Aktywne Wpisy

enzomatrix +127
W sobotę ostatni raz widziałem się i rozmawiałem z moją mamą, miałem podjechać wczoraj z małym upominkiem, ale rano zadzwonił tata, że mama zmarła w nocy, we śnie, po prostu już się nie obudziła. A jak Wam minął Dzień Matki?
#chcesiewyzalic
#chcesiewyzalic

mi96 +66
Z czego to się bierze, ano z tego, że doskonale wiedzą, że nic przerzucane nie będzie, a gdyby czynsz mógł być wyższy to byłby już teraz.
To z czego rentierzy za to sobie sprawy raczej nie zdają to że podatek katastralny rzuciłby na rynek masę pustostanów, aby w jakikolwiek sposób na siebie zarobiły. Więc finalnie być może nie tylko nic nie przerzuco, ale będą musieli obniżyć cenę pod naporem nowej konkurencji.
#nieruchomosci
@N331: A ja myślę właśnie w drugą stronę. Mogę się z każdym założyć o plusa, że podatek katastralny od 3 mieszkania wywołałby przeceny na rynku najmu w top 6 - z powodu uwolnienia MASY pustostanów.
@affairz: patrz pierwszy kwartał 2025, gdzie masz spadek, ale wciąż wysoki popyt na mieszkania.
@mickpl: mama mieszka w Poslce powiatowej, gdzie nie ma pracy. Nie wierzę, że wrócą do rodziców
@N331: To przeprowadzi się z centrum pod miasto. Tak działają podwyżki czynszów ponad rynek, ale nawet tag jest pełen historii jak to ktoś tam przeszarżował o dwie stówki, najemca się wyprowadził, a lokal od pół roku szuka nowego.
@Zgrywajac_twardziela: tylko nie bierzesz pod uwagę migracji. Polska powiatowa umiera. Presja migracji to największych miast Polski jest w coraz większa. Toteż jak uwolnisz pustostany, te szybko znajdą chętnych na najem, a popyt sprawi, że ceny nie spadną. Big5 w
@N331: Nic takiego się nie dzieje. Nie ma żadnej migracji. To jedna z tych popularniejszych, wybitnie nosaczowych teorii opartych o dane z Instytutu.
@mickpl: co? (ಠ‸ಠ) Toć dane urzędu pokazują, że w Big5 niska dzietność jest ma rekompensatę w postaci migracji. Toteż miasta te na koniec roku są, na plusie. I nic nie wskazuje by Polacy mieli przystać migrować. Ba, Polska powiatowa staje się coraz gorszym miejscem
źródło: 1000116381
PobierzRentierskie dzbany są niereformowalne i tego nie rozumieją, zwłaszcza bawią mnie ci co mają ledwie 3-4 mieszkania więc są rybkami na tym rynku, a czują się jak jacyś kingpini marketmakerzy których prawo podaży by nie dotyczyło XD
@Darth13: bo jeszcze Polska powiatowa jakoś żyje, ale już niedługo...
źródło: image
Pobierz@Zgrywajac_twardziela: bo to działa jak kredyt 2%. Odblokowanie pustostanów, sprzedaż miszkań pod wynajem. Większa ich ilość na rynku. Napędzi popyt. Rynek się wypełni i wrócimy do tego momentu co teraz.
No jak sprawdził KW to się okazało że PIEKARNIA ma sobie z d--y kilkanaście mieszkań xD