Wpis z mikrobloga

Co sądzita, abym dodał znalezisko, że w top 6 panoszą się fundy PRS budujące mieszkania pod najem, które udają hotele? Fund buduje mieszkania i udaje, że to hotel. Gmina udaje, że nie wie, a od początku wiadomo co tu będzie stało, chociażby po portofolio PRS.

Omijane są w ten sposób normy dot. miejsc parkingowych, infrastruktury, nawet metraży. Zabudowywane skwery, parki i inne smakowite działeczki. Robią się korki, brakuje infrastruktury, rozjeżdżane są pobocza bo nie ma gdzie parkować.

Do tego fundy cały czas lobbują o REITy, żeby ich jeszcze zwolnić z podatków.

Moim zdaniem takie akcje powinny się kończyć karą i twardym nakazem rozbiórki, a dodatkowo pod lupę powinno się wziąć to co nabudowano już w ostatnich latach.

#nieruchomosci
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: Rób, kropla drąży beton. Ja osobiście chciałbym żeby ruszyć też temat wydawania WZtek w oparciu o nierzetelne analizy kontekstu, w stylu 90% zabudowy jednorodzinna ale w zakres analizy wchodzi jeden blok to damy wam WZ na blok i tak się to cholerstwo rozpełza tam gdzie jeszcze MPZP nie ma
  • Odpowiedz
@mickpl: Ja mam taką sytuacje u siebie we Wro. Jest sobie hala sportowa. Teren w dzierżawie wieczystej pod obiekt sportowy. Do MPZ zagospodarowania jakiś idiota wpisał między całym litaniem usług - hotel i maksymalną wysokość 20m. Teraz developer jawnie naciska na mieszkańców, aby pozwolili na mieszkaniówkę bo inaczej im postawi hotel, który wiemy jak skończy. Miasto rozkłada ręce i nic nie zrobi bo nie mają narzędzi i boją się odszkodowań
  • Odpowiedz
@mickpl: właśnie dzisiaj obczajałem coś co powstało w Krakowie. Podczas budowy na tablicy informacyjnej widniało jak byk "hotel", ale coś się musiało deweloperowi pomylić i wyszły mu mieszkania na wynajem. Oczywiście w okolicy są tylko usługi i firmy, zero innych mieszkań. Lifespot się to nazywa.
  • Odpowiedz
@luji Heh lewaki zandbergowe… musiało dużo wody w Wiśle upłynąć, żeby z zgniłego, zaropiałego pniaka SLD i „Nowej Lewicy” na oślep kopiującej absurdy z USA, wreszcie wyrosł ruch, który zabrał się za to, co powinien - walkę o tego właśnie normalnego obywatela. Który sam się nie obroni, jak mu korporacja/deweloper wybuduje na podwórku hotel.
  • Odpowiedz