Przyśniło mi się dzisiaj że uwarzyłem pierwszy raz własne p--o xD
Tak sobie myślę, czy to nie byłby głupi pomysł zrobić jakiegoś lagerka w formie nauki, a później robić naprawdę jakieś p----------e piwa xD Piłem już piwa o smaku ryby czy pomidorówki, ale można zawiesić poprzeczkę jeszcze dalej xD Całość oczywiście bym udokumentował w formie wpisów + może jeszcze jakieś filmy na YT Na koniec partii byłoby zawsze rozdajo xD
Na razie się waham, ale w sumie lubię eksperymentować xD
@Damianowski: Zrób najpierw poprawnego ale'a. Poprawnego, czyli dbając o temperaturę i czystość. Fermentacja jest absolutnie najważniejsza a w przypadku lagerów też najtrudniejsza, więc lepiej zacząć od ale. Ja zaczynałem od warzenia z ekstraktów zamiast ze słodów i to też polecam na początek. Prościej i trudniej coś zepsuć a szkolenie z fermentacji i satysfakcja ta sama.
@Damianowski: Jak wyżej koledzy pisali - zacznij z jakimś Ale, żeby wyrobić sobie dobre nawyki. A najprościej kupić taniego brewkita żeby zobaczyć, czy w ogóle Ci się spodoba to hobby.
@Damianowski: ja zaczynałem od stouta, wyszedł kozacki :) pomysł fajny, mnie jara mocno eksperymentowanie ze smakami i testowanie nietypowych połączeń - lubię robić kiszonki ze wszystkiego co wpadnie w ręce, sery, kefiry, wina, wędzonki itp. Mocno trzymam kciuki za powodzenie tego pomysłu :)
@Damianowski: To jak w tym przysłowiu: nawarzyłeś sobie piwa to je musisz wypić. Gdy mi się coś uda to częstuję i prezentuję, wtedy znika w tydzień bo wszyscy chcą jeszcze. A gdy coś s-------ę.. to wstyd prezentować, nikt nie chce drugiego.. i sam się z tym męczę 2 miesiące bo przecież szkoda wylać ( ͡°ʖ̯͡°)
@Damianowski: Lagerka nie na pierwszy raz bo lagerka trzeba długo... lagerować w stałej dosyć niskiej temperaturze. Na pierwszy raz osobiście bym proponował jakąś belgjską ipkę górnej fermentacji z drożdżami odpornymi na wahania temperatury.
@Damianowski: Warzenie piwa nie jest takie trudne, ale trzeba zarezerwować sobie cały dzień na ten proces jeżeli zdecydujesz się na robienie go od 0 że słodu. Po chmieleniu bardzo ważna jest czystość i sterylność żeby piwa nie zakazić. Na początek polecam zrobić jakieś p--o ale lub stout. Bardzo dobrze cały proces wytłumaczył na swoim kanale youtube Tomasz Kopyra. Ja się uczyłem z jego filmików i za pierwszym razem p--o wyszło
@Damianowski: Już wyżej napisali. Jeśli chcesz na start to jakiś prosty ale lub dry stout. Sprawdź na browamatorze brewkity z ekstraktów, tak dla początkujących, pooglądaj też filmy Kopyry o warzeniu. Powodzenia i nie łam się po tym jak pierwsza warka się nie uda.
@Damianowski: jak już bardzo chcesz od razu zrobić p----------e piwka, to polecałbym zacząć od brewkitów - trochę łatwiej, szybciej ale drożej, zapoznasz się z procedurą fermentacji i wszystkiego dookoła i będziesz sobie mógł coś chorego dodać na cichą fermentację (chociaż polecam przejrzeć fora czy ktoś już tego wcześniej nie dodał, bo może Ci podpowie ile tego dodać żeby uzyskać dobry smak i jak to przygotować żeby nie zakazić piwka). Ale
@Damianowski co chłopa wystraszyli XD warzenie jest łatwe tylko się trzeba trzymać przepisu, proponuję APA albo american wheat na start. Higiena, cierpliwość, trzymanie receptury i będzie git. Lagery jak pisali wyżej to trochę wyższa szkoła jazdy.
co chłopa wystraszyli XD warzenie jest łatwe tylko się trzeba trzymać przepisu, proponuję APA albo american wheat na start. Higiena, cierpliwość, trzymanie receptury i będzie git. Lagery jak pisali wyżej to trochę wyższa szkoła jazdy.
@dml6: nie wystraszyli, ale chwilowo brak czasu ;D
Tak sobie myślę, czy to nie byłby głupi pomysł zrobić jakiegoś lagerka w formie nauki, a później robić naprawdę jakieś p----------e piwa xD
Piłem już piwa o smaku ryby czy pomidorówki, ale można zawiesić poprzeczkę jeszcze dalej xD
Całość oczywiście bym udokumentował w formie wpisów + może jeszcze jakieś filmy na YT
Na koniec partii byłoby zawsze rozdajo xD
Na razie się waham, ale w sumie lubię eksperymentować xD
#piwowarstwo #p--o #browarnictwo #100browarowchallenge
źródło: image
Pobierz@Damianowski:
To nie jest dobre puwi na start ( ͡°
źródło: 9sjv39
Pobierz@Damianowski: Lagery i Pilsy to naprawdę p----------e piwa. Zacznij od Stouta
@Damianowski: Zrób najpierw poprawnego ale'a. Poprawnego, czyli dbając o temperaturę i czystość. Fermentacja jest absolutnie najważniejsza a w przypadku lagerów też najtrudniejsza, więc lepiej zacząć od ale. Ja zaczynałem od warzenia z ekstraktów zamiast ze słodów i to też polecam na początek. Prościej i trudniej coś zepsuć a szkolenie z fermentacji i satysfakcja ta sama.
Mocno trzymam kciuki za powodzenie tego pomysłu :)
Znajomy jest po piwowarstwie i cos tam sie bawił w warzenie. Obiecał że jam sie uda to zaprosi.. To bylo dekade temu..
@Damianowski: To jak w tym przysłowiu: nawarzyłeś sobie piwa to je musisz wypić.
Gdy mi się coś uda to częstuję i prezentuję, wtedy znika w tydzień bo wszyscy chcą jeszcze.
A gdy coś s-------ę.. to wstyd prezentować, nikt nie chce drugiego.. i sam się z tym męczę 2 miesiące bo przecież szkoda wylać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Bardzo dobrze cały proces wytłumaczył na swoim kanale youtube Tomasz Kopyra. Ja się uczyłem z jego filmików i za pierwszym razem p--o wyszło
Ale
@dml6: nie wystraszyli, ale chwilowo brak czasu ;D