Aktywne Wpisy

Inevera +221
Dzisiaj stuknęło mi 10 lat mirkowania. Parę dni temu skończyłam ten obraz, więc stwierdziłam, że to dobra okazja żeby go tu pokazać.
Akryl na płycie, 40x60
Tag: #ineveraart
#tworczoscwlasna #rysujzwykopem #malujzwykopem #malarstwo #akryl #sztuka #art #rysunek
Akryl na płycie, 40x60
Tag: #ineveraart
#tworczoscwlasna #rysujzwykopem #malujzwykopem #malarstwo #akryl #sztuka #art #rysunek

źródło: temp_file2232357460383852026
Pobierz
Herbalizer +15
Lvl 47 here, mocno związany z językiem polskim, ciężko mi będzie o pracę za granicą, ale nic to, jeżeli osiłek wygra - pakuje żonę i wyjeżdżam. Nie zamierzam mieszkać w kraju, w którym szansę ma wygrać takie indywiduum. W głowie mi się to nie mieści, że prawie 20 mln Polaków ma tak zaburzone postrzeganie dobra/zla.
Trzem kandydatom na tej debacie zadałbym takie pytania.
#trzaskowski "Dlaczego postanowił pan wydać 700 milionów zł na postawienie w centrum Warszawy białego kloca, zamiast przeznaczyć te pieniądze na ratowanie zabytków? Na Pradze znajduje się mnóstwo kamienic, niektóre w agonalnym wręcz stanie, które od dekad czekają na remont, a i w Śródmieściu też znajdzie się kilka. Do tego jeszcze marnował pan kasę na inne głupoty typu kładka pieszo-rowerowa przez Wisłę, strefa relaksu czy kibel w parku. Moje drugie pytanie natomiast: czy jak zostanie pan prezydentem to czy będzie kontynuowana odbudowa Pałacu Saskiego, na który czeka wielu Polaków, w tym ja? Jest to światła idea, która powinna łączyć, a nie dzielić ludzi. Idea, która przywróci Warszawie część dawnej chwały oraz stworzy na mapie stolicy kolejną historyczną atrakcję turystyczną. Idea, o której będzie się mówiło również i za granicą. Chciałem też przypomnieć, że na odbudowę zrzuciło się też wielu darczyńców i przykro by było, żeby te pieniądze poszły w błoto gdyby pan jednak, nie daj Boże, zablokował tą inwestycję."
#holownia "Takie pytanie ode mnie: jak to jest być wytresowanym kundlem (chihuahuą) pana Kobosko? Czy dumnie odgrywa pan rolę Palikota 2.0 i zdaje sobie sprawę, że czeka pana i pańską partię podobny los? Tak, to pytanie prowokacyjne bo nic innego od pana nie oczekuję."
#braun "Wiem, że ktoś taki jak pan nie wygra, więc zadam pytanie odnośnie pańskich starych śmieci. Dlaczego postanowił pan odłączyć się od Konfederacji i iść własną polityczną ścieżką? Z jakimi ideałami Konfederacji już się pan nie zgadza? Muszę powiedzieć, że bardzo przykro się patrzy jak pan #mentzen jest teraz pańskim oponentem politycznym. Przecież jeszcze niedawno zasiadaliście w tych samych ławach poselskich. Gdyby on został prezydentem to czego by pan od niego oczekiwał? Gdy pan Mentzen odpowiadał na pańskie pytanie o Żydach to mierzył go pan bardzo uważnym spojrzeniem niczym belfer próbującego wytłumaczyć swój wybryk ucznia. Rozumiem, że dla pana pan Mentzen nie wystarczająco radykalny, żeby coś zmienić w Polsce?"
Obawiam się, że właśnie wspinasz się na szczyt krzywej Dunninga-Krugera.
Piszę całkiem poważnie. Gdybyś podyskutował trochę z ludźmi, którzy na tej tematyce zjedli zęby, to mógłbyś dostać mindfucka, a na pewno wyjść nieźle rozczarowany. Doktryna, której trzymają się profesjonalne środowiska konserwatorskie (podkreślam konserwatorskie, czyli dosłownie ci, którzy się tematem zajmują praktycznie, opiniują, decydują) w przytłaczającej większosci, nie
Po pierwsze, doktryna konserwatorska, o której piszesz nie jest dogmatem religijnym, tylko narzędziem. Na Zachodzie istnieją poważne wyjątki od twojej generalizacji: Drezno odbudowało Frauenkirche, a Berlin Zamek Hohenzollernów. Można? Można.
