Wpis z mikrobloga

Witajcie, chciałem zapytać - myślałem żeby kupić obligacje skarbowe i zrobić to za pomocą IKE.

Ale jeszcze nie mam tego ike założonego. Chciałbym zrobić to w mBanku, ale tutaj widzę, że mBank ma dostępne jakieś trzy opcje ike, rachunek oszczędnościowy, ike funduszy i ike maklerskie I, że można korzystać tylko z jednej opcji. Ktoś wie jakie powinienem IKE zakładać jeśli chcę kupić obligacje i pakiet jakiś akcji?

#ike #gielda #mbank #obligacje
Rynia - Witajcie, chciałem zapytać - myślałem żeby kupić obligacje skarbowe i zrobić ...

źródło: temp_file110164695853516

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rynia: Nie kupisz obligacji detalicznych na zwykłym IKE maklerskim. W tym celu musisz założyć IKE Obligacje w PKO BP albo Super IKE (tamże). IMO to się jednak nie opłaca. Lepiej na konta korzystne podatkowo naładować akcji, a obligacje kupować poza nimi.
  • Odpowiedz
@Rynia: póki co tak, nikt nie oferuje wszystkiego w jednym miejscu, ale IKE możesz otworzyć tylko jedno. Jeśli masz żonę to sprawa ułatwiona bo jedno może mieć IKE obligacyjne, a drugi IKE akcyjne

@bazyleczek IKE-obligacje jest tylko w PKO BP
  • Odpowiedz
@Rynia: to czego szukasz to SUPERIKE, dostępne tylko w PKOBP. Ale jest drogie w porównaniu ze zwykłym maklerskim IKE / zwykłym obligacyjnym IKE.
Alternatywy to albo prowadź IKE i IKZE tak jak robi to @bazyleczek albo zobacz sobie wpis inwestomatu o obligacjach Skarbu Państwa notowanych na rynku. Nie kupisz w ten sposób EDO, ale coś zbliżonego, też antyinflacyjne i też Skarbu Państwa.
Prawdopodobnie w mbanku/boś na IKE maklerskim da
  • Odpowiedz