Siemka . Nigdy nie korzystałem z tego portalu więc nie wiem czy dobrze to ogarniam ale postaram się. 2,5 tygodnia temu podczas pobytu w USA przewróciłem się na rowerze i złamałem obojczyk , niestety skończyło mi się ubezpieczenie bo nie planowałem być tam aż tak dugo więc skierowałem się do prywatnej kliniki zrobić RTG. Od razu widać że złamałem obojczyk . Niestety leczyć się tam nie mogłem ze względu na brak ubezpieczenia ale miałem takie szczęście że znajomi pracują z lekarzami i przesłali im moje rtg w celu opinii. Ortopedka powiedziała że nie trzeba operować u leczyć zachowawczo , chirurg odpowiedział że wg niego trzeba operować. Zakańczam więc wakacje i wracam do Szwecji gdzie mieszkam na stale , na drugi dzień idę do szpitala , robią rentgeny i umawiają mnie na za tydzień do placówki ortopedycznej gdzie również twierdzą, że nie trzeba operować, następna wizyta za 5 tygodni. Moją intuicja podpowiada mi jednak, że złamanie nie wygląda zbyt dobrze na leczenie zachowawcze… Czy dosięgnę tu jakiejś opinii ? Pozdrawiam !
@michal-g88: Złamanie jak złamanie. Po co operować? A co do opinii chirurga - jak do chirurga przyjdziesz z katarem to też usłyszysz, że trzeba operować. Oni to tylko by kroili.
@michal-g88: Na czym chciałbyś żeby polegała ta operacja? Rozetną cię nastawia kość i pozszywają? Opisz zakres ruchów i dolegliwości. W większości przypadków zrób inaczej niż tu doradzimy ( ͡°͜ʖ͡°)
@geforce-nowpoland: Hehe rozumiem , ogólnie znalazłem podobny wątek na tym portalu przez Google grafika i chłopakowi jakiś lekarz odpisywał więc łudzę się że i tu ktoś może się pojawi z doświadczeniem , oczywiście nie zamierzam się leczyć na podstawie komentarzy ale poszerzać wiedzę
@michal-g88: Miałem 3 lata temu prawie identyczne złamanie, skończyło się operacją, ale nie płytka , tylko tytanowy Endobutton, artroskopowo, po 3 dniach ręka jak nowa, bez blizn, bez bólu, pełna mobilność.
Ofc na nfz chcieli mi płytkę wcisnąć, więc robiłem prywatnie.
@michal-g88: Dodam, że jak zostawisz i ci się kość zrośnie krzywo, to będziesz jak ziomek z którym leżałem i jemu pierw trzeba było złamać, żeby na nowo operacyjnie naprawić, żeby się na nowo dobrze już kość zrosła, bo nie był w stanie podnieść ręki powyżej ramienia.
@michal-g88: to zrób jakąś ankiete i zbieraj opinie co wykopki polecają ( ͡°͜ʖ͡°) Ja głosuje za tym by nie operować. Poskładają dobrze, nie będziesz odpierdzielał żadnych dzikich akcji to wszystko się dobrze zrośnie
@michal-g88: aha więc masz opinie 3 niezależnych lekarzy specjalistów i uderzasz o poradę na wykop? A czemu nie na demotywatory lub inne forum tematyczne o np anime?
@michal-g88: w USA system opieki zdrowotnej jest bardzo mocno nastawiony na zysk i operowanie wszystkiego jak leci nawet jak nie ma potrzeby. Trzymaj się opinii lekarza europejskiego, a jak masz wątpliwości to idź do innego lekarza w Szwecji.
@michal-g88: można drutować, ale nie trzeba. Ja miałem drutowany obojczyk, który jeszcze skrócił się 5mm przy pierdzielnięciu, potem i tak jeden z lekarzy wspomniał mi o stawię rzekomym w trakcie kontroli u jego kumpla. To się wkurzyłem i prywatnie poszedłem do ich ordynatora. On stwierdził kilka rzeczy: 1. Ten od stawu rzekomego niezgodnie z etyką zawodową podważył opinię innego lekarza 2. Ten od stawu rzekomego uja wie 3. Gdyby tego
@michal-g88 jeśli to w czymś pomoże to z 15 lat temu miałem złamany obojczyk, który został wyleczony zachowawczo, ale kość była mniej więcej we własnej osi. Mimo to i tak czuję duży uskok w stosunku do kości obojczykowej drugiego ramienia. Patrząc na Twoje RTG to chciałbym mieć to bezwarunkowo nastawione i spięte tytanową płytką lub za pomocą jakiejś lepszej / mniej inwazyjnej metody. Tak duże przemieszczenie to po pierwsze może się
Nigdy nie korzystałem z tego portalu więc nie wiem czy dobrze to ogarniam ale postaram się.
2,5 tygodnia temu podczas pobytu w USA przewróciłem się na rowerze i złamałem obojczyk , niestety skończyło mi się ubezpieczenie bo nie planowałem być tam aż tak dugo więc skierowałem się do prywatnej kliniki zrobić RTG. Od razu widać że złamałem obojczyk . Niestety leczyć się tam nie mogłem ze względu na brak ubezpieczenia ale miałem takie szczęście że znajomi pracują z lekarzami i przesłali im moje rtg w celu opinii. Ortopedka powiedziała że nie trzeba operować u leczyć zachowawczo , chirurg odpowiedział że wg niego trzeba operować. Zakańczam więc wakacje i wracam do Szwecji gdzie mieszkam na stale , na drugi dzień idę do szpitala , robią rentgeny i umawiają mnie na za tydzień do placówki ortopedycznej gdzie również twierdzą, że nie trzeba operować, następna wizyta za 5 tygodni. Moją intuicja podpowiada mi jednak, że złamanie nie wygląda zbyt dobrze na leczenie zachowawcze… Czy dosięgnę tu jakiejś opinii ?
Pozdrawiam !
#zlamanie #ortopeda #lekarz #ortopedia #obojczyk #porada
źródło: 05E8A891-E1FA-4A16-BF5A-75E9150EA28D
PobierzW większości przypadków zrób inaczej niż tu doradzimy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Ofc na nfz chcieli mi płytkę wcisnąć, więc robiłem prywatnie.
Ja głosuje za tym by nie operować. Poskładają dobrze, nie będziesz odpierdzielał żadnych dzikich akcji to wszystko się dobrze zrośnie
1. Ten od stawu rzekomego niezgodnie z etyką zawodową podważył opinię innego lekarza
2. Ten od stawu rzekomego uja wie
3. Gdyby tego