Wpis z mikrobloga

Piękny film. To film, który dziś prawdopodobnie by nie powstał – zbyt liryczny, zbyt naiwny, zbyt szczery jak na dzisiejsze czasy, w których wszystko musi być szybkie, cyniczne i mocno przefiltrowane przez ironię. A przecież to właśnie ta bezbronność i czystość czynią go tak wyjątkowym.

Forrest miał trudne życie. Urodził się z niepełnosprawnością, był odrzucany przez rówieśników, poniżany i wyśmiewany. W dzieciństwie nosił aparaty ortopedyczne, a jedyną osobą, która naprawdę go kochała i wierzyła w niego bezwarunkowo, była jego mama. Przeszedł przez piekło wojny w Wietnamie, stracił przyjaciół, widział śmierć i samotność. Całe życie kochał jedną kobietę, Jenny – która, rozdarta przez własne demony, odpychała go, wracała, znikała... aż w końcu odeszła na zawsze.

A mimo to – Forrest nie zatracił siebie. Nie zgorzkniał. Nie mścił się. Zamiast tego – kochał jeszcze mocniej, żył jeszcze bardziej. Pokazuje, że nie trzeba być przebiegłym, żeby przetrwać. Nie trzeba być najbystrzejszym, żeby być wielkim. Forrest biegł – przez życie, przez historię, przez ból – i dawał światu więcej, niż sam brał.

#film
SystemHalted2_0 - Piękny film. To film, który dziś prawdopodobnie by nie powstał – zb...

źródło: obraz_2025-05-01_200007078

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SystemHalted2_0 Co ciekawe książka też jest zajebista choć bardziej komiczna.

W filmie najbardziej podoba mi się wątek kobiety która dojrzała do ustabilizowania się z Forestem kiedy już się wyszalała, złapała hiva, a on został multimilionerem.
  • Odpowiedz
@sameowoce to po prostu taki gatunek filmowy. Chcesz budowania napięcia, sięgnij np. po thriller. Osobiście uwielbiam filmy fabularne z rozbudowanymi postaciami i historią odkrywaną przed widzem kawałek po kawałku.
  • Odpowiedz
Green book powstał w 2018 roku a to tak samo slodko-pierdzaca historia jak to. Dlaczego taki film niby nie miałby racji bytu obecnie?
  • Odpowiedz
@SystemHalted2_0: Filmu by nie było, gdyby nie pionierskie i nagrodzone później Oscarem efekty komputerowe. Nie wiem czy wiecie, ale to był zaraz po filmach "Terminator 2" z 1991 i "Park Jurajski" z 1993 najbardziej przełomowy film pod względem efektów komputerowych w całych latach dziewięćdziesiątych. Dajcie znać, jeśli chcecie o tym poczytać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Dlaczego taki film niby nie miałby racji bytu obecnie?

@Guezeman: pewnie dlatego że o green book mało kto slyszal a Forrest w swoich czasach rozbił bank ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Cóż, nie każdy dorasta do takich filmów i tego co mają do przekazania. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@SystemHalted2_0: Forrest Gump pierwszy raz oglądałem... w kinie jak wchodził do kin. W głębokiej podstawówce bo nie było jeszcze gimnazjów. I już wtedy uważałem, że to świetny film
  • Odpowiedz