Wpis z mikrobloga

Stała się tragedia w Krakowie, psychol zabił lekarza. R---------a mnie tylko ta nagła dyskusja w mediach o bezpeczeństwie lekarzy, jakiś dodatkowych zabezpieczeniach itd. Przecież psychol może trafić się wszędzie. Jakby zabił kasjerkę w żabce to zastanawialibyśmy się nad dodatkowym bezpieczeństwem w sklepach osiedlowych?

#krakow #sluzbazdrowia #szpital #polska
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kszych: koleżanka ratowniczka medyczna przynajmniej raz w miesiącu jedzie do pacjenta, który okazuje się poważnym zagrożeniem dla jej zdrowia lub życia. Sprawy zgłaszane regularnie przez dziesiątki ratowników w całym kraju i wszyscy mają to w dupie.
  • Odpowiedz
Sprawy zgłaszane regularnie przez dziesiątki ratowników w całym kraju i wszyscy mają to w dupie.

@Fattek: no to trzeba składać skargi na bezczynność policji w tych sprawach a nie olewać jak nic nie robią
  • Odpowiedz
@kszych: noo też mnie to r---------a xd od razu jakieś telefony do profesorów "PANIE PROFESORZE CO MOŻNA ZROBIĆ, ŻEBY TAKA TRAGEDIA JUŻ SIĘ NIE POWTÓRZYŁA?" itd.
  • Odpowiedz
@kszych: lekarze i pielęgniarki są wyjątkowo narażeni. Trochę jak policjanci.

Rzadko się słyszy żeby ktoś szarpał kasjerkę w żabce, a w usługach medycznych (szczególnie ratownictwie medycznym) to zdarza się bardzo często.
  • Odpowiedz
@kszych: pamiętam kiedyś jak na stacji benzynowej typowi babka alkoholu sprzedać nie chciała, taka młoda d--a z 20 lat może. Chłop ją za kudły zza kasy wytargał. No ale wiadomo. N-----ć prolowi to w------l jak w------l, ale n-----ć lekarzowi to metafizyka, spotkanie z najwyższym

To samo w mediach. Rysiu kierowca autobusu ma raka, w------e każdy ma. Ale jak raka ma strażak/ratownik to metafizyka, miliony datków, poruszenie w społeczeństwie
  • Odpowiedz
@Aerwin @dymion @zuberoo @skafanderowski: ja myślę że jest zupełnie inna skala problemu. Inna częstotliwość. Nikt nie napisał że sprawa nie dotyczy kasjerów w sklepach, tylko że dotyczy mniej.

Wpisz w google frazę "napaści na ratowników medycznych". Nie bez przyczyny zostali objęci prawną ochroną i kara za napaść na funkcjonariusza jest taka jak napaść na policjanta.

Sam znam osobiście przypadek że do dziewczyny na stacji benzynowej facet wyskoczył
  • Odpowiedz
Sam znam osobiście przypadek że do dziewczyny na stacji benzynowej facet wyskoczył z siekierą. Ale to jej zdarzyło się raz na parę lat pracy. Sytuacje gdzie ktoś szarpie się z załogą karetki bywają parę razy w miesiącu.

Odpowiedz

@Atreyu: ja dosłownie znam takich historii wiele. Dosłownie każdy znajomy, który miał tę przyjemność pracować w alkoholowym może się pochwalić.
Młoda dziewczyna - sklep alkoholowy. Noc. Sklep zamknięty, posprzątany i ma zamiar
  • Odpowiedz
@kszych: Może jest dyskusja o bezpieczeństwie lekarzy bo dotyczyło to lekarza? Może gdyby był materiał o pani kasjerce to by było o bezpieczeństwie kasjerek.
  • Odpowiedz
@kszych:

Jakby zabił kasjerkę w żabce to zastanawialibyśmy się nad dodatkowym bezpieczeństwem w sklepach osiedlowych?

Tak, a o co chodzi? Kolega nie wie wg jakich kryteriów powstają priorytety dla tzw mediów i polityków?
  • Odpowiedz
@Atreyu: Ja przez rok pracowałem w jednym z lokali gastroniomicznych i takich sytuacji miałem ze dwie w tygodniu. W tym jeden napad z bronią na stację benzynową obok.
  • Odpowiedz
  • 14
@Schwarzfahrer No cóż, tak działa świat. Dlatego nie warto być prolem, tylko trzeba piąć się po drabinie społecznej.

Zabójstwo kasjera to statystyka, lekarza to tragedia, a prezydenta miasta to powód do żałoby narodowej.
  • Odpowiedz
@kszych: lekarz zrobi krzywdę pacjentowi: ojojoj no przecież nic się nie stało może pojeździsz parę lat na wózku to nic takiego

pacjent zrobi krzywdę lekarzowi w odwecie: chrońmy lekarzy! XD
  • Odpowiedz
Wpisz w google frazę "napaści na ratowników medycznych". Nie bez przyczyny zostali objęci prawną ochroną i kara za napaść na funkcjonariusza jest taka jak napaść na policjanta.

@Atreyu: i tak jest od zawsze, co więcej chcesz zrobić? Wypadki się po prostu zdarzają.
  • Odpowiedz