Aktywne Wpisy

kankosek +80
Hej Mirki,
7 czerwca mój dobry kolega stracił w wypadku swoją ukochaną żonę – miała tylko 42 lata. Stała w korku na trasie S7, gdy młody 25 letni kierowca z pełnym impetem uderzył w tył auta - dziewczyna zmarła na miejscu. Zostawiła po sobie dwie małe córeczki, a cały świat tej rodziny runął w jednej chwili. Wszyscy są w rozsypce, a na niego spadło dosłownie wszystko – opieka nad dziewczynkami, codzienne życie, kredyt
7 czerwca mój dobry kolega stracił w wypadku swoją ukochaną żonę – miała tylko 42 lata. Stała w korku na trasie S7, gdy młody 25 letni kierowca z pełnym impetem uderzył w tył auta - dziewczyna zmarła na miejscu. Zostawiła po sobie dwie małe córeczki, a cały świat tej rodziny runął w jednej chwili. Wszyscy są w rozsypce, a na niego spadło dosłownie wszystko – opieka nad dziewczynkami, codzienne życie, kredyt

źródło: temp_file569080663657776577
Pobierz
Partacze +442
Zastanawiam się czemu tak dużo osób w obecnych czasach gardzi audytem. Obecnie (nie licząc warszawy) po FiR albo ekonomii zazwyczaj się kończy w jakiś SSC lub BPO klepiąc jakieś dane finansowe dla zagranicznego korpo, ewentualnie idzie się pracować do biznesu na analityka finansowe albo księgowego. W każdym z tych miejsc dostajesz plus minus 6/7k brutto na start z widokiem na 10k jak twój bardziej doświadczony kolega odejdzie do innego miejsca lub przejdzie na emeryturę. Ludzie potrafią być po 20 lat na tym samym stanowisku.
Tymczasem w audycie, po pięciu latach expa o ile ogarniasz masz już poziom menadżerski. O ile jesteś w stanie się utrzymać do tego czasu to masz gwarancję wypłaty 20k brutto i więcej. Mając uprawnienia biegłego masz możliwość robienia B2B, gdzie państwo nie zabiera ci połowy wypłaty. Jak audyt ci się znudzi to idziesz do biznesu na kontrolera finansowego, gdzie poniżej 15k się nie schodzi. Jasne, to jest wymagająca praca, często w sezonie robi się po 10-12 godzin dziennie, ale za to potem w ciągu roku ma się dużo lepszy work life balance. Dodatkowo masz uprawnienia, więc nie zastąpią ciebie goście z Indi, przenosiny działów tobie nie straszne. Nie wiem, jaka może być lepsza alternatywa od tego w mieście 200-1000k po studiach finansowych. Młodzi ludzie chcą mieć work life balance i jednocześnie zarabiać tyle co osoby, które stale się rozwijają i biorą odpowiedzialność za robotę.
#big4 #korposwiat #pracbaza #audyt #finanse #banki #bankowosc #ekonomia #fir
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: posrod moich znajomych ze studiow Audyt byl postrzegany jako jedno z tych prestizowych zajec, gdzie nie jest latwo sie dostac, wiec opinia o zlym audycie wynika tylko z malej probki osob, od ktorej opinie zbierasz (ja mam na temat audytu tez zle zdanie ale zawsze Audyt >>> klepanie w back office).
@mirko_anonim: he he he. Czy ten koniec bussy seassonu i work life balance jest z nami w pokoju?
To tak nie działa, jak jesteś managerem to masz high season cały rok, najpierw raportowania na giełdę w Q1, potem sprawozdania statutowe do końca czerwca, w lato przeglądy spółek giełdowych, w trakcie klientów z przesuniętym rokiem, zawsze musisz być dostępny dla klienta, urlop tylko z telefonem i
źródło: 1000034279
Pobierz@mirko_anonim: pewnie dlatego, ze jak w glazurnictwie, elektryce, IT czy medycynie sie robi po 10-12h dziennie to wyplata jest wyzsza od wieku, a
Dom za okolo 4.5 mln, robil grille czasem,
Inna sprawa, ze pewnie jak wiekszosc dyrektorow nie pochodzil z proletariatu i
O tym mówię, menago 20-30k, senior menago 30-50k, dyrektor mniej więcej 50-80k. Maksymalne widełki to już licząc z bonsuem. Sorry, ale w SSC czy BPO w życiu tyle nie dostaniesz. W takim big4 menago masz praktycznie pewnego o ile wytrzymasz do tego szóstego roku
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@mirko_anonim: ale po co mam wytrzymywac? Wiesz ile osob w IT np robi za 15k nic doslownie, moze realnie poklika 2-3h (jak jest
A odpowiadając na pytanie OPa - dlaczego audyt jest pogardzany widać kilka postów wyżej. Koleś pisze że lepiej być robakiem i nic nie robić za 15k niż ciężko pracować i się rozwijać i po kilku latach doświadczenia dostawać 15k jako przejściowa pensja, po kilku kolejnych 30k itd Nie twierdzę że każdy
@mirko_anonim: Serio za tyle się robi w korpo? Ja myślałem, że 10 na łapę to jest absolutny standard dla kogoś, kto nie przepisuje tylko faktur.
Ja mam te 7,5 brutto (i
Alternatywa to 16h w biurze, 6h na sen, r--------e sobie zdrowia ku uciesze jakiegoś paretnera w USA, który kupi 10. mieszkanie w NYC. i zarobisz może z 50k net jako dyrektor w PL...
@mirko_anonim: może jesteś analfabetą, ale nie pisałem żeby nic nie robić tylko robić na siebie. Progrmaista od kopa postawi sklep internetowy, dropshipping lub możesz cieciowac jako właściciel w każdym prawie biznesie. Np założyć se garaż z detalingiem i mieć trzech chłopaczków, którzy na ciebie robią. I nic nie robiąc
@mirko_anonim: może wielki panie audytorze kojarzysz jak się spółki wycenia? Bo coś mi mówi, ze jak narobisz obrotu w takim garażu to możesz pogonic fajnie dalej taka firemke i
Myślisz, że jesteś inteligentny? Właśnie łykasz propagandę HR i partnerów odklejonych od biznesu xD nie różnisz się nic od pisowcow łykajacych TV republikę
Złote czasy audytu minęły xD ja mając do wyboru kogoś po audycie lub po kontrolingu - wybiorę osobę po kontrolingu ;)