Wpis z mikrobloga

Przyśniło mi się dzisiaj że uwarzyłem pierwszy raz własne p--o xD

Tak sobie myślę, czy to nie byłby głupi pomysł zrobić jakiegoś lagerka w formie nauki, a później robić naprawdę jakieś p----------e piwa xD
Piłem już piwa o smaku ryby czy pomidorówki, ale można zawiesić poprzeczkę jeszcze dalej xD
Całość oczywiście bym udokumentował w formie wpisów + może jeszcze jakieś filmy na YT
Na koniec partii byłoby zawsze rozdajo xD

Na razie się waham, ale w sumie lubię eksperymentować xD

#piwowarstwo #p--o #browarnictwo #100browarowchallenge
Damianowski - Przyśniło mi się dzisiaj że uwarzyłem pierwszy raz własne p--o xD

Tak ...

źródło: image

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 1
To nie jest dobre puwi na start ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Wymaga stałej, relatywnie niskiej temperatury fermentacji, co o tej porze roku może być cięższe do uzyskania ,no i na leżaku musi poleżeć jeszcze.
  • Odpowiedz
lagerka w formie nauki


@Damianowski: Zrób najpierw poprawnego ale'a. Poprawnego, czyli dbając o temperaturę i czystość. Fermentacja jest absolutnie najważniejsza a w przypadku lagerów też najtrudniejsza, więc lepiej zacząć od ale. Ja zaczynałem od warzenia z ekstraktów zamiast ze słodów i to też polecam na początek. Prościej i trudniej coś zepsuć a szkolenie z fermentacji i satysfakcja ta sama.
  • Odpowiedz
@Damianowski: ja zaczynałem od stouta, wyszedł kozacki :) pomysł fajny, mnie jara mocno eksperymentowanie ze smakami i testowanie nietypowych połączeń - lubię robić kiszonki ze wszystkiego co wpadnie w ręce, sery, kefiry, wina, wędzonki itp.
Mocno trzymam kciuki za powodzenie tego pomysłu :)
  • Odpowiedz
robić naprawdę jakieś p----------e piwa


@Damianowski: To jak w tym przysłowiu: nawarzyłeś sobie piwa to je musisz wypić.
Gdy mi się coś uda to częstuję i prezentuję, wtedy znika w tydzień bo wszyscy chcą jeszcze.
A gdy coś s-------ę.. to wstyd prezentować, nikt nie chce drugiego.. i sam się z tym męczę 2 miesiące bo przecież szkoda wylać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Damianowski: Lagerka nie na pierwszy raz bo lagerka trzeba długo... lagerować w stałej dosyć niskiej temperaturze. Na pierwszy raz osobiście bym proponował jakąś belgjską ipkę górnej fermentacji z drożdżami odpornymi na wahania temperatury.
  • Odpowiedz
@Damianowski: Warzenie piwa nie jest takie trudne, ale trzeba zarezerwować sobie cały dzień na ten proces jeżeli zdecydujesz się na robienie go od 0 że słodu. Po chmieleniu bardzo ważna jest czystość i sterylność żeby piwa nie zakazić. Na początek polecam zrobić jakieś p--o ale lub stout.
Bardzo dobrze cały proces wytłumaczył na swoim kanale youtube Tomasz Kopyra. Ja się uczyłem z jego filmików i za pierwszym razem p--o wyszło
  • Odpowiedz
@Damianowski: Już wyżej napisali. Jeśli chcesz na start to jakiś prosty ale lub dry stout. Sprawdź na browamatorze brewkity z ekstraktów, tak dla początkujących, pooglądaj też filmy Kopyry o warzeniu. Powodzenia i nie łam się po tym jak pierwsza warka się nie uda.
  • Odpowiedz
@Damianowski: jak już bardzo chcesz od razu zrobić p----------e piwka, to polecałbym zacząć od brewkitów - trochę łatwiej, szybciej ale drożej, zapoznasz się z procedurą fermentacji i wszystkiego dookoła i będziesz sobie mógł coś chorego dodać na cichą fermentację (chociaż polecam przejrzeć fora czy ktoś już tego wcześniej nie dodał, bo może Ci podpowie ile tego dodać żeby uzyskać dobry smak i jak to przygotować żeby nie zakazić piwka).
Ale
  • Odpowiedz
@Damianowski co chłopa wystraszyli XD warzenie jest łatwe tylko się trzeba trzymać przepisu, proponuję APA albo american wheat na start. Higiena, cierpliwość, trzymanie receptury i będzie git. Lagery jak pisali wyżej to trochę wyższa szkoła jazdy.
  • Odpowiedz
  • 0
co chłopa wystraszyli XD warzenie jest łatwe tylko się trzeba trzymać przepisu, proponuję APA albo american wheat na start. Higiena, cierpliwość, trzymanie receptury i będzie git. Lagery jak pisali wyżej to trochę wyższa szkoła jazdy.


@dml6: nie wystraszyli, ale chwilowo brak czasu ;D
  • Odpowiedz