Wpis z mikrobloga

#a-----l #pytanie #alkoholizm #sondaz #pytaniedoeksperta

Czy jest różnica między wódkami? Są w sklepach Żubrówki, Bociany, Finlandie, Barmańskie itp ale czy one się czymś różnią? Czy ktoś kto miał okazje je pić może się wypowiedzieć czy występują faktycznie różnice smakowe między tymi markami, różnice w efektach takich jak natężenie kaca albo jakieś inne?

Bo zastanawiam się czy tym co je odróżnia jest tylko naklejka z marką czy faktycznie dla koneserów one są rozróżnialne
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SoplicaTadeusz: nie trzeba być koneserem aby odczuć różnicę, tak samo jak wody różnych marek smakują inaczej
oczywiście przy waleniu kielon za kielonem nie ma to wielkiego znaczenia bo i tak zapijasz wszystko słodkim napojem, tym bardziej po kilku już kolejkach, ale tak, te droższe lepiej wchodzą
co do kaca to nie zauważyłem różnicy
  • Odpowiedz
  • 1
@SoplicaTadeusz: W kacu jest różnica po tych najtańszych z reguły jest im droższa tym ryzyko coraz mniejsze.Ścieki typu parkowa 1906(80%-90% szans na kaca),bols,żubrówka od kiedy jest polska(jak była ruska z reguły był), i inne ze średniej półki (50%),finlandia,chopin,belvedere(1%-0).Teraz już, aż tak nie pije ale na tamte czasy tak oceniałem ryzyko.
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz: różnica w smaku jest, ale niewielka, bo w---a z założenia ma smakować neutralnie. Głównie zależy od surowca - żytnia smakuje "ostrzej" od ziemniaczanej czy pszenicznej. Półka cenowa nie ma dużego znaczenia, choć najtańsze wódki są po prostu niższej jakości. Co do kaca - generalnie po wódce jest relatywnie najmniejszy (zatruwasz się tylko czystym etanolem), ale to przede wszystkim zależy od tego, ile wypijesz. Lepiej wypić 150 ml w----y niż
  • Odpowiedz
  • 1
@PanKapibara: Tak Tak bo czystość alkoholu się wcale nie liczy.Gdzie te premium są dokładniej oczyszczanie i destylowane niż te z najniższej półki.
  • Odpowiedz
@Kugehi: dobra, to teraz jeszcze raz:
1. Czy jeżeli wypijesz pół litra najtańszej wódki z supermarketu, to będziesz miał kaca?
2. Czy jeżeli wypijesz pół litra super premium edycji Chopina czy innej drogiej marki, to będziesz miał kaca?
3. Czy kac w obu przypadkach będzie porównywalny?
Pytanie bonusowe:
4. Jaki jest biologiczny mechanizm powstawania kaca?
  • Odpowiedz
  • 0
@PanKapibara: 1.ja lekkiego ale koło litra już tak
2.nie,koło litra praktycznie zero lekki kręciołek
3nie
4w watrobie przemieniany jest w altehyd, a zanieczyszczenia w alkoholu dodatkowo trują i obciążają organizm i dokładają wątrobie dodatkowej roboty
No parodoksalnie w 3 zdaniu przyznałeś mi rację.
  • Odpowiedz
@Kugehi nie przyznałem Ci racji, gdyż jeśli uważasz, że odpowiedź to “nie”, to znaczy że jesteś bardzo podatny na placebo, albo tanią wódkę pijesz w innych okolicznościach niż drogą (np. na pusty żołądek etc.).
  • Odpowiedz