Aktywne Wpisy

Szymon_w_Sieci +72
System kaucyjny to nie fanaberia – to normalność.
Działa od lat w Niemczech, Skandynawii i krajach bałtyckich. Efekty?
✔️ Czystsze ulice
✔️ Wyższy poziom recyklingu
✔️ Nowe impulsy dla gospodarki
Najgłupszy
Działa od lat w Niemczech, Skandynawii i krajach bałtyckich. Efekty?
✔️ Czystsze ulice
✔️ Wyższy poziom recyklingu
✔️ Nowe impulsy dla gospodarki
Najgłupszy
źródło: Pełne doniosłeś To puste też dasz radę
Pobierz
bartlomiej_rakowski +585
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Ciekawostka (albo bug) z kontraktów futures bieżącej serii na XTB
Wczoraj rano było otwarte 426 pozycji na serii M25
Dziś na serii M25 otwarte jest 2526 pozycji, a obrót sesyjny na ostatnich 2 sesjach wyniósł koło 100 kontraktów.
Obrotu jest za mało, żeby to płynnie rozładować i załadować w zwykłym sesyjnym handlu.
Nie wiem czy takie coś może odbyć się jako transakcja pozasesyjna. Tak czy siak, jeśli to nie jest błąd, to jakieś dwie strony mają zakład na 15mln, bo tyle wynosi ekspozycja 2k kontraktów.
źródło: obraz
Pobierz@jmp_eax: Jeśli jest poza sesją to może tak jak pakietówki, ale nie wiem. A skoro jest wzrost LOP, to rozliczenie przez KIR też musi być.
@cebulowy_wojownik: Patrz Pan, a zawsze myślałem, że terminowe rozliczał KIR. Człowiek uczy sie całe życie.
Według tego co opisuje GPW, to pakietówki na terminowym są możliwe w handlu pozasesyjnym.
https://gpw.pl/pub/GPW/czlonkostwo/Transakcje_pakietowe.pdf
źródło: image
Pobierz@nocny_kot: W dwie strony, bo kontrakt jest symetryczny. Czyli krótka strona transakcji liczy, że spadnie, długa że wzrośnie. Wiadomo tyle, że żaden chudzielec tego nie zrobił, no i wiadomo, że stało się to dzień przed publikacją szacunkowych wyników.
@cebulowy_wojownik: Ale w takich transferach odchyłki na 2k pozycji są możliwe? Bo jak sobie zerkam na serie historyczne, to takich liczb nie było.