Wpis z mikrobloga

Stała się tragedia w Krakowie, psychol zabił lekarza. R---------a mnie tylko ta nagła dyskusja w mediach o bezpeczeństwie lekarzy, jakiś dodatkowych zabezpieczeniach itd. Przecież psychol może trafić się wszędzie. Jakby zabił kasjerkę w żabce to zastanawialibyśmy się nad dodatkowym bezpieczeństwem w sklepach osiedlowych?

#krakow #sluzbazdrowia #szpital #polska
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atreyu: no zdarzają się, to jest ryzyko pracy zawodowej, pisali że się z lekarzem awanturował, samo to już powinno skutkować zadzwonieniem na policje. (procedury)

Jest to tragiczne zdarzenie, ale ta śmierć nie różni się niczym od morderstwa kasjerki czy innej osoby. Rozumiem co op chce przekazać, bo w mediach jest to tak ukazywane jak śmierć lekarza/ratownika/policjanta/strażaka jest bardziej przedstawiana niż zwykłego obywatela.
  • Odpowiedz
@kszych: media po prostu informują, ale zaraz w sejmie wprowadzą jakieś g---o ustawy komplikujące życie ludziom, którzy nigdy nie będą stwarzali zagrożenia, tak jak ostatnio tzw. "ustawa Kamilka"
  • Odpowiedz
@kszych: dla mnie to wszystko śmierdzi bo jakiś czas temu już była gadka bo chronić lekarzy, że za dużo ataków na medyków, ludzi z karetek itd, a ja mówię: Gdzie XD gdzie te ataki i nagle dziś takie coś. dziwne to w c--j dla mnie
  • Odpowiedz
@Atreyu: akurat po tym jak niektórzy ratownicy traktują pacjentów nie jestem zdziwiony. Nie pochwalam wyskakiwania z lapami do kogokolwiek ale rozumiem że komuś w stresowej sytuacji mogą puścić nerwy
  • Odpowiedz
ja myślę że jest zupełnie inna skala problemu. Inna częstotliwość. Nikt nie napisał że sprawa nie dotyczy kasjerów w sklepach, tylko że dotyczy mniej.

@Atreyu: TAK, kasjerki w żabkach i na stacjach zdecydowanie częściej mają problem z pijanymi

Tylko nikogo to nie obchodzi i nikt tego nie opisuje w gazetach
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: ale kasjerka może odmówić sprzedaży alkoholu, ratownik medyczny nie może odmówić pomocy pijanemu.

tzn. kasjer może komuś kazać w---------ć, ratownik nie może odejść od osoby wymagającej pomocy medycznej. Ta różnica.

Na oba te przypadki, są dwa konkretne paragrafy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@Atreyu:

ratownik nie może odejść od osoby wymagającej pomocy medycznej. Ta różnica.

uwierzyłbym gdyby do wuja w zawale ratownicy nie powiedzieli aby poszedł do przychodni jutro bo to grypa i pojechali w p---u
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: no a widzisz, a od żula który ma rozciętą nogę bo przewrócił się pijany na potłuczoną butelkę nie odejdą do czasu aż nie opatrzą mu rany. Bo gdyby się wydało i by się wykrwawił to mogliby pójść siedzieć.

Nie jestem lekarzem, nie wiem czy stan Twojego wujka zagrażał życiu na tyle by wzywać jednostkę ratowniczą, czy jechać na SOR, czy wymagał natychmiastowej pomocy - natomiast przebadali go, to się
  • Odpowiedz
@kszych: lekarz here - w żabce przynajmniej mają monitoring i przycisk do wezwania ochrony - w szpitalu w którym pracuje nie ma czegoś takiego a zanim się dodzwonią do ochroniarza i ten grubas się tu doczłapie to zdąży wybić pół soru - taka prawda. A jeszcze jedyne co ten chłop może zrobić to poprosić o uspokojenie i wezwać policję
  • Odpowiedz
Może zacznijmy dyskusję o bezpieczeństwie. Nie tylko lekarzy, ratowników, pielęgniarek. Jest wiele innych zawodów narażonych na takie ataki i nie tylko zawodów. Na taką sytuację możemy natknąć się na ulicy.
  • Odpowiedz
@kszych: rozumiem że narodowość niepodana celowo, bo to nie żaden brudny imigrant, tylko najprawdziwszy polski Polak z polski? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Fattek @Atreyu bo ratownicy w znacznej mierze pracują z patologią. Mam szwagra ratownika i niekiedy po dyżurze pytam go, jakie tam miał wyjazdy. Większość to osoby po alkoholu/narkotykach, dużo starszych osób, które zapomniały, że trzeba się leczyć i do lekarza chodzić, a faktyczne przypadki wymagające pomocy ratowników, to jest margines. Dosłownie morze hajsu wyrzucamy po to, żeby zapewniać pomoc medyczną patologii i etatowym alkusom. A ci od czasu do czasu
  • Odpowiedz
Jakby zabił kasjerkę w żabce to zastanawialibyśmy się nad dodatkowym bezpieczeństwem w sklepach osiedlowych

@kszych: wykształcenie lekarza jednak kosztuje trochę więcej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kszych: ratownicy medyczni codziennie spotkania z patologia zero reakcji mediów. Jeden lekarz na kilkadziesiąt lat nagle paranoja. Gildią lekarzy to jest dopiero power
  • Odpowiedz