@ATAT-2 na 8 fryzjerów we Wrocławiu u 2 dało się zapłacić kartą. Reszta koniecznie gotoweczka i bez rachunku. Może golą drogo ale za to też walą na podatkach. Podobnie jest u mechaników samochodowych. Tutaj dostać rachunek to jak z rakiem wygrać ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@CzarnyOwiec: no właśnie chyba blik jest wciąż bezpieczny do przekrętów finansowych. Chociażby patrząc na powyższe czy że fachmani też tak przyjmują płatności / oszuści wyłudzają tak kase
@CzarnyOwiec: tak sami z siebie to oni na kontrole chyba nie wpadają, ale jak ktoś doniesie... U mnie w okolicy w zeszłym roku zrobili sobie maraton po wszystkich sklepach i usługach. Nie dałeś paragonu, cyk legitymacja na stół i mandacik.
@JackDaniels: u mnie w mieście była taka akcja na lokalnym bazarku.
Ale uje typowo działali żeby tylko mandaty wlepiać. Znajomemu z warzywniaka podeszła babka poza kolejką i poprosiła 'tylko o dwa jabłka bo się spieszy na pociąg' przepraszając mocno ludzi obok. Wzięła na szybko jabłka, rzuciła 2 zł i cyk - legitymacja na stół bo znajomy wrócił do obsługi ludzi w kolejce a paragonu nie wydał.
@ATAT-2: z tego co słyszałem to w okolicy były podobne metody. Szybko szybko, mam odliczone, bo samochód na zakazie stoi albo autobus mi zaraz odjedzie...
Cóż, gdzieniegdzie w ogóle się nie bawią w półśrodki i 'topowe' usługi oferują jedynie z taką formą płatności ¯\(ツ)/¯ Na ile to legalne to nie wiem.
#finanse #pieniadze #ekonomia #ciekawostki #finanse #polska #barber #fryzjer
źródło: image
Pobierzźródło: image
Pobierz@MistrzKowalski: patrząc po ruchu tam to jednak chyba tyle dostają ;)
@CzarnyOwiec: Teraz mają o tyle 'łatwiej' że jest jeszcze blik. Więc ten co gotówy nie ma zawsze ma telefon przy sobie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale uje typowo działali żeby tylko mandaty wlepiać. Znajomemu z warzywniaka podeszła babka poza kolejką i poprosiła 'tylko o dwa jabłka bo się spieszy na pociąg' przepraszając mocno ludzi obok. Wzięła na szybko jabłka, rzuciła 2 zł i cyk - legitymacja na stół bo znajomy wrócił do obsługi ludzi w kolejce a paragonu nie wydał.