Wpis z mikrobloga

Siemka .
Nigdy nie korzystałem z tego portalu więc nie wiem czy dobrze to ogarniam ale postaram się.
2,5 tygodnia temu podczas pobytu w USA przewróciłem się na rowerze i złamałem obojczyk , niestety skończyło mi się ubezpieczenie bo nie planowałem być tam aż tak dugo więc skierowałem się do prywatnej kliniki zrobić RTG. Od razu widać że złamałem obojczyk . Niestety leczyć się tam nie mogłem ze względu na brak ubezpieczenia ale miałem takie szczęście że znajomi pracują z lekarzami i przesłali im moje rtg w celu opinii. Ortopedka powiedziała że nie trzeba operować u leczyć zachowawczo , chirurg odpowiedział że wg niego trzeba operować. Zakańczam więc wakacje i wracam do Szwecji gdzie mieszkam na stale , na drugi dzień idę do szpitala , robią rentgeny i umawiają mnie na za tydzień do placówki ortopedycznej gdzie również twierdzą, że nie trzeba operować, następna wizyta za 5 tygodni. Moją intuicja podpowiada mi jednak, że złamanie nie wygląda zbyt dobrze na leczenie zachowawcze… Czy dosięgnę tu jakiejś opinii ?
Pozdrawiam !

#zlamanie #ortopeda #lekarz #ortopedia #obojczyk #porada
michal-g88 - Siemka . 
Nigdy nie korzystałem z tego portalu więc nie wiem czy dobrze ...

źródło: 05E8A891-E1FA-4A16-BF5A-75E9150EA28D

Pobierz
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michal-g88: Złamanie jak złamanie. Po co operować? A co do opinii chirurga - jak do chirurga przyjdziesz z katarem to też usłyszysz, że trzeba operować. Oni to tylko by kroili.
  • Odpowiedz
  • 0
@geforce-nowpoland: Hehe rozumiem , ogólnie znalazłem podobny wątek na tym portalu przez Google grafika i chłopakowi jakiś lekarz odpisywał więc łudzę się że i tu ktoś może się pojawi z doświadczeniem , oczywiście nie zamierzam się leczyć na podstawie komentarzy ale poszerzać wiedzę
  • Odpowiedz
@michal-g88: Miałem 3 lata temu prawie identyczne złamanie, skończyło się operacją, ale nie płytka , tylko tytanowy Endobutton, artroskopowo, po 3 dniach ręka jak nowa, bez blizn, bez bólu, pełna mobilność.

Ofc na nfz chcieli mi płytkę wcisnąć, więc robiłem prywatnie.
  • Odpowiedz
@michal-g88: Dodam, że jak zostawisz i ci się kość zrośnie krzywo, to będziesz jak ziomek z którym leżałem i jemu pierw trzeba było złamać, żeby na nowo operacyjnie naprawić, żeby się na nowo dobrze już kość zrosła, bo nie był w stanie podnieść ręki powyżej ramienia.
  • Odpowiedz
@michal-g88: to zrób jakąś ankiete i zbieraj opinie co wykopki polecają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja głosuje za tym by nie operować. Poskładają dobrze, nie będziesz odpierdzielał żadnych dzikich akcji to wszystko się dobrze zrośnie
  • Odpowiedz
@michal-g88: w USA system opieki zdrowotnej jest bardzo mocno nastawiony na zysk i operowanie wszystkiego jak leci nawet jak nie ma potrzeby. Trzymaj się opinii lekarza europejskiego, a jak masz wątpliwości to idź do innego lekarza w Szwecji.
  • Odpowiedz
@michal-g88: można drutować, ale nie trzeba. Ja miałem drutowany obojczyk, który jeszcze skrócił się 5mm przy pierdzielnięciu, potem i tak jeden z lekarzy wspomniał mi o stawię rzekomym w trakcie kontroli u jego kumpla. To się wkurzyłem i prywatnie poszedłem do ich ordynatora. On stwierdził kilka rzeczy:
1. Ten od stawu rzekomego niezgodnie z etyką zawodową podważył opinię innego lekarza
2. Ten od stawu rzekomego uja wie
3. Gdyby tego
  • Odpowiedz
@michal-g88 jeśli to w czymś pomoże to z 15 lat temu miałem złamany obojczyk, który został wyleczony zachowawczo, ale kość była mniej więcej we własnej osi. Mimo to i tak czuję duży uskok w stosunku do kości obojczykowej drugiego ramienia. Patrząc na Twoje RTG to chciałbym mieć to bezwarunkowo nastawione i spięte tytanową płytką lub za pomocą jakiejś lepszej / mniej inwazyjnej metody. Tak duże przemieszczenie to po pierwsze może się
  • Odpowiedz