Po drugie, piszesz o "autentyczności" powojennej odbudowy Warszawy. To właśnie dlatego Pałac Saski boli bo jego nie odbudowano. Nie chodzi o uniformizację narodu, tylko o symboliczne domknięcie tego, czego nie dokończono po powojennej odbudowie, bo wtedy ważniejsze były inne priorytety
Coś tam ci dzwoni, ale nie wiesz co
muzeum sztuki nowoczesnej jest przynajmniej odwiedzane, a jaki jest pożytek z oglądania
@LordDamianus: Frauenkirche broni się jeszcze o tyle, że jest to w całkiem sporej części anastyloza, której w żadnych płacach saskich nikt już nie uzyska. Natomiast zamek w Berlinie to fuckup, który nigdy nie powinien był powstać i być uznawanym, za jakikolwiek
@LordDamianus: Odbudowa tego zamku zakończyła okres odstępstw od cywilizowanej, wypracowywanej przez pokolenia ludzi zajmujących się ochroną dóbr kultury szkoły konserwatorskiej, a bez tych ludzi czy ci się to podoba, czy nie, szlachetny lud, którego opinię się wielce pomija, ani niczego by nie uratował, ani
@LordDamianus: Co za bzdura. Cała ta Warszawa, która odbudową nie była tylko projektem powojennym obrosła już dawno swoją historią i oryginalną tożsamością i mitem. Ba, już nawet pojawiły się burzymurki, którzy pewne wybitne elementy tej jej część zdążyli unicestwić.
@niecodziennyszczon
Oczywiście że jest w tym dużo złego bo miasto wygląda kurеwsko chaotycznie, a modernistyczna urbanistyka odrzucająca pierzejową zabudowę doprowadziła do tego że w wielu miejscach chamsko nawrzucano bloki (typu Osiedle Za Żelazną Bramą czy
źródło: aPSX_20210224_152021-825x1024-1
Pobierz@niecodziennyszczon
Nie powiedział że byłby jej przeciwnikiem tylko że zdaje sobie sprawę z fałszu. Niemniej nawet w połowie lat 70. (czyli już jak odbudowano Zamek Królewski w stanie surowym) to nadal naciskał na rekonstrukcję innych zabytków typu Zamek Ujazdowski. Poza tym prof.Zachwatowicz absolutnie nie trzymał się ślepo doktryn
źródło: collage-29
Pobierz@niecodziennyszczon
Wiadomo że kopia nigdy nie będzie oryginałem, ale są przypadki że czasami brakuje jednego elementu układanki, choćby weźmy Pałac Karasia przy Krakowskim Przedmieściu. Były plany jego
źródło: Warszawa_Pałac_Staszica_i_Karasia_1850
Pobierz@blend
No i ilu jest tych odwiedzających? Ludzie tak bardzo lubią oglądać banany przyklejone do ścian czy smerfy-centaury żeby budować muzeum za 0,7mld które jeszcze będzie pożerać 20-30mln rocznie?
@niecodziennyszczon
Dobra architektura raczej obroni się sama,
@Fennrir: Abstrahując od c--------i różnych konceptów osiedli modernistycznych pierzejowa zabudowa to nie jest też żaden dogmat i świętość. Owszem, jest to na pewno taki koncept urbanistyczny, który okazało się, że jest bliższy
Hola hola, teraz sugerujesz że nie tylko rekonstrukcja zabytków jest be, ale historyzm jako taki też i jest fałszerstwem?
Czyli co, Solpol dobry bo niczego nie udawał, Pałac Westminsterski zuy bo udawał gotycką budowlę mimo że został zbudowany w XIX wieku? xD
A postmoderniści to w projektowaniu kierowali się nadal modernistycznymi paradygmatami. Z autentycznych parafraz historii to byli nieliczni reprezentanci pokroju Philipa Johnsona (np.:wieżowiec z fotografii), ale lwia część
źródło: bank-of-america-center-houston-tx_2197085
PobierzBrzmi jak 3/4 użytkowników skyscrapercity, tyle
źródło: Warszawa_Palac_Blanka
PobierzA tu wchodzimy już w dość typowy i zwodniczy grunt, bo historia kołem się nie toczy. Historyzm w architekturze, taki akademicki, bardziej gotycki niż sam gotyk, bardziej klasycystyczny niż sam klasycyzm, to był wytwór epoki XIX wieku, innej epoki, innych możliwości technicznych, innej fazy rozwoju społeczeństwa i wiedzy na temat świata. Historia cywilizacji zaś
A socrealizm (który powstawał w latach 50. czyli jakby nie patrzeć II połowie XXw.) to też niby kicz? Bo dla mnie jednak to Solpol jest kiczem, a nie Pałac Kultury czy MDM. W ogóle absurdalne jest założenie że budynek MUSI być nowoczesny wizualnie bo tak wymaga jakiś heglowski duch czasu który nieuchronnie idzie w kierunku postępu. Gdyby tak było to po gotyku nadal stawianoby strzeliste katedry, tyle że tym razem
źródło: 1406_017v2
Pobierz