: Nie rozumiem Twoich podpowiedzi co do zastrzałów, mógłbyś to rozrysować na screenie?
Konstrukcja jest dużo za mocna i wiem o tym ale zrobiłem tak żeby sie lepiej/pewniej czuć. Po prostu mam pewność, że jest solidnie. Ekonomiczny sens jest średni ale koszt to tylko materiał bo wszystko robiłem sam sobie a z drugiej strony odległość miedzy nogami to 8metrów (bez słupa w srodku) wiec jest dość sporo a lepiej chuchać
  • Odpowiedz
  • 0
@kucma19 siemka a stelaż WC jakimi profilami bys zabudował ( zabudowaa być scianką o dl 2m) a necie są różne informacje
  • Odpowiedz
  • 0
@kucma19 oki, właśnie wertowałem YT i takie podobne rozwiązania to nawet nie mówią jakie te profile dokładnie (jak podają typ to nie podadzą szerokościk , pewnie to dla nich oczywiste xd
  • Odpowiedz
@RKN_: czymkolwiek zabuduj. Zabudowa stelaża WC nie przenosi zadnych istotnych obciążeń, bo sam stelaż dzwiga cały ciężar ceramiki z użytkownikiem. Tylko pamietaj o podwójnym płytowaniu.
  • Odpowiedz
Na ten żółty kolor to jakaś promocja -70% w OBI była?

Nie bardzo wiem na jaki gorszy kolor dałoby się to pomalować.
  • Odpowiedz
  • 0
@apeee no to fakt a mogę czterema płytami? Pytam serio, bo chciałem aby ścianka WC zlitowała się z zabudową instalacji wentylacyjnej i muszę zrobić dystans, a sam stelaż WC jest zabetonowany w podlogę i nie mogę go przesunąć
  • Odpowiedz
@RKN_: musisz sprawdzic, bo może się okazać, że na przykład otwór pod serwisowanie spłuczki (tam gdzie przycisk spłuczki) zrobi się jak wąski tunel i nie wyciągniesz przez niego części do czyszczenia. Jak masz stelaż slim to bedzie z tym problem na 100%.
  • Odpowiedz
  • 4
@Lecter1: dowiadywałem sie w starostwie i w gminie. Wiat do 50m2 nie trzeba nawet zgłaszać i dodatkowo od takich budowli nie ma nawet podatku wiec same plusy.
Projektu jako takiego nie mam ale symulowałem naprężenia w inwentorze plus konsultowałem konstrukcje kratownicy z architektem (potem i tak dodatkowo ją wzmocniłem)
  • Odpowiedz
  • 0
@apeee good point. Kurczaki, to muszę się z tym przespać, jak dam 2 płyty GK 12.5mm to mam 4cm szerokości do plytkowania tej zabudowy..a wystarczyło odsunąc te 4cm stelaż od ściany
()
  • Odpowiedz