Wpis z mikrobloga

Dużo jest ras psów, pewnie dużo nie znam, nie kojarzę, a skoro jestem na etapie przymiarki do psa to podrzućcie proszę jakieś rasy psiaków uwzględniając warunki:
- 20-30kg - czy coś takiego, pies to ma być kumpel człowiek, a nie jakiś mały p-----k
- chętny do sportów nauki, ale nie aż tak skrajnie owczarek belgijski/holenderski/border collie etc.
- wesoły uśmiechnięty
- piesek do mieszkania
- może jakby miał krótką sierść to spoko, ale nie jest to wymagane

O goldenach, labradorach itd etc to wiem, dzielcie się proszę wiedzą o rasach mniej popularnych typu owczarek szkocki krótkowłosy o którego istnieniu dowiedziałem się dzisiaj 😀

#psy #pies
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rwoo Tylko pudel! Absolutnie uniwersalny pies, w dodatku hipoalergiczny. Jak poświęcisz trochę dobrej woli na socjalizację i podstawowy trening (zostawanie samemu, panowanie nad emocjami, przywołanie) to będziesz mógł wyjść z podziwu nad nim.
  • Odpowiedz
@KRCZVSK: Nie spodziewałem się takiego komentarza tutaj :)
@rwoo Dodam tylko, że pudle są jedną z najbardziej inteligentnych ras. Świetnie sie sprawdzają w agility, dogtrekkingu, flyballu itp. Nominalnie to były psy myśliwskie. Są aktywne, gdy jest czas na aktywność, a po bardzo podstawowym treningu, spokojne w domu. W przeciwieństwie do wielu użytkowych ras, którym po prostu o--------a jak przez 10 minut nie mają zajęcia.
  • Odpowiedz
@rwoo: staffik, Boston terrier - trochę mniejszy niż twoje oczekiwania (choć są ponoć gdzieś w Europie większe typy) ale to jeden z kochanszych i śmieszniejszych psów jakiego miałem i szykuje się pod nowego, Thai Ridgeback, portugalski pies dowodny, Buldog staroangielski, owczarek staroangielski, terrier irlandzki no i wiem, że tu ból d--y się podniesie ale poczytaj na chłodno o rasie bo z serca całego polecam amstaffa - ciężko o lepszego kumpla,
  • Odpowiedz
@Richtig_Piwosz: Pod warunkiem, że jest z dobrej hodowli gdzie jest wstępnie dobrze zsocjalizowany. Trzeba mu naprawdę dużo czasu poświęcić. Boksery są albo doskonale ułożone albo głupie jak but z lewej nogi. Niestety też mają więcej predyspozycji do chorób.
  • Odpowiedz
@ValandilNW: ten chłopak co pudla polecał to ma mega pojęcie o psach i chyba to mocno świadomie zrobił. Skurczybyki są przebystre. Miałem parę razy okazję jakoś dłużej poobcować, to jest naprawdę mega pies. Nie mój eksterier ale głową i charakter...
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Dziękuję za odpowiedzi. Pudle mi się nie podobają - jakieś te buźki mają wzbudzające we mnie niepokój :D
a te coca-colę czy inne mieszanki hybrydowe tym bardziej nie darze sympatią.
Bokser wizualnie też mi nie leży i doświadczenia moje są takie, że no jak zostało wyżej wspomniane - głupie jak but :D Ale wiem, że to zależy od właściciela.

Chętny do sportów mam na myśli bieganie, rower, góry.

Teraz zrobiłem jakiś internetowy
  • Odpowiedz
Przy charcie rosyjskim pros o skany i badania pod kątem dysplazji bo chyba jest spory problem w rasie.

@JonaszSynGrazyny: skąd to wytrzasnąłeś? To rasa o najniższym ryzyku dysplazji.

@rwoo z chartami to bym się poważnie zastanowił czy jesteś w stanie zapewnić mu dość aktywności każdego dnia i czy to dobry pomysł brać je pobiegać do lasu.
  • Odpowiedz
@deptacz_gnoju: nie wiem jak teraz ale był problem jak w każdej dużej rasie. Nie wiem czy go tak szybko wyeliminowano. A skąd info, że to rasa i najniższym ryzyku? Bo że mam nieaktualne informacje jestem w stanie uwierzyć bo od dawna nie mam do czynienia.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@deptacz_gnoju: aktywność na codzień nie jest u mnie problemem, ale chciałbym czasem mieć dzień luzu bez zastanawiania się czy w ten dzień przez to pies nie dostanie tzw p-------a - tak se wyobrażam belgijskiego dodając jeszcze do tego p-------a po codziennych bieganiu 5 godzin a nie 36272816 XD jakby tylko było jego wersja jakaś light :( bo wizualnie też mi się najbardziej podoba

a borzoj nwm jeszcze - nos wielki
  • Odpowiedz
@rwoo: plus, że nie pytasz czy będzie robił do kuwety. Powodzenia. Jako właściciel kundla, czyli z własnego doświadczenia nie polecę jakiejś konkretnej rasy, podpowiem żebyś pinczera średniego sobie sprawdził. One co prawda mają max 20kg, ale jak czytałem to są spoko i zdrowe. Temperament będzie miał, to się zastanów. W sumie każdy nieskrzywdzony pies, w młodości będzie trochę zwariowany, skoczny i zachęcający do zabawy.
  • Odpowiedz
@rwoo: z chartami jest taki drobny myk, że podlegają dodatkowym regulacjom: prawo łowieckie (zezwolenie) oraz rozporządzenie ws warunków ich utrzymania. Mam świadomość że to jest dość martwe prawo, ale można się zdziwić, jak myśliwy o-----e psa w lesie a później sąd uzna to za uzasadnione, bo pies pochodzi z nielegalnej hodowli.
Plus chart jak zobaczy zwierzynę, to jest praktycznie nieodwoływalny (podobnie jak beagle gdy złapią trop). 2x godzina aktywności dziennie
  • Odpowiedz
@rwoo: Skoro szukasz psa 20-30 kg, wesołego, chętnego do nauki i sportów, ale nie aż tak turbo-reaktywnego jak border collie czy owczarek belgijski, to może zainteresuje Cię łajka jakucka. To rasa pochodząca z Jakucji (Syberia), z historią sięgającą setek lat – używana przez lokalnych mieszkańców do wszystkiego: od zaprzęgów, przez polowania (ich zadaniem było odnalezienie zwierzyny i szczekaniem zwrócenie uwagi myśliwego, często „zaganiały” zwierzę na drzewo), po pilnowanie domostwa.

Łajki jakuckie
  • Odpowiedz