Aktywne Wpisy

wscieklykabanos +378
#krakow 50 zł za kiełbę w bułce + "oj, paragon mi się nie wydrukował".
źródło: G2gaV1kWYAAkCl5
Pobierz
P4ncak3 +23
Pamiętam jak bylem mały i mama mi powtarzała ze nie ma nic gorszego niż facet co zostawia swój żonę dla młodszej. Ze kobiety starzeją sie jak mleko a mężczyźni jak wino i tym drugim palma dobija i biorą sobie młode kochanki zostawiając starą żonę w tyle. I dlatego tez, mama ma oddzielność majątkową z ojcem i nieruchomości są na nią zapisane- "na wszelki wypadek". Zawsze zakładało sie ze kobieta która jest młoda
źródło: Screenshot 2025-10-06 063157
Pobierz

Weźmy na tapet Chicago, trzecią co do wielkości aglomerację w USA z 9.3 mln mieszkańców (w ścisłym mieście 2.65 mln mieszkańców). Medianowy dom w Chicago kosztuje ok. 285 tys. dolarów (przy obecnym kursie ok. 1.07 mln zł), przy medianowym rocznym dochodzie gospodarstwa domowego 70.4 tys. dolarów (265 tys. zł), co daje relację ceny do dochodu równą 4.
W stanie Illinois roczna efektywna stawka podatku od nieruchomości wynosi ok. 2.11%. Jest to stan z drugim najwyższym podatkiem katastralnym, a jednocześnie Chicago jest najbardziej cenowo dostępnym dużym miastem w USA: https://www.reddit.com/r/AskChicago/comments/16kkke7/how_does_chicagoans_feel_about_home_ownership/
Przykładowy cytat z wątku na reddicie:
#nieruchomosci
Policzyłem regresję zależności stosunku medianowej ceny nieruchomości do medianowego dochodu w poszczególnych stanach USA, a efektywnej stawki podatków od nieruchomości. Dodatkowa zmienna
źródło: kataster_cena_dochód
PobierzCoś ta twoja teoria nie do końca działa. Korelacja nie oznacza przyczynowości misiu kolorowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak ktoś mówi inaczej to musi sam czerpać zyski z ciągłych wzrostów cen mieszkań. albo zakłamuje rzeczywistość żeby się pocieszyć, że będzie dobrze. Ewentualnie to politycy którzy boją się pęknięcia bańki bo wiedzą jakie to będzie za sobą niosło globalne konsekwencje.
Nasz cały kraj jest postawiony na rynku nieruchomości bo wszystkim zawsze się wmawiało,
@chromypies: Dlatego porównuję sytuację wewnątrz USA po poszczególnych stanach / miastach. Wszędzie jest problem z przestępczością, w każdym mieście są bieda dzielnice. Jak piszą lokalsi z Chicago (wątek reddit) za 300-325 tys. dolarów można kupić 80-90 m2 mieszkanie / niewlelki dom w dobrej dzielnicy.
W takiej lokalizacji jak u nas, o podwyższonym ryzyku, stopy zwrotu też będą musiały być ciekawe aby przyciągnąć inwestorów.
@trololo55: Kalifornia ma jeden z najniższych podatków od nieruchomości ze wszystkich stanów. Nie ma takiego county, żeby ten podatek przekroczył 1%, a średnio wynosi 0.7%
Kalifornia ma chore regulacje dot. nowych budynków, prawie nic nowego się tam nie buduje.
@trololo55: XDDDDD
@ossprime: dla niektórych wykop to cały świat xD
@Vexo0: Tak by było idealnie. https://www.money.pl/gospodarka/podatek-katastralny-nie-jest-zly-byle-zastapic-nim-pit-6394322686531201a.html
Jakie? Żeby była jasność, ja jestem zwolennikiem zwolnienia z katastru po 1 nieruchomości na każdą dorosłą osobę w gospodarstwie domowym. Powyżej limitu powinien być mocno progresywny podatek, jak np. w Singapurze.
@trololo55: O kurczę, masz rację. Dziś rano gadałem z kasjerką z Żabki i ona nie może się doczekać wejścia REITów. Co prawda ma już w portfolio VNQ i REET, ale chce dobrać trochę polskich.
@stan-tookie-1:
@andbatros: A nie przyszło ci do głowy, że możesz nie mieć racji? Każdy kto myśli inaczej to albo zbój albo głupek? @ossprime nie przedstawił krzty dowodu na to, że kataster ceny obniża.
@MiedzygalaktycznyMors:
Policzyłem regresję zależności stosunku medianowej ceny nieruchomości do medianowego dochodu w poszczególnych stanach USA, a efektywnej stawki podatków od nieruchomości. Dodatkowa zmienna
źródło: kataster_cena_dochód
PobierzPodaj przykład gdzie -
- nie ma katastru
- średnia cena nieruchomości wynosi A
- wprowadza się kataster
- średnia cena nieruchomości spada do B
Nie interesuje mnie korelacja cen z wysokością podatku od nieruchomości bo nie dowodzi to żadnego "obniżania".
źródło: Italy_house_prices
Pobierz