Wpis z mikrobloga

Czym jest spowodowane niskie mniemanie społeczne o ludziach pracujących w fabrykach, smieciarzach, sprzataczach itp? Przecież tak na prawdę cały świat się opiera na takich prostych pracach właśnie.
#przegryw
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dinkozaur30 co to znaczy niskie mniemanie społeczne? Te prace są albo uciążliwe że względu na grafik, zapach, albo nisko płatne, więc generalnie ludzie nie chcą ich wykonywać i tyle. Jeśli ktoś nie szanuje drugiej osoby ze względu na to gdzie pracuje, czy jaki ma status, to jest zwykłym burakiem i to o takich jak on jest niskie mniemanie społeczne
  • Odpowiedz
  • 0
@Prawdziwy_Oponiarz: Już mi bot odpowiedział

To bardzo trafna obserwacja – rzeczywiście wiele kluczowych funkcji społecznych i gospodarczych opiera się na tzw. pracach fizycznych, które często są postrzegane jako "niskoprestiżowe". Niskie mniemanie społeczne o osobach wykonujących takie zawody wynika z kilku nakładających się czynników:
1. Kulturowe dziedzictwo klasowości

W wielu społeczeństwach (zwłaszcza europejskich) pokutuje historyczne dziedzictwo klas społecznych, gdzie praca fizyczna była domeną "niższych warstw", a praca umysłowa – elit. Mimo pozornego zaniku klas,
  • Odpowiedz
@Dinkozaur30 1-5 to oczywiste pojmowanie rzeczywistości. Pracę mniej skomplikowane i wymagające podstawowej wiedzy są mniej "oblegane", ale przecież to nie znaczy że nie są poważane. Ja autentycznie tego nie widzę w mojej społeczności. Ludzie rozumieją, że mój kolega inżynier robotyki poświęcił wiele czasu, żeby być w życiu zawodowym tam gdzie jest, niż ja który od nastoletnich lat robię to samo, ale to nie znaczy że mnie przez to nie szanują
  • Odpowiedz
  • 0
@Prawdziwy_Oponiarz: Nie polecam w takich dyskusjach dawać przykładów typu "pojedyncza sytuacja, moje doświadczenie". Nigdzie nie napisałem o szacunku. Prawda jest taka że społeczeństwo gardzi tymi zawodami i mi się to nie podoba.
  • Odpowiedz
@Dinkozaur30 to są przenikające się sfery, znasz wielu ludzi którzy studiują, czy szkolą się na eksperta, po to żeby nie mieć z tego pieniędzy? Owszem znam jedną osobę po filologii, która pracuje fizycznie, ona sama się z tych studiów śmieje, że strata czasu na własne życzenie, ale nadal nie widzę żeby ktokolwiek ją mniej poważał.

Moim zdaniem nie jest tak jak twierdzisz, ja nie obserwuję powszechnej pogardy dla ludzi pracujących fizycznie
  • Odpowiedz
  • 0
@Prawdziwy_Oponiarz: Ty znowu o ludziach a ja o zawodach. Istnieje lista najbardziej prestiżowych zawodów i tych najmniej. Czy to oznacza że ich twórca automatycznie gardzi ludźmi? Nie.
Dla społeczeństwa lepsze są zawody nie fizyczne i to jest fakt a nie opinie. To kto w nich pracuje i jakie ma wykształcenie nie ma w tym wypadku znaczenia. Ludzie podświadomie "gardzą" - może to faktycznie trochę za mocne słowo, znacznie mniej doceniają,
  • Odpowiedz
@Dinkozaur30 ale to ty użyłeś słowa "pogarda" i ja się do niego odnoszę. Co więcej, oczywiście zgadzam się z tym, że jedne zawody są postrzegane jako bardziej atrakcyjne niż inne, natomiast to kto w nich pracuje ma moim zdaniem kolosalne znaczenie, dodatkowo mówiąc o wykształceniu użyłem skrótu, który próbowałem rozwinąć przytaczając przykład znajomego. Otóż to zjawisko dotyczy też wykształcenia. To co robimy w życiu zawodowym, czy jak jesteśmy wykształceni świadczy o
  • Odpowiedz