Wpis z mikrobloga

Nie podniecajcie się tak tym katastralnym bo za 10 lat będziemy wszyscy go płacić nawet mając jedno mieszkanie. Jest to ogólnie jakieś rozwiązanie, ale musi być przy tym jakiś bezpiecznik prawny, bo mając już taki podatek w kolejnych latach będą dokręcać śrubę i będziecie płacić rocznie 1% wartości od waszego kurnika.
Przede wszystkim trzeba uciąć spekulacje, wprowadzić podatek progresywny od wynajmu, np dowalić 90% przy 9 mieszkaniu. To samo przy akumulacji mieszkań w jednych rękach, każde kolejne w kolekcji to wyższy podatek przy zakupie. A najważniejsze to uwalić reity bo jak jeszcze finansjera tu wjedzie na ten rynek to już będzie pozamiatane i pozostanie wam wykopki program szałas+ a oni mając armie prawników i lobby za sobą będą korzystać z luk i trzepać grubą kasiorę.

#nieruchomosci
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Nikczemny_Pomidor: a jest jakiś inny wybór? Ja ogólnie też jestem za każdą formą ukrócenia patologii na tym rynku, ale żebyśmy się za parę lat nie obudzili w jeszcze większym szambie z de facto wywłaszczeniowym podatkiem od każdego własnościowego mieszkania.
  • Odpowiedz
  • 12
@stefan-buczalski23: musisz być bardzo naiwny. Różnica jest taka jak między pobiciem, a pobiciem przy użyciu niebezpiecznego narzędzia. Zobacz sobie jak funkcjonuje katastral w krajach gdzie jest już wprowadzony. Raczej politycy z roku na rok szukają kasy coraz głębiej w kieszeniach obywateli, więc i ten podatek na pewno nie pozostanie długo w takiej formie. Zmieni się pokolenie, zmienią się potrzeby zmieni się i podatek. Nie będzie kilku wykopków którzy będą nagłaśniali
  • Odpowiedz
@HaramiCross: w Polsce jest coraz więcej singli i mniej dzieci, ogrom starszych ludzi. Ergo, wtedy podatek tego typu od 1 mieszkania byłby jeszcze bardziej dotkliwy, więc dla polityków bardziej niebezpieczny. Należy wprowadzić go jak najszybciej od 3 mieszkania.
  • Odpowiedz
@HaramiCross: oczywiście XDDDDDD
nie można wprowadzić podatku katastralnego od 3 mieszkania bo potem oni tak zmienią że będzie od pierwszego XDDDDDD

tak jakby już teraz tego nie mogli zrobić gdyby chcieli XDDDDD

cóż za przewrotna logika
  • Odpowiedz
  • 1
@json-derollo: przeczytałeś jakąs książkę w tym roku, słyszałeś chociażby o oknie Overtona? Takie zmiany wprowadza się stopniowo. Potem będzie poprawka i będzie od drugiego mieszkania, potem przerzucą to na samorządy i zaczną stopniowo wprowadzać w różnych gminach. To jak z SCT które narazie dotyczy dużych miast. Ja jestem za tym podatkiem ale tylko w niezmienionej formie. W Polsce już nawet dzieci się nie rodzą, kto pójdzie na protest za 20
  • Odpowiedz
@HaramiCross: XDDDDDDDDDDD

takim tłumaczeniem można wszystko dyskwalifikować

OGRANICZENIA DO 50KM/H? PANIE ONI ZARAZ ZMIENIĄ NA 15KM/H I BĘDZIESZ SIĘ PAN TOCZYĆ 3 DNI DO SKLEPU XDDDDDDD

sznuriada na pełnej, najlepiej nie robić nic i narzekać że nic się nie robi
  • Odpowiedz
@HaramiCross @Nikczemny_Pomidor @Fattek @json-derollo @stefan-buczalski23: W sumie nie ma znaczenia od którego mieszkania ,oprócz tego, że dla pierwszego powinien być brak. Koszt podatku i tak zostanie przerzucony na wynajmującego, nikt się nagle nie pozbędzie mieszkań przecież, szczególnie w dobrych lokalizacjach (może jak ma na zadupiu to sprzeda z tego powodu). Jeżeli ktoś ma więcej nieruchomości zacznie się optymalizacja podatkowa - rozdziały majątku, przepisywanie na dzieci, jeżeli
  • Odpowiedz
  • 4
@json-derollo: nie no lepiej robić wszystko na pałę i beczeć jak reszta baranów. Założę się, że kilka lat temu pisałeś, że Ukraińcy to nasi najlepsi kumple a teraz chcesz ich wyganiać :D O strefie tempo30 pewnie nie słyszałeś bo to szurska teoria przecież :D lepiej być szurem i rozważać rózne możliwe scenariusze i się zawczasu przed nimi zabezpieczać niż być takim głąbem co leci tam gdzie wiatr zawieje. Ani nie
  • Odpowiedz
@HaramiCross: uwaga, wielki pan czytelnik będzie nam teraz mówić, że kataster od 3 mieszkania jest zły, bo oni potem wprowadzą od pierwszego. XDDDDDDDDD

jeszcze bardziej mi po ubliżaj, na pewno to udowodni jak bardzo oświecony i oczytany jesteś. Daj linka do GoodReads, aby każdy zobaczył jak bogatą lista książek możesz się pochwalić

tworzysz jakieś chore projekcje w głowie i zaczynasz z nimi walczyć upatrując we mnie wroga XDDDDDDD
  • Odpowiedz
gdzie napisałem, że kataster jest zły.

@HaramiCross: miło że w ciągu dwóch godzin zaczałeś popierać wprowadzeni katastru, bo czemu nie wprowdzić czegoś co nie jest złe
  • Odpowiedz