Wpis z mikrobloga

Od 2,5 roku wysylam CV w okolicach #katowice do service deskow, help deskow. I lub II linia wpsarcia. Od 2,5 roku zero ofert, rozmow 3.

No ok CV nie rozsylam setkami, do IT wyslalem moze z 60-70 bo aplikuje tylko na takie, ktore widze ze spelniam wiekszosc opisanych wymagan. Oczekuje minimalnej krajowej albo czasem wpisze minimalna plus 300 zależy od humoru. Mam zrobione 3 miesiące darmowych prakyk na help desku.

Za pare miesięcy będę miał inżyniera Informatyki (studiuje zaocznie) tymczasem właśnie jestem w trakcie rekrutacji do korpo do działu administracji - nie, nie admina w IT, administracji biurowej, tej od klepania dokumentów i pisania pism, bo z czegoś trzeba żyć, a angielski akurat mam niezły.

Sytuacja wygląda tak, ze ci co mieli prace w zawodzie PRZED studiami z Informatyki to nadal ją maja a w większosci to nawet awansowali, a ci co pracy w zawodzie nie mieli przed studiami to NADAL tej pracy nie mają.

P.S. Jedna z tych 3 rozmow mnie troche zmasakrowala, bo jak zaczelismy po angielsku rozmawiac to zadali mi pytanie czym sie zajmuje ich firma, a jak jej odpowiedzialem 2 zdaniami to zaczela sie pytac jakie sa najwieksze firmy wspolpracujace z nimi i co od nich kupuja i jakie materiały dostarczają, nie spodziewałem sie takiego pytania, wiec zaczalem mowic ogolne rzeczy i podziekowali.

#pracait #praca #pracbaza #siecikomputerowe #programista15k
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

przez ponad 2,5 roku byłbyś już w połowie medycyny

@Alfiarz: Uwierz, ze takie myśli mi sie nieironicznie pojawiają. Moglem być juz w polowie drogi do zarobkow nie z tej ziemii wystarczylo pojsc na medycyne - lekarz bez specjalizacji i po zdanych studiach+egzaminie osiaga zarobki 25k.

Natomiast wiem, ze na 100% juz na medycyne nie pojde, wiec staram sie zeby mi to glowy nie zaprzatalo za duzo.
  • Odpowiedz
@dasKirschroteHemd: całe IT jest mocno przesycone. Za dużo ludzi w branży. Trzeba mieć coś nie tak z głową żeby iść na informatykę, a potem liczyć na to że dostanie się pracę z pocałowanien ręki. Informatyka jest na szczycie listy popularności kierunków od wielu lat. To jest jeden wielki wyścig szczurów. A help deski i service deski to już całkiem. Nawet sprzątaczki są bardziej szanowane na rynku pracy.
  • Odpowiedz
@dasKirschroteHemd GOP to teraz masakra jeśli chodzi o start w IT. CG - c-----e stawki, powrót do biura, nawet mleka czasami nie ma w ekspresach XD dobrze, że stamtąd uciekłem. PWC - takie samo gowno, a może i gorsze. Mamy jeszcze Fujitsu, DAZN, ale no, szczęścia życzę w szukaniu pracy w IT teraz.
  • Odpowiedz
@dasKirschroteHemd: Czego chcesz sie spodziewac bez doswiadczenia, kupa ludzi juz pracuje na studiach. Plus teraz rynek jest beznadziejny dla ludzi ktorzy sa zwalniali wiec maja doswiadczenia co dopier dla juniorow. Studiujesz zaocznie w tej zarzutce i nie pracujesz? Co potrafisz? Tylko nie mowi, ze potrafisz to co masz na studiach.
  • Odpowiedz