Wpis z mikrobloga

@MakiawelicznyAltruista: fotografia to tak zepsuty i konkurencyjny rynek, że czytając coś takiego mnie skręca. Cena może i wysoka, ale może ma zapchany kalendarz i rzuciła na odczepne taką kwotę. Zresztą portali na których fotografowie płacą za trzymanie ich oferty takich jak wedding.pl jest mnóstwo, więc nie wiem jaki kolega ma problem z wyszukaniem kogoś w skromniejszym budżecie.
  • Odpowiedz
Mój kumpel ma wesele i laska-fotograf chce 7 k za zrobienie zdjęć, same zdjęcia, bez lakierowania.

@MakiawelicznyAltruista: Co to znaczy "bez lakierowania"?
Mam kumpla fotografa - lata temu za podobne w relacji do średniomiesięcznych zarobków pieniądze robił mi zdjęcia na weselu. W cenie była obróbka, materiały, sesja w plenerze. Nie chcesz - nie zamawiasz. Wujek Staszek też ma ajfona i bardzo ładne zdjęcia może zrobić. ¯\(ツ)/¯ A jeszcze fotografowi trzeba
  • Odpowiedz
śluby nie są dziennie, a fotograf musi opłacić sprzęt i subskrypcje programów do retuszu
random normik nie zrobi zdjęć na poziomie profesjonalnego fotografa, bo nie ma tego know how, nie wie gdzie może ustawić się w kościele, które momenty warto sfotografować, jak zrobić żeby wyglądało to wszystko najlepiej
dodatkowo jest to odpowiedzialność, nie ma szans na duble, jak zrobisz coś źle to nie ma odwrotu, może przegapisz moment, może zepsujesz coś w
  • Odpowiedz
A laska po zawodówce pewnie, jakimś kursie dwuygodniowym wyciąga za jeden wieczór tyle co ja za miesiąc, nawet jak ma koszta, bo wiadomo, że ma to za dwa wieczory i tak już przebija na czysto to co zarabiam w miesiąc.

@MakiawelicznyAltruista: Miras się zagotował, bo jakaś randomowa osoba została wybrana przez młodych, żeby im fotki porobić, a co gorsza – śmie jeszcze chcieć za to wynagrodzenie xD No dramat. Jak
  • Odpowiedz
@120_Dni_Sodomy: @MajorMeme @elbanos W normalnych warunkach to taka osoba by została zmieciona z rynku, ale trzyma to Polski mental zastaw się, a postaw się, więc Polacy wybiorą najdroższą, żeby gul skoczył znajomym. To stąd taki rozbój cenowy w PL na wszystkim. Polak uwielbia przepłacać i chwalić się ile to nie wyda.

Mój kumpel to wyśmiał i powiedział, że za drogo, ale i tak znajdzie się 5 innych frajerów.
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: o kurde xd 'ponad 10k' :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
@MakiawelicznyAltruista skoro normik zrobi o 2-3% lepsze fotki od profesjonalisty, to bardzo dobroczynne podejście mają ludzie, którzy tyle płacą za usługi fotografa.

ale i tak bardziej kwikłem z typa który napisał, ze sprzęt to 'ponad 10k', chociaż - racja, 30-40k to w sumie nadal 'ponad 10k'.
w ogóle to podejście 'dorabiać sobie' to jest tak żenujące, jak to gadanie starych ludzi 'ooo
  • Odpowiedz
W normalnych warunkach to taka osoba by została zmieciona z rynku

@MakiawelicznyAltruista: wolny rynek jest wtedy kiedy ktoś zarabia tyle ile wykopkowi się wydaje że powinien, ale tyle ile dyktuje podaż i popyt xD

Uważaj jak się dowiesz co o twoich zarobkach sądzi twoja korporacja
  • Odpowiedz