Cześć, proszę o poradę dla znajomej osoby, które mają wiedzę na temat praw przysługujących podczas zwolnień lekarskich (L4) „chodzących” (kod 2) w ciąży (kod B). W sieci trudno znaleźć praktyczne informacje dotyczące tego tematu, szczególnie w kontekście ewentualnej kontroli ze strony ZUS. Wiem, że mam prawo wyjść na zakupy, do apteki czy na spacer, ale co w sytuacji, gdy jestem akurat na spacerze, a w tym czasie urzędnicy zapukają do drzwi i nie zastaną mnie w mieszkaniu? Jak mogę udowodnić, że rzeczywiście byłam na spacerze? Czy kontrole są przeprowadzane wyłącznie w godzinach pracy urzędu, czy również późnym wieczorem, np. o 19? Obejmują tylko dni robocze, czy mogą się odbywać także w weekendy i święta?
@Ksiega_dusz: ZUS w godzinach pracy urzędu, ale duży zakład pracy może kontrolować zwolnienia sam lub za pośrednictwem zewnętrznej firmy. Wiem, że te firmy sprawdzają również w weekendy
@Ksiega_dusz: późno ale, najlepsza wymówka to apteka/lekarz a jeśli lekarz ci by dał zalecenie żeby chodzić to niech się gonią. I kwestia czy jest na zwolnieniu tylko z powodu ciąży czy coś innego a przy okazji jest w ciąży
Powiem tak, że naród wspaniały, lecz władza to k...
Cool story: 1. Babka wjechała w rów. 2. Od razu samochody się zatrzymały, by jej pomóc. 3. Wszyscy żyją, więc od razu faceci zaczęli myśleć, jak wydostać samochód z rowu.
No to już oficjalnie jestem brytyjczykiem i czas może pomyśleć na zmianę nicku na marianoaanglikano xD Prawie 18 lat po tym jak moja noga postawiła nogę na płycie lotniska Londyn Luton #uk #chwalesie
Wiem, że mam prawo wyjść na zakupy, do apteki czy na spacer, ale co w sytuacji, gdy jestem akurat na spacerze, a w tym czasie urzędnicy zapukają do drzwi i nie zastaną mnie w mieszkaniu? Jak mogę udowodnić, że rzeczywiście byłam na spacerze?
Czy kontrole są przeprowadzane wyłącznie w godzinach pracy urzędu, czy również późnym wieczorem, np. o 19? Obejmują tylko dni robocze, czy mogą się odbywać także w weekendy i święta?
#prawo #l4 #zus #pracbaza
@Ksiega_dusz: możesz np. zrzut z google maps z telefonu, te zapisują lokalizację w tle :P